NEM: Gå med i rörelsen

Ny ekonomirörelse (NEM) är en företagslösning för att driva den överhängande blockchain-ekonomin. Ursprungligen tänkt att vara en gaffel av NXT, beslutade samhället att gå med en helt ny kodbas med en alfaversion släppt 25 juni 2014 och den första stabila utgåvan 31 mars 2015. Plattformen skrivs för närvarande om i C ++ och kommer att släpptes som “Catapult” -uppdateringen någon gång i början av 2018.

Smart Asset System

NEM-blockkedjan driver det de kallar Smart Asset System. Detta system är tänkt att vara en öppen, anpassningsbar blockchain-lösning för valfritt antal användningsfall byggt ovanpå enkla, kraftfulla API-samtal. Blockchain skyddas och transaktioner behandlas av ett globalt nätverk av noder som kör NEM-kärnprogramvaran och nätverket används som en API-gateway-server.

Detta innebär att utvecklare som vill bygga blockchain-drivna appar inte behöver köra någon speciell NEM-programvara eftersom alla NEM-funktionerna är tillgängliga genom att komma åt API-samtal.

Detta möjliggör stor flexibilitet när det gäller systemdesign och hur olika appar använder sig av NEM-nätverket. Appar kan komma åt NEM API direkt, komma åt en separat server förutom att göra NEM-förfrågningar, eller befintliga servrar kan anpassas för att använda NEM i bakgrunden.

En mobilapp direkt med NEM Blockchain

Använda NEM-nätverket utöver en befintlig server

Ett äldre system som använder NEM blockchain

Utvecklare definierar NEM Adresser som fungerar som behållare för tillgångar och kan uppdateras och ändras över tiden. En adress kan representera helt enkelt en plånbok som innehåller mynt eller något mer komplicerat som ett dokument som kräver underskrifter eller ett val som samlar röster.

Utvecklaren skulle sedan skapa Mosaiker: identiska, överförbara tillgångar som representerar de mynt, signaturer eller röster som finns i adresserna. Detta system av flexibel adresser och konfigurerbar mosaiker är livskraftigt för otaliga användningsfall, och eftersom all NEM-funktionalitet nås via NEM API, kan vem som helst bygga alla typer av system de drömmer om och koppla in den i NEM-blockkedjan relativt enkelt.

Bevis av betydelse och skörd

NEM Blockchain använder en Proof-of-Importance-algoritm (i motsats till Bitcoins Proof-of-Work eller PIVX’s Proof-of-Stake) för att uppnå enighet genom en process som stimulerar aktivt deltagande i nätverket. Detta ger ett decentraliserat, smidigt nätverk av välskötta noder. Varje nod har en viktighetspoäng som avgör hur ofta det kan skörda (tänk att bryta eller satsa i PoW- eller PoS-system) XEM, NEMs ursprungliga token.

En del av detta system fungerar efter intjäning mynt: när du placerar mynt i din plånbok börjar de som oinvesterade mynt.

Med tiden kommer dina mynt att börja tjäna eller räknas som vikt för ditt konto. För att vara berättigad till en viktighetspoäng måste ditt konto ha minst 10000 intjänade XEM.

Denna del av systemet fungerar precis som att sätta mynt i PoS-inställningar men är bara en del av beräkningen av din betydelse.

Förutom att spåra intäkter analyseras transaktionsdiagrammet för NEM-nätverket ständigt för att ge information om vilka noder som bidrar och vilka inte. Detta innebär att ju fler transaktioner du skickar till andra användare och ju mer du använder nätverket normalt, desto viktigare blir du. Intjänandeprocessen och transaktionsmätvärdena resulterar i en viktighetspoäng för varje nod, och dessa poäng används för att skala sannolikheten för att din nod skördar XEM.

Eftersom PoI inte är hårdvaruintensivt tillåter det att hela noder körs på nästan vilken maskin som helst, oavsett kraft, vilket förhindrar centralisering av skörden till de med de största maskinerna.

Eftersom det kräver ett tidsåtagande via intjänandeprocessen, förhindrar det den “rika blir rikare” -effekten av många satsningssystem där de med mest pengar omedelbart blir de största tjänarna och inte kan överskridas.

I vissa system som Bitcoin är gruvblock och körning av en nätverksnod separata. I NEM-systemet körs en nod för att säkra nätverket och skördar mynt med samma programvara, vilket stimulerar att köra en hel nod och leder till mer decentralisering över tiden när skörden blir mer lönsam.

Sammantaget är PoI-systemet unikt och verkar lovande, ett utmärkt alternativ till traditionella konsensusmetoder som alla kommer med sin andel av styrkor och svagheter.

Andra Blockchain-funktioner

NEM använder en anpassad version av Eigentrust ++ -algoritmen som implementerar ett “rykte-system” för noder i nätverket. I grund och botten håller varje nod reda på den information den får från andra noder (nya block, transaktioner, etc.) och verifierar sedan denna information.

Om informationen visar sig vara giltig ökar anseendet för den tillhandahållande noden, och om det är dålig information minskar anseendet. Anseendet för alla noder skickas sedan runt nätverket och uppdateras inom varje nod. Detta möjliggör automatisk belastningsbalansering och borttagning av dåliga noder från nätverket, vilket håller nätverket igång så smidigt och snabbt som möjligt.

Ytterligare egenskaper:

  • Inbyggda skräppostfilter som förhindrar skräptransaktioner från att översvämma nätverket och täppa till arbetet
  • Ett P2P-tidssynkroniseringssystem som gör att nätverket kan upprätthålla exakta tidsstämplar utan att förlita sig på några externa servrar för att kontrollera tiden
  • Krypterad meddelande på blockchain utan att hacka transaktionsfält för att bära data som andra mynt
  • Multisignaturadresser gör det möjligt för utvecklare att definiera delade adresser och kontroll över flera partier över tillgångar och behållare

Information om tekniken som beskrivs här och finns på NEM tteknologisida och mer tekniska detaljer i deras teknisk referens.

Offentligt kontra privat

NEM Public Blockchain

Vem som helst kan använda den offentliga NEM-blockkedjan genom att använda API-samtalen som beskrivs ovan, men för applikationer som kräver mer integritet eller vill ha saker internt kan en privat version av NEM-blockkedjan tillhandahållas för att köras på interna servrar och endast använda fördefinierade noder som användarna väljer. På dessa betrodda, privata nodnätverk kan vissa funktioner i det offentliga nätverket som finns på plats för att förhindra att dåliga noder orsakar problem tas bort eller återanvändas i omfattning, vilket möjliggör ännu snabbare transaktioner (i tusentals / sekund) i en sluten ruta.NEM Privat blockchain

Dessa privata blockchain-distributioner kan användas för att driva allt från lojalitetspoängsprogram till sjöfartlogistik, allt utan att någonsin exponera transaktionsdata och ge oöverträffad hastighet och säkerhet. Detta är mycket meningsfullt för företag som vill använda blockchain för att driva på sina befintliga interna verktyg och inte behöver den extra funktionaliteten i den offentliga kedjan. Användningsfall för NEM-systemet offentligt och privat utforskas på deras webbplats på https://nem.io/enterprise/.

Slutsats

NEM erbjuder ett verkligt imponerande system som lovar att bli en stor aktör i den kommande blockchain-drivna ekonomin. Den enkla utvecklingen, flexibiliteten och det unika PoI-systemet gör NEM till en mycket attraktiv plattform för alla utvecklare eller företag som vill bygga ut en blockchain-lösning.

När tiden går, tror jag att vi kommer att se fler och mer intressanta projekt byggs ovanpå NEM. Håll ett öga på det!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me