Off to the Races: De 5 projekten som tävlar om att bli den bästa Dapps-plattformen

Decentraliserade appar (dapps) är framtiden för blockchain-utveckling. Ända sedan Ethereum introducerade smarta kontrakt för att skapa program i kedjan har utvecklare testat de potentiella tillämpningarna av blockchain utanför finans. Dapps representerar den nya gränsen för programvara som är decentraliserad. De kan dra nytta av blockchains säkerhet, samhällsstyrning och tillgänglighet.

Ethereum är den första, största och mest kända dapps-plattformen. Men under de senaste åren har konkurrenter gått in i rymden i hopp om att störta Ethereum från sin tron. Här tar vi en titt på konkurrenterna i dapps-utrymmet. Målet är att ge en rättvisande översikt över de olika dappsplattformarna. I slutändan kommer vi att dela förutsägelser för hur dapps-loppet kan skaka ut. Men vi är tidiga i utvecklingen av dessa plattformar, och mycket kan fortfarande ändras.

Ethereum: King of the Dapps

ethereum-logotypJust nu är Ethereum den obestridda ledaren inom smarta kontrakt, decentraliserade appar och decentraliserade autonoma organisationer (DAO). För två och ett halvt år sedan, Ethereum startade rörelsen för smarta kontrakt, introducera en virtuell maskin som kan bearbeta ett programmeringsspråk ovanpå blockchain. Ethereum meddelade att de syftade till att bli ”världens decentraliserade dator”. Ethereum Virtual Machine (EVM) sammanställer och kör kod på den decentraliserade Ethereum blockchain. Vem som helst kan använda den för att skapa decentraliserade smarta kontrakt.

Detta var ett genombrott för blockchain. Bitcoins blockchain var inte kompatibel med utvecklare som bygger på det. Av säkerhetsskäl är Bitcoins kod inte Turing-komplett, vilket innebär att den inte stöder vissa kärnfunktioner som krävs vid programmering, som slingor och villkorliga uttalanden. EVM löste problemet genom att skapa ett lager ovanför blockchain. Tillsammans med EVM kom en kompilator för ett mindre känt programmeringsspråk som heter Solidity.

Varför soliditet?

Även om det finns några andra alternativ är soliditet det programmeringsspråk du behöver veta om du vill skriva ett smart kontrakt på Ethereum. Utan att gå för djupt in i de tekniska detaljerna är Soliditet ett språk som passar att skriva smarta kontrakt. Dess starkt skriven, meningsdata kodas till tydligt definierade typer. Det genomgår också statisk typkontroll för att testa för fel innan du kör.

Som vi kommer att se senare har andra dapp-plattformar beslutat att undvika soliditet. De tror att tvinga utvecklare att lära sig ett nytt språk är ett onödigt hinder. Istället implementerar de kompilatorer som tillåter utvecklare att arbeta på populära språk som JavaScript, C # och Java. Vitalik Buterin, Ethereums VD, är öppet föraktlig plattformar som använder andra kodningsspråk. Ethereum valde Soliditet av en anledning, och andra språk är inte lämpliga för att skriva kontrakt, enligt Buterin.

Skapa ett användargränssnitt

Soliditet låter dig skriva ett smart kontrakt. Smarta kontrakt är dock bara en del av en dapp. De är back-end, bakom kulisserna ledningar för dapps. Du behöver också ett front-end användargränssnitt. Andra konkurrenter integrerar kompletta lösningar för dapps, både front-end och back-end. På Ethereum måste du dock använda en tredje parts tjänst för att skapa ditt användargränssnitt.

Åtminstone för stunden. Ethereum är under ständig utveckling och stöd för Dapp UI kan komma i framtiden.

Ethereums svaghet

Ethereums status som första, största och mest kända sätter den i en egen liga jämfört med andra dapps-plattformar. Om den fortsätter sin nuvarande utvecklings- och partnerskapsbana blir det svårt för någon konkurrent att följa med.

Som sagt, Ethereum har visserligen skalbarhetsproblem. För närvarande stöder den bara 15 transaktioner per sekund. Den använder också betydande energi och datorkraft med sitt nuvarande system för bevis på arbete. Dessa viktiga frågor kommer att tas upp i kommande Ethereum-uppdateringar. Ethereum har meddelat att det kommer att genomföras Plasma för att hantera skalbarhet, vilket gör transaktioner mindre och snabbare. I över ett år nu har Ethereum också antytt att de ändrade sin konsensusmekanism till bevis på insats.

Den större lektionen här är Ethereums starka team och utvecklarsamhället kommer sannolikt att övervinna de hinder som för närvarande ligger i dess väg. Dess dominans hittills har gjort det till ett av de mest utvecklade, mest respekterade projekten i blockchain-världen.

Där Ethereum är på väg

Ethereum är mycket fokuserad på att bygga upp sitt användande. På sin offentliga blockchain gör Ethereum det lättare för utvecklare att använda EVM. De skapar branschstandarder för att skapa vissa typer av smarta kontrakt, till exempel ERC-20-protokollet.

Ethereum arbetar dock också hårt med att bygga upp sina privata partnerskap. De Enterprise Ethereum Alliance har många stora företag inblandade. Dessa inkluderar Microsoft, UBS, Samsung, Mastercard, Intel, Accenture, BP, J.P.Morgan och Deloitte, för att bara nämna några. Ethereum blir resursen för öppen källkodsstandarder för blockchain-utveckling.

Vitalik förväntar sig en hela spektrumet av blockchain-antagande – offentliga transparenta blockkedjor, privata säkra blockkedjor och blandade lösningar.

”Jag förväntar mig att vi på lång sikt kommer att se alla möjliga kombinationer av offentliga och privata framträda, inklusive rena konsortiekedjor, konsortiekedjor kopplade till offentliga kedjor via reläer, konsortiekedjor med bedrägeribevis som tillämpas på offentliga kedjor (dvs. plasma och liknande system) ), rent offentliga kedjor och så vidare. Utmaningen just nu är att höja skalbarheten för offentliga kedjor och komma med bättre svar på integritetsutmaningar. ”

På lång sikt kommer Ethereum att tillgodose alla dessa typer av blockchain-behov. Ethereum har överlägset den största samlingen av offentliga dappar på någon plattform. De är troligen också den mest populära leverantören av privata decentraliserade lösningar. Detta institutionella och företagsstöd är där Ethereums verkliga makt ligger.

Lisk: Bygg ett enkelt, komplett Dapp-paket

lisk-logotyp

Lisk kommer ett år gammalt, så det är fortfarande en ganska ny plattform för decentraliserade appar. I själva verket är mycket av Lisks produkt och påståenden ännu inte utgivna eller oproverade, vilket gör det svårt att ge en detaljerad utvärdering av plattformen.

Som sagt, utvecklare tillgänglighet är Lisks unika vinkel. De vill göra det så enkelt som möjligt att skapa en decentraliserad app. De gör detta med en ren Javascript-miljö, från front-end användargränssnitt till back-end interaktion med blockchain. Till skillnad från Ethereum bor dockapparna själva inte på huvudblockchainen. Istället har varje dapp sin egen sidokedja som underhålls av dappens användare. Detta ramverk erbjuder flexibilitet och isolerar Lisk-huvudkedjan från kodproblem i användarskapade dapps.

Är Lisk en utvecklardröm?

Lisk vill göra det enkelt för utvecklare att börja arbeta med blockchain. Det yttersta målet är att locka nya utvecklare att arbeta med decentraliserade programvarulösningar. Lisks Software Development Kit (SDK) har ännu inte lanserats. Alfa-versionen av SDK är inställd på lanseras den 20 februari.

Preliminär analys från programvaruexperter tvivlar på Lisks anspråk på användarvänlighet. För det första ger Lisk ram få skydd för utvecklare. Med Ethereum kommer EVM att vägra att kompilera dålig kod och skydda blockchain från användargenererade fel. På Lisk är detta inte fallet. Oändliga slingor, obegränsat minnestillväxt, inget minnesspårningsstöd, en osäker sandlåda och icke-deterministiskt beteende är alla problem för Lisk.

Lisk hävdar att eftersom alla dapps fungerar i en sidokedja, skulle dålig kod kräva en hård gaffel i sidokedjan men inte påverka Lisk’s huvudkedja. Detta kan vara fallet, men det är fortfarande en irritation för utvecklare minst sagt. Många har menat det lärande Soliditet är trivialt för nya utvecklare jämfört med att lära sig alla fallgropar som kan komma från att använda Lisks javascript-plattform.

Vad är Lisk bra för?

Med det sagt är Lisk fortfarande bra för specifika applikationer. Det verkar dock som om Lisk är begränsat i sitt omfång. Det har verkligen inte den tekniska grunden för att tävla med en Goliat som Ethereum. I slutändan kommer det mestadels att vara ett mindre projekt för nischanvändning, utvecklare som doppar tårna i det smarta kontraktsvattnet och dappar som är för stora för att använda en mainnet hela tiden.

QTUM: Sammanfoga EVM med Bitcoins baskod

QTUM (uttalad quantum) är en Singapore-baserad dapps-plattform byggd på en kombination av kod från Bitcoin och Ethereum. Förutom att använda mycket av Bitcoins säkerhet implementerar QTUM samtycke och Ethereum Virtual Machine.

QTUMs stöd för EVM innebär att dapps från Ethereum lätt kan överföras till QTUM. Nya dappar på QTUM använder också Solidity för utveckling. Detta gör låga växlingskostnader från Ethereum till QTUM, eftersom QTUM kör samma EVM-kod med öppen källkod. I framtiden hoppas QTUM att stödja andra virtuella maskiner, inte bara EVM.

Byggd för företag: säkerhet och skalbarhet

QTUM-teamet spenderar mycket tid på att utnyttja sin stabila plattform byggd på Bitcoins grund. Att använda stridstestad kod betyder att de är mindre utsatta för attacker än kod som utvecklats från grunden. Dessutom innebär konsensusprotokollet att de använder mindre energi för att bearbeta transaktioner än proof-of-work-system.

Stabiliteten i QTUMs arkitektur är en del av deras marknadsföringsstrategi “byggd för företag” som syftar till institutionell användning av smarta kontrakt och dapps. Dessutom lägger de till ett abstrakt redovisningsskikt i ekosystemet. Detta minskar beräkningsbelastningen på mainnet, förbättra skalbarheten.

QTUM: s andra coola funktioner

QTUM kommer också att erbjuda stöd för att konvertera mänskliga läsbara avtal till blockchain-färdiga smarta kontrakt. Om detta kommer att vara QTUM-utvecklare, privata entreprenörer eller något annat system är fortfarande oklart.

Dess arkitektur stöder också lite plånböcker, inklusive mobila plånböcker för lagring och transaktion i QTUM. Detta gör QTUM till ett av de första projekten som går in i området för smarta mobila kontrakt.

QTUM har många häftiga funktioner och ny teknik som de tar med sig till bordet. I slutändan kommer emellertid funktioner inte att vinna dapps-loppet. De smarta utvecklarna på Ethereum eller någon annan av QTUMs konkurrenter kommer att titta på QTUM för att hitta vilka av dess funktioner som lockar mest uppmärksamhet. Sedan implementerar de dessa funktioner som en del av sin egen plattform.

QTUM: s framtida framgång

Framgången för QTUM förlitar sig på att de har antagits av stora företag. Eftersom snygga funktioner kommer och kommer med pågående utveckling, kommer QTUM att behöva säkra större partnerskap i sin hemregion i Sydostasien. Detta kommer att bli svårt i Kina, där NEO har en ledande ledning och statligt stöd för deras dapps-plattform. En ökande beröm för QTUM kan dock leda till viktiga tidiga partnerskap som kommer att göra eller bryta företaget.

Cardano: The New Nerd on the Block

cardano-logotyp

Cardano är så nytt att det är svårt att säga mycket om denna plattform ännu. Det är ett projekt från Charles Hoskinson, en av Ethereums medgrundare. Idén till Cardano kom 2015.

De föreställde sig en dapps-plattform byggd på vetenskaplig, peer-reviewed forskning. Detta tillvägagångssätt är tilltalande när det gäller framåtblickande, skalbarhet och säkerhet. Det betyder dock att projektet kommer att gå långsamt. Den första versionen av Cardano-nätverket är inte klar förrän 2019.

Cardanos grundläggande arkitektur

Även om vi inte känner till alla detaljer ännu är det klart att Cardano kommer att vara en dubbelskiktad lösning. Ett lager kommer att vara ett kontolager, ungefär som huvudböcker för andra kryptovalutor med endast grundläggande transaktionsinformation. Den andra kommer att vara ett kontrollskikt som hanterar alla metadata som är associerade med smarta kontrakt; varför, hur och när medel frigörs; och deltagarnas identitet och objekt i transaktionen.

Separationen av transaktionsdata och metadata minskar behovet av lagring och ökar skalbarheten. Cardano kommer också att implementera proof-of-stake för att minska energiförbrukningen.

Cardano är programmerat i Haskell, ett språk för affärsapplikationer och dataanalys. Som sådan kommer sannolikt Cardanos framtida ansökningar att vara ekonomiska eller organisatoriska.

Cardano’s Long Play

Cardano är fortfarande år borta från omfattande adoption. Men dess insistering på peer-reviewed utveckling tyder på att Cardano kommer att spela det långa spelet. Cardanos väg till dominans skulle sannolikt kräva att Ethereum gör ett stort misstag flera år framöver. I så fall kan Cardano sopa upp marknadsandelar som ett mer pålitligt och pålitligt utvecklat alternativ.

NEO: Kinas svar till Ethereum

neo-logotyp

NEO (ursprungligen känd som AntShares) är det första blockchain-projektet med öppen källkod som kommer ut från Kina. Genesis-blocket lanserades i december 2016, men grundarna Da Hongfei och Erik Zhang arbetade med idén i flera år innan de lanserade nätverket.

NEO: s dappplattform inkluderar stöd för utveckling i C # och Java. I framtiden kommer det också att stödja Python och Go. NEO använder också dBFT-konsensus, en variant av proof-of-stake som erbjuder ännu snabbare prestanda. NEO är byggt för affärer, med sitt nätverk för närvarande kapacitet till 1 000 transaktioner / sekund och teoretiskt kapacitet på 10 000 / sekund. Det är en storskalig utmanare för företagsanvändning.

Fokus för NEO är att digitalisera den kinesiska ekonomin. De hoppas kunna tillhandahålla identitetstjänster, produktspårning och betalningsalternativ genom deras dapp-community.

NEO: s fotfäste i Kina

NEO har befintlig adoption med flera inbyggda dappar på plattformen. De har också arbetat med viktiga företag som Microsoft och Alibaba på blockchain-lösningar. NEOs systerföretag, Onchain, bygger privata blockchain-lösningar för stora företag i hela Kina, vilket ger NEO en klar fördel med kinesiska företagsappar.

NEOs grundare och VD, Da Hongfei, är känd för sitt inflytande med den kinesiska regeringen. Han hjälpte vägleda regeringen genom de första dagarna av kryptovaluta och tog viktiga möten under det kinesiska ICO-förbudet 2017. Som ett resultat har NEO fått status som i huvudsak en statligt godkänd plattform.

Regeringsstöd i Kina är nyckeln. Det gör det lättare att arbeta med kinesiska företag. Officiellt erkännande betyder också att NEO är auktoritet för blockchain i Kina. Under de kommande åren, om det kan återinföra regeringskompatibla ICO: er till Kina kan det bli en vändpunkt för NEO.

Analys & Slutsats

Ethereum är fortfarande den tydliga ledaren inom dapp-tjänster. Det har den starkaste antagandet av användare som bygger på sin plattform. Ethereum Enterprise Alliance omfattar några av de starkaste företagen i världen. Det har också Vitalik Buterin och ett av de skarpaste utvecklingsteamen i branschen. Ethereum kunde enkelt implementera sina konkurrenters bästa idéer efter att ha väntat på att konkurrenterna skulle testa vad som fungerar bäst. Ethereum spelar på ett annat plan än de andra dapp-plattformarna.

Ändå är konkurrensen stor. Dessa nya plattformar har mycket att erbjuda, och de kommer att testa Ethereums dominans med ny teknik och funktioner. I slutändan kommer det dock att vara användaradoption, och att komma ikapp Ethereum kommer det att finnas en monumental uppgift.

NEO har det bästa skottet för att utmana Ethereum när det gäller användning av användare. Det är säkert ett långt skott, men NEOs dominans i den kinesiska ekonomin och regeringen innebär att det snart kan plocka upp stora partner i Kina. Kinesiska företagspartners ensamma skulle inte störta Ethereum, men det skulle verkligen göra konversationen mer intressant.

Förvänta dig att Ethereums dominans fortsätter, frånvaron av ett stort missöde. Men som användare kommer vi snart att njuta av frukten av teknisk konkurrens. Konkurrens kommer att tvinga Ethereum att innovera i hög takt för att bekämpa sina konkurrenter, och det kommer att vara bra för hela ekosystemet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me