Hur Blockchain Röstning fungerar och varför vi behöver det

Blockchain Röstning gör demokrati mer transparent

Det finns en anledning till att vi måste gå till en vallokal för att fylla i omröstningar för våra val. Anonyma omröstningar är det enklaste sättet att skydda omröstningens integritet och samtidigt skydda väljarens integritet. Digital omröstning har varit en svår utmaning eftersom det är svårt att verifiera att varje omröstning är giltig och samtidigt hålla dem anonyma. Blockchain-omröstning kan förändra det med sin kryptografi.

vallokal

Faktum är att blockchain-omröstning redan förändrar vissa val. Just nu kan militärer från West Virginia, USA som tjänstgör utomlands, rösta i sina hemval med sina mobiltelefoner. En kombination av kryptering och blockchain-register tar emot dessa röster. Andra länder som Brasilien, Danmark, Sydkorea och Schweiz utforskar blockchain-omröstning. Överlägset är dock Estland ledande. Deras medborgare har unika ID-kort som gör det möjligt för dem att rösta på blockchain snabbt och säkert.

Digitalisering av den viktigaste delen av demokratin kan ha djupa och bestående effekter på global styrning. Medborgarna kan fatta beslut mycket snabbare och offentlig folkomröstning är ett genomförbart alternativ. Representativ demokrati kan bli marginaliserad för direkt demokrati av folket. Men det är inte allt. Ett annat resultat är att riggning av val kan bli svårare, nästan omöjligt. Den här artikeln utforskar hur blockchain-omröstning fungerar och dess konsekvenser för världen.

Grundläggande för Blockchain Röstning

Blockchain-omröstning liknar analog röstning som vi är vana vid. Samma begrepp och processer gäller. För att avge en digital röst skulle en medborgare behöva registrera sig och bevisa sitt medborgarskap i en viss jurisdiktion. Vi kan sedan registrera den identiteten och medborgarskapet i blockkedjan som är kopplad till användarens nyckel.

Därefter behöver en medborgare en omröstning för att rösta. I blockkedjan skulle detta sannolikt ta formen av en särskild rösttoken som skulle deponeras på användarens konto. Denna token skulle sannolikt också ha en tidsgräns för vilken den kunde användas för att rösta, varefter den skulle bränna sig själv via ett smart kontrakt eller bli värdelöst.

Att rösta i blockkedjan skulle innebära att rösttoken (omröstningen) skickades till en specifik adress. Väljarna skulle veta vilken adress som passar med vilken kandidat eller folkomröstning. Att skicka en token till den adressen skulle representera en omröstning.

Tekniskt sett låter det enkelt. Omröstningen registreras på blockchain där den är oföränderlig, verifierbar och transparent. Vi kan enkelt räkna upp rösterna för att förklara en vinnare till valet. Dessutom kan vi bygga fina användargränssnitt som automatiserar och döljer processen för att skicka en token till en specifik adress. Istället skulle väljarna se ett enkelt online-gränssnitt för dem att välja en kandidat eller ett förslag och klicka på skicka.

Verifiera väljarens identitet

identitet

Om den första förklaringen lät enkelt och du undrar varför vi inte redan röstar på blockchain, vänta bara. Det är faktiskt mycket mer komplicerat än så. Det finns många frågor som behöver lösas först.

En viktig fråga är att verifiera väljarens identitet. För att blockchain-omröstning ska fungera behöver vi ett system som hindrar människor från att rösta mer än en gång eller rösta i ett val där de inte är medborgare. Det blir knepigt på blockchain eftersom det är beroende av en central myndighet för att verifiera medborgarskap eller uppehållsdokumentation.


En blockchain-lösning skulle sannolikt förlita sig på att skicka in pass eller körkortskanningar. Då kan den identiteten kopplas till en mobil enhet via ett lösenord och tvåfaktorautentisering eller biometri (som ett fingeravtryck). Tanken är att verifiera att personen som skickade in medborgarskapshandlingarna är samma person som aktivt befinner sig vid datorn eller smarttelefonen vid omröstningen.

Att upprätthålla anonymitet & den hemliga omröstningen

När vi väl har verifierat identitet och rösträtt måste vi dock skilja det från själva omröstningen. Det är viktigt att en av de viktigaste delarna av demokratin är den hemliga omröstningen. Ingen borde veta hur du röstade så att de inte kan påverka din röst på något sätt.

Vid blockchain-omröstning bör informationen som registreras i blockchain inte innehålla identifierbar information. Detta innebär att information om avsändaren av rösttoken måste döljas. Det finns olika sätt att uppnå detta, inklusive noll kunskapsbevis, ringtransaktioner eller olika krypteringsmetoder. Var och en har sina fördelar, nackdelar och tekniska utmaningar. Sann anonymitet samtidigt som verifierad identitet är den stora utmaningen med blockchain-omröstning.

Cybersäkerhetsexperter är i allmänhet överens om att blockchains är oackackbara (med rätt nätverksstorlek och konsensusalgoritm). Logiska bevis och statistik indikerar att det blir alltmer osannolikt att ett block kan äventyras när nätverket bekräftar det. Den anonymitet som behövs för omröstningen är dock svårare att säkra och vara säker på att den inte kommer att äventyras.

Möjliga konsekvenser

Blockchain-omröstning har stora konsekvenser om den växer i popularitet och användbarhet för allmänheten. Det kan i grunden förändra hur demokrati fungerar.

1. Ökad öppenhet i omröstningsprocessen

Den största fördelen med blockchain-omröstning är ökad transparens. Just nu, när du väl har röstat, vet du inte riktigt vad som hände med det. Du litar på omröstningsarbetarna att räkna det korrekt. Det finns dock inget sätt att vara säker på att din röst räknades.

På blockchain kan det vara möjligt att spåra din röst och se att den hamnade på rätt plats. Även om den inte skulle ha din information knuten till din, skulle din röst finnas på blockchain för hela historien.

2. Minskat bedrägeri & Valriggning

En bieffekt av ökad öppenhet är minskat bedrägeri. Det blir svårare att fuska systemet eller rösta i fel jurisdiktion med blockchain-identitetsverifiering. Dessutom, i länder där diktatorer håller på med val, kan blockkedjan ge sann demokrati. För att initiera ett blockchain-omröstningssystem krävs naturligtvis inköp från den nuvarande regeringen. Men över tid kan blockchain bli en internationell röstningsstandard, där världssamfundet förespråkar blockchain-styrning i alla länder.

3. Vardaglig omröstning i realtid

Om blockchain gör röstningen transparent, kan vi följa och rösta i realtid. Detta innebär att val kan ske på en mycket kortare tidsperiod. Dessutom, om de är digitala, kräver de mindre investeringar i omröstningsinfrastruktur. Som ett resultat kunde val hållas med kort ledtid för att snabbt rösta om folkomröstning.

Detta kan helt förändra det dagliga livet. Tänk om du skulle kunna rösta på din telefon om hur trafiken i din stad skulle dirigeras idag eller om du skulle höja skatten för att betala för en ny park i ditt samhälle. Omröstning kan bli mycket riktad, till och med grannskapsspecifik. Det skulle vara lite overhead att rösta oftare, eventuellt göra röstning till en daglig förekomst.

4. Bolagsstyrning & Autonoma organisationer

Regeringar är inte de enda institutionerna som kan dra nytta av blockchain-omröstning. Anställda eller aktieägare kan också rösta på initiativ inom ett företag. Det är till och med möjligt att föreställa sig ägarlösa företag där varje beslut är en öppen röst från aktieägarna.

5. Ökat väljarengagemang

En stor fördel med blockchain-omröstning kan vara ökat engagemang. Om blockchain möjliggör digital omröstning från din smartphone eller dator blir det lika enkelt att rösta som att logga in och rösta på bara några minuter. Detta skulle sannolikt öka valdeltagandet drastiskt och leda till mer direkt demokrati. Alternativt kan det leda till trötthet i rösterna, där väljarna inser att de gillade att välja representanter för att oroa sig för politiken för dem.

Slutsats

Blockchain-omröstning är fortfarande inte perfekt eller redo för primetime än. Det är emellertid sannolikt en massiv förändring av demokratin när den når legitimitet. Att göra röstningen enklare och mer transparent kommer att skapa ett mer engagerat väljarkår. Det kan också påminna oss om varför representanter finns för att tänka på politik på heltid och fatta kloka beslut om saker som allmänheten kanske inte kan undersöka helt.

Det finns flera organisationer som för närvarande utforskar omröstning om blockchain. Enklare omröstning kan innebära frekventare representativa val eller pågående folkomröstningar om vårt ledarskap. Även det skulle vara en stor förändring för demokratin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map