Vad är QTUM?

QTUM (uttalad “quantum”) är en Singapore-baserad blockchain-teknik som överbryggar Ethereums smarta kontrakt ovanpå Bitcoins stabila blockchain medan man använder bevis för insats för verifiering. Genom att göra det hoppas QTUM kunna öka utbudet och interoperabiliteten för smarta kontraktsapplikationer, särskilt för affärs- och institutionella ändamål. Dessutom QTUM kommer att implementera verktyg, mallar och andra plug-and-play-smarta kontraktalternativ för att göra det lättare för företag att bygga och utföra smarta kontrakt.

Idén bakom QTUM gör smarta kontrakt enklare och säkrare samtidigt som de erbjuder interoperabilitet med ledande kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum. Grunden för QTUMs kod är Bitcoins blockchain, men QTUM-utvecklarna har abstraherat och lagt till lager i Bitcoin blockchain som gör det möjligt för den virtuella Ethereum-maskinen för smarta kontrakt att köra ovanpå Bitcoin. Som sådan drar QTUM nytta av den nya utvecklingen i Bitcoin- och Ethereum-samhällen, och smarta kontrakt byggda på Ethereum kan också enkelt överföras till QTUM.

tekniska specifikationer

Efter en första massförsäljning i mars gick QTUMs mainnet i drift i mitten av september 2017. I skrivande stund är QTUM den 16: e mest värdefulla kryptovalutan enligt marknadsvärde, enligt CoinMarketCap, med en total värdering på 1,1 miljarder dollar. I det här inlägget tar vi en titt på tekniken bakom QTUM, dess team och möjligheterna för demokratisering av smarta företagskontrakt..

Byggt för affärer: Smarta företagskontrakt görs enkelt

Även om vem som helst kan använda QTUM är QTUM-stiftelsen inriktad på affärsapplikationer för smarta kontrakt. Deras mål är att underlätta övergången från äldre system i åldrande organisationer till blockchain-baserade lösningar som ökar automatiseringen och minskar kostnaderna. Detta kan ta formen av att ett företag skapar sina egna tokens för att driva några av sina varor och tjänster. Alternativt kan blockchain-decentralisering hjälpa till med självkörande hantering av försörjningskedjan. En distribuerad huvudbok har omedelbara applikationer inom riskreducering och cybersäkerhet, och kontrakt kan säkras och genomföras självständigt.

Dessa lösningar verkar lovande för företag, men i praktiken är många av dessa alternativ inte genomförbara med det nuvarande tillståndet för blockchain-teknik. Enligt QTUM-teamet har Ethereum fortfarande stabilitetsfel som ännu inte ska lösas, och dess beroende av kontobalanser snarare än outnyttjade transaktionsutgångar gör det oförenligt i scenarier där Bitcoin-interoperabilitet eller vissa skalningsscenarier krävs (se nedan om UTXO-verifiering).

Även om Bitcoin är den mest stabila och säkra blockchain som finns, utgör Bitcoin-nätverket sina egna utmaningar. För det första är det inte Turing-komplett, vilket innebär att det inte går att programmera smarta kontrakt direkt på Bitcoin. Dessutom, enligt Patrick Dai, en av grundarna av QTUM, företagsutvecklare kan vara försiktiga med att skapa en privat Bitcoin blockchain-klon eftersom den använder bevis på arbete och kräver gruvarbetare för konsensus.

QTUMs lösning ger det bästa från två världar. Att möjliggöra den enkla programmeringen som finns i Ethereum-nätverket för att kombinera med stabiliteten och säkerheten i Bitcoin blockchain. Dessutom kommer QTUM-utvecklarna att tillhandahålla verktyg, ritningar och förbyggda smarta kontrakt som gör det möjligt att snabbt bygga nya decentraliserade appar (DApps) och andra blockchain-baserade användningsfall för företag..

Ethereum Virtual Machine & Verifiering av Bitcoin UTXO

QTUM fakturerar sig själv som en bro mellan Bitcoins stabilitet och Ethereums teknik. Specifikt innebär detta att QTUM kör en version av Ethereum Virtual Machine (EVM) – det som gör smarta kontrakt möjliga – ovanpå Bitcoins blockchain. Problemet är en grundläggande inkompatibilitet mellan hur Ethereum och Bitcoin lagrar data.

Ethereums blockchain-huvudbok använder kontosaldon, ungefär som en bank på det sätt som vi är vana att tänka på. Emellertid använder Bitcoin-huvudboken outnyttjade transaktionsutgångar (UTXOs) som värdemarkörer. Kontosaldon är enklare och lättare att skriva kod runt, vilket är varför Ethereum använder dem. i alla fall, enligt QTUM-teamet, med UTXO är det enklare att validera transaktioner, och du kan behandla flera transaktioner samtidigt oavsett sekvens. Detta gör UTXOs säkrare och skalbarare.

Så om Ethereum Virtual Machine är byggd på ett system som använder kontosaldon är det en allvarlig teknisk utmaning att distribuera EVM på Bitcoin blockchain. QTUM löser denna utmaning med en Kontoabstraktionsskikt som omvandlar blockkedjans utdata till kontobalanser och underlättar överföringen av information mellan EVM och den UTXO-baserade blockkedjan. Detta abstraktionsskikt är QTUMs största tekniska bidrag.


QTUM-stack

Konsekvensen av denna sammanslagning mellan Ethereum och Bitcoin är att uppdateringarna som utvecklats för endera plattformen kommer att gälla även QTUM. QTUM har till exempel redan implementerat SegWit och andra Bitcoin-förbättringsprojekt. Den delade koden betyder också att DApps som körs på Ethereum också enkelt kan köras på QTUM.

Datafeeds & orakel gör QTUM i stort sett användbart

Förutom att kombinera det bästa av Bitcoin och Ethereum, stöder QTUM också integrationen av externa dataflöden och något som teamet kallar ”orakel”. Dessa är i huvudsak API: er av slag som tillåter externa enheter att leverera och skaffa information från smarta kontrakt som fungerar på QTUM-plattformen. Oracles är pålitliga parter i nätverket som kan leverera data, utföra beräkningar utanför nätverket och hjälpa till med beräkningar.

Godkännande av extern information och bearbetning är nödvändig för många potentiella tillämpningar av smarta kontrakt i affärer. Detta gäller särskilt för applikationer som skulle kräva tung processorkraft eftersom smarta kontrakt som körs på den virtuella maskinen kräver att alla noder i nätverket slutför beräkningarna. Vi behöver betrodda externa parter för att tillhandahålla datorkraft utanför nätverket för att förhindra att virtuella maskiner blir överanvända.

Proof of Stake 3.0: Den enda PoS-plattformen för smarta kontrakt

Ett annat viktigt inslag i QTUM: s smarta kontraktslösning är att implementera proof of stake (PoS) i stället för proof of work (PoW) som för närvarande används på Bitcoin och Ethereum blockchains. Implementeringen gör QTUM till den enda blockkedjan där bevis på stav styr smarta kontrakt.

Betydelsen av bevis på andelar för smarta kontrakt bör inte underskattas. Medan blockchain erbjuder många effektivitetsuppgraderingar för företagsanvändare, undermineras dessa ökningar när man överväger ineffektiviteten i bevis på arbetsbrytning. QTUM-utvecklingsteamet träffade intressenter inom ekonomi, logistik och tillverkning för att utforska skillnaderna mellan bevis på insats och bevis på arbete när det gäller praktiska tillämpningar. Effektivitet och säkerhet var deras viktigaste problem med bevis på arbete och staking var mer vettigt ur ett institutionellt perspektiv.

Blockchain på mobil: Kör smarta kontrakt med lätta kunder

QTUM på mobil

Ett stort hinder som står i vägen för ett brett antagande av smarta kontraktsbaserade DApps är deras oförmåga att hanteras av en lätt klient. A lätt klient är en nod i blockchain-nätverket som inte behåller blockchainens fullständiga historik. Istället spårar det bara några av de senaste / relevanta blocken i kedjan för att verifiera transaktioner varje gång du loggar in.

Traditionellt har lätta kunder inte fått stöd i samband med smart kontrakthantering. Att skapa, distribuera och ändra ett smart kontrakt krävde att du kör en fullständig nod i nätverket. I de fall du hade långsamma anslutningar, låg lagringsutrymme eller använt en mobiltelefon fanns det inga smarta kontrakt.

QTUM ändrar det och öppnar dörren för smart kontrakthantering från din mobiltelefon eller på en ny dator inom en snabb tidsram. Detta är möjligt eftersom QTUM använder UTXO-teknik som möjliggör enkel betalningsverifiering (SPV). SPV gör det möjligt för lätta klienter att verifiera transaktioner utan att behöva köra en fullständig nod. Du kan utföra ett smart kontrakt från din mobil i några kranar, vilket ger blockeringens störande teknik till mobilapplikationer.

QTUM grundare, investerare, & slutförd folkmassan

QTUM-teamet är Asienbaserat, och mycket av deras marknadsföringsinsatser och uppsökande har tilltalat de asiatiska marknaderna, särskilt den kinesiska marknaden. Mer än en webbplats har kallat QTUM, “det kinesiska Ethereum.”

qtum teamQTUMs team är ungt, men de har en stark känsla för den teknik och de utmaningar som ligger framför oss. Anthony Di Iorio, en av grundarna av Ethereum och en tidig investerare i QTUM har sagt,

”Sammantaget tror jag att de är det bästa laget i Kina och Asien. Detta har fått dem att se var förbättringar behövs i smarta kontraktsplattformar, lära av misstag i eterum, fokusera på den region de känner bäst. ”

Bortsett från Di Iorio samlade QTUM 1 miljon dollar i privat tidig finansiering för projektet från 11 ängelinvesterare som hjälpte till att bygga testnätet och den första implementeringen av idén. Därefter slutförde QTUM i mars 2017 en massförsäljning som samlade 15,6 miljoner dollar på drygt fem dagar.

QTUMs ängelbackar

QTUM har också behållits rådgivare från PwC för att hjälpa till med regelefterlevnad och redovisning. De verkar vara redo att göra ett seriöst inträde på affärssidan av smarta kontrakt, särskilt i Asien. QTUM är verkligen värt att titta noga under de kommande månaderna för stor tillväxt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me