Ripple vs Bitcoin: Lösa olika problem

Även om Ripple delar några liknande egenskaper med Bitcoin är det ett väldigt annorlunda projekt. Som kryptovaluta använder den kryptografi för att säkra transaktioner, men det har faktiskt inte en offentlig blockchain.

Istället har den ett nätverk av noder som validerar transaktioner, men dessa är inte nödvändigtvis anonyma P2P-noder, de är deltagande banker och finansiella institutioner. Ripples mynt, helt enkelt känt som Ripple eller XRP, utvanns inte, de utfärdades helt enkelt.

Och till skillnad från Bitcoin som finns på grund av ett distribuerat nätverk av deltagare är Ripple inte bara myntets namn, det är också namnet på företaget som utvecklade protokollet. Till skillnad från Bitcoins pseudonyma grundare, Satoshi Nakamoto, utvecklade Ripple-grundarna Ripple i det fria, med Ripple som till och med ansökte om och fick en New York BitLicense för att driva.

Så från början ser vi att det här är en jämförelse mellan äpplen och apelsiner.

Så, vad exakt är krusning?

Ripple anses vara lite konstigt bland kryptovalutor eftersom det inte har en egen offentlig blockchain. Internt kör XRP Ledger-nätverket på en intern blockchain som de kallar en “Enterprise blockchain” -bok, det använder inte bevis på arbete och lite annat är känt om det.

Ripple designades ursprungligen som ett tillgångsöverföringssystem för att skicka omedelbara och säkra transaktioner över nätverksdeltagare. Tanken var att allt digitalt av värde skulle kunna genomföras, inklusive fiat, kryptovalutor, råvaror, till och med lojalitetspoäng och mobilkrediter. Den ursprungliga Ripple-kryptokurrency-token lades till i ett senare utvecklingsskede och kan användas för att lösa affärer i nätverket.

Ripple delar verkligen inte cypherpunk-rötterna till Bitcoin och andra kryptovalutor, men just av denna dygd var det omedelbart mer tilltalande för banker, finansiella mellanhänder och institutionella investerare som söker digitala betalningslösningar.

Ripple fick ängelfinansiering för att utveckla sitt protokoll. Tidiga investerare inkluderar finansbranschjättar som Andreessen Horowitz, Pantera Capital, Google Ventures, IDG Capital Partners och Santander InnoVentures.

Att inte vara en typisk blockchain och hanteras av ett företag, men det är inte riktigt vettigt att jämföra Ripple med Bitcoin, funktion för funktion. Rippel styrs centralt, och med Bitcoin som en decentraliserad blockchain, är det inte mycket av en poäng som piter dem som rivaler. Om något, liknande andra nätverk som motpart och Omni, kan Ripple ses som sin egen oberoende plattform som till och med kan komplettera Bitcoin och andra kryptovalutanätverk. Du kan till exempel lagra, skicka och ta emot andra valutor i Ripple-nätverket. Dessa saldon hålls på konton, till skillnad från XRP, som är den inhemska valutan utan motpartsrisk.

Ripple-projektet förföljer faktiskt Bitcoin blockchain, och deras uppdrag från början var inte att erbjuda ett alternativ till världens finansiella system, utan snarare att uppgradera det och ta ut det ur de mörka åldrarna.

Ripples viktigaste specifikationer och funktioner

  • Omedelbara betalningar – Den globala betalningsinfrastrukturen byggdes innan internet blev kommersiellt utbrett. De viktigaste betalningarna interbankavvecklingen sker på det internationella SWIFT-nätverket och även på vissa mindre nationella nätverk mer lokalt. Överföringar och bosättningar kan ta några dagar, och detta är fruktansvärt pinsamt i den digitala tidsåldern. Däremot kan Ripple-betalningar studsa över hela världen nästan omedelbart.
  • B2B-vänligt fokus – som företag är Ripple intresserad av att engagera nyckelaktörer i finansbranschen inklusive banker och finansiella tjänsteleverantörer. Nätverket erbjuder omedelbara gränsöverskridande överföringar och betalningar. Alla transaktioner i Ripple-nätverket är utformade för att uppfylla bankens risk- och sekretesskrav. Anti-penningtvätt (AML) och Know Your Customer (KYC) antiterrorismefterlevnad är inbyggd i varje transaktion.
  • Fullständig till slutbetalningstjänst – En bank kan använda Ripple-nätverket för att skicka en gränsöverskridande betalning direkt från den sändande kundens bankkonto till den mottagande kundens bankkonto i andra änden. Ripple-nätverket kan hantera hela transaktionen, inklusive valutakonvertering. Ripple-nätverket kan också direkt beräkna kostnaden för transaktionen ner till närmaste cent och signalera de båda deltagande bankerna när slutkunden har fått sin insättning för båda bankerna att uppdatera kundens konton.

Ripple vs Bitcoin: Andra viktiga skillnader

Utgivningsdatum

2012

3 januari 2009

Hash-algoritm

SHA512 (SHA 2-baserad)

SHA 256 (SHA 2-baserad)

Blockera generation

ej tillämpligt

~ 10 minuter

Max Mynt

100 miljarder XRP

21 miljoner BTC

Ripple-betalningar är nästan omedelbara eftersom de valideras av Ripple-noder. Till skillnad från Bitcoin utfärdas Ripple-valutan av Ripple Labs och präglas inte i block. Hittills cirkulerar 38 miljarder valutor.

Den slutliga leveransen av Ripple kommer att överstiga Bitcoins totala mynt i storleksordning. Detta återspeglas i priset när du jämför den relativa knappheten på de två mynten, det vill säga Ripples 100 miljarder mynt kontra Bitcoins 21 miljoner. Vid tidpunkten för publiceringen var Ripple-valutan bara en bråkdel av den som Bitcoin satt på knappt 0,22 USD. Ändå befaller Ripple 3: e positionen i det totala marknadspriset.

Alla 100 miljarder XRP har skapats. Av de 100 miljarder behöll grundarna av Ripple 20 miljarder, med de återstående 80 miljarder XRP tilldelade Ripple Labs. Av dessa har endast 38 miljarder XRP släppts hittills.

Ripple är supersnabbt jämfört med Bitcoin och kan utföra 1000 transaktioner per sekund, jämfört med Bitcoins 3 tx / sek, och det kan slutföra en internationell transaktion på 3 sekunder, jämfört med den genomsnittliga blockbekräftelsestiden på 10 minuter för Bitcoin.

Mixed Market Feelings

Kryptovalutaentusiaster har haft blandade känslor om Ripple från början.

Ripple har ett mycket specifikt fokus, och det är att det ska antas av banksystemet för gränsöverskridande, mellanstatliga och interbankbetalningar och överföringar. I slutändan syftar Ripple till att användas istället för interbank SWIFT-nätverket. På grund av detta påverkas priset på Ripple starkt av alla nyheter som rör bankanslutning.

Det är ett billigt mynt, så det har en enorm potential uppåt. Om det lyckas bli bankens val av krypto kommer det sannolikt att öka i värde. Men för Ripple-fans är det här evenemanget mycket försenat och med tiden ställer andra konkurrenter också upp för att göra anspråk på samma titel. Ripple är redan i live beta-fas med 75 banker, och ändå är det inte det enda projektet som konkurrerar om bankens uppmärksamhet, med Innehav av digitala tillgångar använder sig av Hyperledger teknik och R3-konsortiet att vara den mest kända ledaren ett paket med ”skulle vara” blockchain-for-banks-lösningsleverantörer.

Slutgiltiga tankar

Ripple har stelnat som en topp 5-kryptovaluta och är nästan lika känd som Bitcoin. Oavsett om Ripple blir nummer ett blockchain-for-banks eller inte finns det många andra applikationer för dess teknik. Till skillnad från Bitcoin är det affärsvänligt eftersom det överensstämmer med regler. Medan Bitcoin förlitar sig på användaradoption, siktar Ripple på mer utbredd antagande i daglig handel. Detta gör det mer attraktivt för investerare som ser kryptovalutor som Bitcoin som utsatta för framtida regleringsstrider och därför inte troligtvis kommer att antas för allmän handel.

Om Ripple lyckas bli bankernas älskling, kan dess blygsamma 20c-pris snabbt flytta in i dollar och förmörka Bitcoin. Så om du letar efter något med en potentiell massiv uppåtriktning är Ripple verkligen en att titta noga på.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me