Behöver vi verkligen kryptovaluta? – En modern utforskning av pengar

Ett antal ledande affärsmän och ekonomer har ifrågasatt behovet av kryptografiska valutor jämfört med traditionella fiat (papper). Bitcoin, den första decentraliserade kryptovalutan, skapades till stor del som ett svar på och ökade till popularitet som ett resultat av finanskrisen 2008/2009. För att förstå varför kryptovalutor finns och vilka fördelar de ger måste vi först ta en resa tillbaka i tiden till papperspengarnas ursprung.

Född i öst

De flesta gräver i fickorna dagligen utan att tänka på hur vi använde detta mest värdefulla verktyg. Papperspengar är inte ett nytt fenomen. Vi har använt det nu i ungefär ett årtusenden. De tidigaste registrerade användningarna observerades i Kina runt 1000 e.Kr..

Behöver vi verkligen kryptovalutor

Världens första papperstryckta valuta

Den kinesiska regeringen insåg mycket snabbt fördelarna med att använda papper framför myntade mynt. De var billiga att producera och lätta att distribuera. En helt ny era av handel var på väg att utvecklas.

Men vad är pengar exakt?

De flesta av oss växer upp med att tro att pengar = statligt tryckt papper. Det kan vara svårt att se att i själva verket nästan vad som helst kan användas som valuta. Dagens ekonomer är överens om att sunda pengar har följande tre egenskaper:

  1. Affär av värde
  2. Kontoenhet
  3. Utbytesmedium

Affär av värde

Pengar har värde om de har en begränsat utbud. Det är därför vi samlar sällsynta föremål som konst, vin och guldsmycken. Det håller också värde om vi uppfattar att det håller värde. För närvarande stöder endast regeringarnas tro de flesta nationella valutor.

Kontoenhet


Pengar kräver någon form av bokföringssystem (eller huvudbok) för att registrera de positiva och negativa saldona när varor och tjänster byts ut. I ett kassasystem fungerar det bra eftersom dina pengar debiteras när du krediteras en vara eller tjänst. Ett digitalt system måste dock vara rättvist debet- och kredittransaktioner, annars går systemet sönder.

Utbytesmedium

Ett bra bytesmedel kan enkelt överföras mellan köpare och säljare och återanvändas för framtida transaktioner. Majs är till exempel inte ett bra utbytesmedel. Det kräver stora mängder lagring, är svårt att hantera och förfaller snabbt. Mynt och papperspengar har traditionellt fungerat ganska bra. De är små och lätta att bära med sig.

Nackdelar med det nuvarande systemet

Uppfinningen och mainstream-antagandet av pappersvaluta av kineserna var ett innovativt sätt att möjliggöra handel. Det medförde dock några stora svagheter:

Middelmannen

För att få tag på denna officiella pappersförmögenhet behöver du en central myndighet (regering / bank) för att utfärda den. Detta innebär i slutändan att du som företag eller konsument behöver förtroende denna myndighet. Du är helt beroende av dem för att upprätthålla en sund penningstandard.

I vår alltmer digitala tid blir vi mycket mer beroende av tredje part för att underlätta handel. Vissa samhällen som Sverige, där kontanter är knappa, är starkt beroende av mellanhänder.

Inflation / Hyperinflation

Det andra särskilt destruktiva problemet som uppstår är en lömsk liten sak som heter Inflation. Inflation är en stealthskatt som placeras av regeringar på sina medborgare genom utskrift av ytterligare valuta. Det finns ingen leveransgräns i fiatvalutasystem. Centralbanker kan teoretiskt skriva ut så mycket de vill.

När utbudet i ett ekonomiskt system ökar dramatiskt ser vi priserna på varor och tjänster ur kontroll. Vi har sett de negativa resultaten av dessa hyperinflated pengar ofta runt om i världen och genom tiderna sedan kineserna introducerade denna möjlighet. Ta till exempel denna hundra biljoner dollar-sedel som utfärdades i Zimbabwe omkring 2008/2009:

Behöver vi verkligen kryptovalutor

En uppdelning av någon av pengarnas egenskaper som vi observerade tidigare resulterar i en uppdelning av just det som används som pengar.

Allt bubblar

Världen drunknar i skuld och centralbanker överallt driver sina tryckpressar hårt. Vi närmar oss en potentiellt katastrofal situation, nu myntade ”allt bubblar”. Visual Capitalist ger en utmärkt infografik på uppskattade pengar.

Behöver vi verkligen kryptovalutor

Med tillstånd av Visual Capitalist

Historien ljuger aldrig och den upprepas ofta. Anmärkningsvärd bitcoinutvecklare Jimmy Song uppgav i en senaste intervjun, att “Pengar är baslagret för civilisationen … När du debaserar pengar, debaserar du civilisationen”.

Vad kryptovaluta ger till bordet

Otrolig handel

Den grundläggande frågan som kryptokurvor syftar till att lösa är att minska förtroendet för en mellanhand / tredje part. I ett centraliserat system är den svaga punkten alltid i centrum. I ett peer-to-peer-system kommer en peer-to-peer-system att vara där för att plocka upp slacken.

Behöver vi verkligen kryptovalutor

En visuell representation av centraliserade kontra decentraliserade system – med tillstånd av Adam Aladdin

När tillit bryts ner, vem kommer att hålla mellanhanden ansvarig? Låt oss ta det här Australisk bank som fångades på att tvätta pengar som ett exempel. I sådana fall går en annan mellanhand, som en myndighet, ofta in för att hantera situationen. Men kan vi lita på en annan centraliserad organisation för att lösa ett problem som skapades av en centraliserad organisation i första hand?

Sunda pengar

Bitcoin håller mycket starkt fast vid egenskaperna hos sunda pengar.

  1. Det är en värdebutik (med en begränsat utbud)
  2. Blockchain-teknologin introducerar en säkert distribuerad storbok som en kontoenhet
  3. Det är ett utmärkt utbytesmedel. Medan fysiska kontanter fortfarande är lättare i många lokala situationer kan Bitcoin skickas till alla hörn av världen inom några minuter.

Detta inversa Bitcoin US-dollar-diagram ger oss en stor bild av hur kryptovalutor mäter mot papper. Dollaren har fallit dramatiskt sedan 2011:

Behöver vi verkligen kryptovalutor

Detta är inte ett misstag. Världens reservvaluta har förlorat 99,97% av sitt värde gentemot Bitcoin under denna period. Trenden är tydlig, människor över hela världen letar efter ett sätt att bevara sin rikedom.

Utmaningar

Naturligtvis kommer kryptovalutarevolutionen med sina egna problem. En sund skepsisnivå behövs för alla nya tekniker. Bedrägerier, rån och penningtvätt är fortfarande frågor som påverkar allmänheten i stort. Skalbarhet, storskalig användning och användarvänlighet är några av de utmaningar som utvecklare står inför när de vågar in i okartat territorium.

Behöver vi verkligen kryptovalutor?

Kryptovalutor som Bitcoin försöker lösa några grundläggande frågor i den nu 1000 år gamla fiatbaserade ekonomin. Vi är i de tidiga stadierna av denna bransch och det finns förmodligen fler frågor än svar.

Trots framsteg inom teknik uppskattas det att 1,7 miljarder människor förblir obankrade. Hur inkluderar vi dem? Finns det ett bättre sätt att underlätta global handel? Kan vi skapa sunda samhällsbaserade pengar? Behöver vi verkligen kryptovalutor? Tja, när nästa finansiella kris inträffar är den ultimata frågan vi bara måste ställa oss själva, kan vi verkligen göra det utan dem?

Klicka här för att twittra den här artikeln, och var noga med att ta med ditt svar på denna viktiga fråga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map