Blockchain-verktyg kommer att omvandla energi- och vattenmarknaderna

Energisektorn genomgår ett enormt skifte, eftersom världen börjar inse de skador som orsakas av fossila bränslen. Fler länder än någonsin söker förnybar energi och sätt att minska beroendet av ändliga resurser som olja. Samtidigt genomgår planeten en global vattenkris med risken för att efterfrågan överstiger utbudet under de närmaste decennierna. Är blockchain-verktygen svaret? Här packar vi upp varje verktygsmarknad för att se var och hur blockchain gör skillnad.

Blockchain-verktyg i energimarknader – elektricitet och gas

Tillväxtprognoserna för blockchain-verktygsmarknaden är betydande. ResearchandMarkets Nyligen tillagd “Blockchain i energimarknader” till sitt rapportutbud, som uppskattar att sektorn kommer att öka med 59% CAGR till över 3 miljarder dollar fram till 2024.

El och förnybar energi

Potentialen för blockchain som en möjliggörare för peer-to-peer-energimarknader är väldokumenterad. Projekt som Powerledger skapar ett decentraliserat nätverk av enheter som genererar och handlar med sin egen energi från förnybara källor. Genom att öppna marknaderna på detta sätt kan vi se drastiska minskningar av energikostnaderna.

En sådan metod kommer dock med inneboende infrastrukturutmaningar. Elektricitet går genom ledningar och stolpar, så för att en P2P-energimarknad ska bli verklighet behöver hela systemet en fysisk översyn. Därför, även om P2P-energimarknader är ett övertygande användningsfall, kan det ta en stund innan de når sin fulla potential.

Certifikat för förnybar energi

Det finns dock mer omedelbara användningsfall för blockchain-verktyg. Förnybara energicertifikat (REC) är en vara som handlas separat från el. De intygar att köparen har köpt energi från en förnybar källa. För närvarande utfärdas RECs enbart baserat på prognoser och uppskattningar eftersom det för närvarande inte finns något sätt att spåra exakt vilken energi i ett visst kraftnät som kommer från en förnybar källa.

Solpaneler

Blockchain kan hjälpa REC-emittenter att veta att kraften kommer från solpaneler snarare än icke förnybara källor. (Bildkredit: Pixabay)

Nu använder företag blockchain för att spåra bidrag från förnybar energi så att REC kan utfärdas baserat på korrekt information. Så en viss solpanel eller vindkraftverk kommer att kopplas till en blockchain. Varje megawattimme (MWh) förnybar el som den genererar registreras omöjligt i blockkedjan och får sin egen REC.


Spanien använder redan blockchain för utfärdande av REC: er, med sin nationella elleverantör Iberdrola som använder blockchain-plattformen från Energy Web Foundation. EWF har utvecklat Energy Web, en anpassad plattform för energiindustrin. Stiftelsen tittar också på andra möjligheter inom blockchain-verktyg.

Energy Web Foundation

Hemsidan för Energy Web Foundation

Olja och gas

Extraktionsprocessen kan förmodligen inte vinna mycket på framväxten av blockchain-verktyg. Men både olja och gas handlas som råvaror, och handelsfinansiering är en enorm utmaning inom råvarusektorn.

Huvudfrågan är att det i allmänhet finns olika parter inblandade i varje transaktion, inklusive banker och mäklare. Alla parter måste komma överens om handeln, vilket innebär utfärdande och autentisering av kreditbrev innan en penningöverföring kan ske.

Med hjälp av en blockchain-lösning kan du utfärda kredit- och finansieringsbrev, med full öppenhet mellan parterna i handeln. I dagens landskap kan bosättningar ta dagar eller längre, men blockchain möjliggör bosättningar i realtid. Detta minskar avsevärt den tid som varor tillbringar sittande i hamnar, vilket i sin tur också kostar pengar för ägaren.

Vatten

Blockchain-verktyg har bredare applikationer utöver energisektorn. Även om den utvecklade världen tenderar att ta tillgången på vatten för givet, är vi mitt i en global vattenkris.

Enligt World Economic Forum, mer än hälften av världens befolkning – 4,5 miljarder människor – saknar tillgång till grundläggande sanitetstjänster. Och människor i utvecklingsländerna behöver inte tro att detta aldrig kommer att påverka dem. WEF förutsäger också ett gap på 40 procent i det globala utbudet och efterfrågan på vatten fram till 2050.

En av de största utmaningarna inom vattensektorn är att hantera försörjningen. Vattensystem beror ofta på åldrig infrastruktur, som är läckande och ineffektiv.

Dessutom kontrollerar ett litet antal stora aktörer som arbetar inom svarta lådor mycket av vattenförsörjningen. Av denna anledning har vi ingen aning om vatten fördelas rättvist.

Blockchain har makten att vända världens vattenkris. Genom att använda ett sammankopplat nätverk av IoT-sensorer är det möjligt att vattenförsörjningen kan hanteras bättre på mikro- eller makronivå. Inspelning av sensordata på blockchain ger transparens långt utöver vad som finns tillgängligt i dagens vattenindustri.

Detta är målet för ett projekt som kallas Blockchain vatten. Det samlar andra blockchain-projekt inklusive Golem, IOTA, Filecoin och Siacoin för att hantera världens vatteninfrastruktur. Blockchain Water kommer också att integrera artificiell intelligens. AI kan snabbt analysera olika simuleringar för att försöka säkerställa användningen av optimala vattenhanteringslösningar.

Blockchain vatten

Områden för vattenhantering inom Blockchain Water-plattformen

Ett ytterligare vatten blockchain-projekt finns, kallat Vattenkedja. Den här utnyttjar dock crowdfunding-funktionerna i blockchain. Finansieringen är för startups och projekt som syftar till att hantera utmaningarna i vattenhantering.

Sammanfattning

Energi och vatten är grundläggande för våra liv, men båda befinner sig i en kris. Energisektorn måste utnyttja förnybara energikällor bättre om vi vill förhindra klimatförändringar. Allt som hotar tillgången på vatten riskerar människoliv.

Blockchain kan hjälpa till att minska ojämlikheten i vatten och säkerställa att vattenförsörjningen hanteras hållbart och öppet. Det kan också skapa nya vägar för att leverera och spåra förnybar energi. Blockchain-verktyg är fortfarande väldigt mycket i början av adoption, men det finns stor potential i detta område för att skydda planeten för framtida generationer.

Utvalda bilder med tillstånd av Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map