Ursprunget till Segwit2x går tillbaka många år nu eftersom Bitcoin-communityn länge har diskuterat hur man skalar Bitcoin för att möta den ökande volymen transaktioner i nätverket.

Ett läger, huvudsakligen bestående av de stora gruvarbetarna, har argumenterat för att öka storleken på blocken i Bitcoin-blockkedjan från 1 MB till en mycket större storlek. Block bryts var tionde minut och innehåller alla de senaste transaktionerna.

Med en större blockstorlek kan fler transaktioner inkluderas i ett enda block. Att göra detta kräver en “hård gaffel”, en bakåtkompatibel protokolländring, vilket skulle leda till att kedjan delas i två mynt.

Det andra lägret har hävdat att eftersom denna idé inte har ett brett samförstånd, skulle det inte vara säkert att splittra kedjan tvistigt och utgöra en allvarlig moralisk fara. Öka blockstorleken för stor centraliserar nätverket och gör det omöjligt för de flesta användare att köra sina egna noder.

För att svara på skalning utvecklade detta läger en “soft fork”, en frivillig och bakåtkompatibel protokolluppgradering, med titeln “Segregated Witness” eller “Segwit”. Segwit introducerade en stor buggfix för smidighet av transaktioner och låste upp en mängd nya funktioner. Särskilt en ny transaktionstyp som använde mycket mindre data så att fler transaktioner kunde passa i ett enda 1 MB-block. Detta förvandlade effektivt ett 1 MB-block till ett block teoretiskt så stort som 4 MB. Dessutom banade Segwit bättre väg för den kommande ”Blixtnätverk”, Vilket skapar extremt billiga och omedelbara betalningar i Bitcoin-nätverket.

Segwit distribuerades på nätverksuppsättningen för att aktiveras när 95% av gruv hashpower signalerade att det var klart. Trots att Segwit är helt frivilligt och opt-in, tillhandahölls denna beredskapssignal av utvecklare som en artighet så att alla gruvarbetare skulle vara redo att behandla de nya transaktionerna och inte oavsiktligt missa några gruvintäkter.

Eftersom det stora blocklägret huvudsakligen bestod av de största gruvpoolerna använde de istället denna beredskapssignal som veto och blockerade därför aktiveringen av Segwit eftersom de istället argumenterade för sin lösning.

Bitmain, ledande kinesisk gruvdrift och Segwit2x undertecknare

Detta lämnade Bitcoin-samhället i en återvändsgränd under en tid när debatten rasade. Lösningar för en hård gaffel till en större blockstorlek presenterades men fick aldrig betydande samförstånd utanför gruvarbetarna som utvecklade dem och deras anhängare.

Slutligen i maj 2017 träffade de ledande gruvarbetarna en grupp stora Bitcoin-företag i ett privat möte och skapade “New York-avtalet” för att aktivera det de kallade “Segwit2x”. Deras idé var att med en majoritet av gruvarbetare och tillräckligt stora företag till stöd för detta förslag skulle resten av samhället falla i linje med dem och denna nya kedja skulle vara “Bitcoin” utan tvist..

Segwit2x krävde att aktivering av Segwit i augusti ska följas upp av a hårdgaffel till en 2 MB basblockstorlek. Eftersom Segwit var en effektiv ökning av blockstorleken ökade detta i huvudsak blockstorleken till 8 MB. De bästa utvecklarna från utvecklingsprocessen med öppen källkod, Bitcoin känd som “Bitcoin Core”, varnade för att Segwit2x presenterade en mängd allvarliga risker för nätverket. Nämligen ökningen av centraliseringen av gruvarbetare och fördärvade användare av möjligheten att köra sina egna fulla noder. För övrigt, de varnade för en skyndad hård gaffel som denna bryter mot de mest minimala ansvarsfulla tekniska metoderna. Med hänvisning till avsaknaden av betydande specifikation och tid för testning samt introduktionen av nya attackvektorer.

Så medan Segwit aktiverades den 1 augusti 2017, är samhället fortfarande i debatt eftersom den hårda gaffeln till den större blockstorleken växer omkring 18 november. Även om ett antal gruvarbetare och företag har dragit sig ur avtalet hävdar Segwit2x-förespråkare att eftersom de fortfarande har en majoritet av gruvarbetare som stöder detta förslag att de har enighet om att gå vidare. Eftersom styrningsmodellen för Bitcoin inte fungerar på det här sättet finns det fortfarande ett stort motstånd mot denna hårda gaffel. Om det skulle inträffa kommer det att delas i kedjan på blockhöjd 494 784 och ett nytt mynt kommer att skapas.

“Vad behöver jag göra?”

Om du håller Bitcoin vid hardforkens punkt kommer du att ha mynt i båda kedjorna. Du rekommenderas att hålla din Bitcoin i en hårdvaruplånbok eller någon plånbok där du har dina privata nycklar och du kommer att kunna dela dina mynt som i den senaste “Bitcoin Cash” -gaffeln. De största börserna, särskilt “Bitfinex” har sagt att de kommer att lista det nya Segwit2x-myntet som “B2X”. Många andra populära börser och tjänster , som LocalBitcoins, som inte var part i avtalet har angett att de antingen inte kommer att stödja Segwit2x alls eller lista det som ett altcoin.

Segwit2x har utvecklats under den falska förutsättningen att det kommer att vara den enda kedjan och kallas Bitcoin. Därför saknar det förnuftigt återuppspelningsskydd sett i tidigare hårda gafflar som avsiktligt har skapat altcoins.

Trots vädjanden från de mest anmärkningsvärda Bitcoin Core-utvecklarna att inkludera omspelningsskydd och skydda användare från att få sina transaktioner ovilligt sända i båda kedjorna har Segwit2x-lägret vägrat i ett försök att tvinga folk att följa dem. Resultatet är att många enkla plånböcker, kända som “SPV” -plånböcker och som vanligt förekommer på din telefon, kommer att vara mycket förvirrade över vilken kedja som är Bitcoin.

Det rekommenderas att du inte förvarar din bitcoin på “breadwallet” eller någon annan plånbok som inte har gjort det tydligt tydligt hur den kommer att hantera gaffeln. Det är inte säkert att göra några transaktioner under en tid efter att hårdgaffeln inträffat, så du bör inte försöka göra något förrän det i stor utsträckning rapporteras från ansedda källor att det är säkert igen.

Slutgiltiga tankar

Medan den här ytan på ytan kan ses som hur man skalar Bitcoin, är Segwit2x underliggande motiv mycket annorlunda.

Även undertecknare av avtalet erkänner det är ett samordnat försök att bli av med den nuvarande decentraliserade utvecklingsprocessen i Bitcoin. Mer än så är det ett försök från en liten samling individer med makt att ändra styrningsmodellen för Bitcoin och låta stora företag och gruvarbetare styra protokollet istället för användarna. Tyvärr för dem, fvärldsmarknaderna värderar det nya Segwit2x-myntet till mycket lågt jämfört med den traditionella Bitcoin. När detta skrivs ligger den på 0,145 BTC men har sjunkit så lågt som 0,105 BTC de senaste dagarna.

Medan de flesta gruvarbetare för närvarande signalerar sin avsikt att stödja Segwit2x, har de i slutändan inte råd att göra annat än att följa vad som är det mest lönsamma myntet. Medan större delen av samhället hoppas att den hårda gaffeln kommer att avbrytas före den 18 november, är det osannolikt att den nya kedjan får mycket stöd för länge oavsett.

Bitcoin är värdefullt eftersom det är det största decentraliserade finansiella nätverket som någonsin har funnits. Det är en bootstrapped peer-to-peer elektroniskt kassasystem utan pålitliga tredje parter, där användare alltid har möjlighet att verifiera nätverket och sina pengar för sig själva. Medan många kanske ser Bitcoins oförmåga att göra stora förändringar mitt i ett samhälle i hård debatt och oenighet som ett fel, är det en funktion att detta system inte kan ändras utan brett samförstånd och dina pengar sitter alltid enbart i din kontroll.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me