Vad är underlag?

Substratum varumärker sig som grunden för den decentraliserade webben, ett ”nätverk med öppna källor som tillåter vem som helst att hyra sin dator som värdserver.”

Substratum vill befria de centraliserade band som binder webbhotell och innehållsåtkomst. Plattformen vill göra med internet vad Satoshi Nakamoto ville göra för valuta med Bitcoin. Tack vare Substratum behöver internetanvändare inte förlita sig på centraliserade monolitiska värdar för att få tillgång till webbinnehåll. Istället tillåter ett nätverk av individuellt körda noder användare att surfa på nätet på en decentraliserad öppen källkodsplattform.

Om Bitcoin försökte genomföra ett peer-to-peer-monetärt utbyte, försöker Substratum att inleda en era av peer-to-peer-internetåtkomst. Det är internet värd för folket för folket.

Så hur fungerar det?

Substratums mål är stort i omfattning men rakt fram i koncept. Enkelt uttryckt tillåter det vem som helst att vara värd för eller komma åt webbinnehåll via noder i Substratum blockchain.

Låt oss säga att du letade efter värd. Allt du behöver göra är att installera Substratum-programvaran och köra programmet. När det är klart fungerar din dator som en miniatyrserver och synkroniserar upp till andra noder i nätverket för att skapa en portal för användare att komma åt internet. Värdar betalas sedan i Substrate, Substratums symbol, för att kompensera för deras ansträngningar. Lönen beräknas på individuell basis, med beaktande av CPU-kraft, nätverksbandbredd och data räknar värdens nodprocesser. Värdar har friheten att ställa in sitt eget värdschema. Med hjälp av programmets inställningsdashboard kan de slå på och av sin nod och till och med diktera hur mycket processorkraft de vill att deras dator ska bidra till nätverket.

” alt=”substratinställningar” width=”912″ height=”567″ data-ezsrc=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings.png” data-ezsrcset=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings.png 912w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings-600×373.png 600w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings-300×187.png 300w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings-768×477.png 768w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings-724×450.png 724w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subsettings-320×200.png 320w” />

Om du är en användare behöver du helt enkelt ansluta till Substratum-nätverket och protokollet tar hand om resten. Med hjälp av din DNS-begäran (Domain Name System), lokaliserar dess AI din sökbegäran för att ansluta dig till närmaste nod. Det kör befintligt DNS-ramverk, så Substratum rymmer standardwebbläsare som Chrome, Safari och Firefox. Detta säkerställer att innehållet i Substratum-nätverket är både säkert och lättillgängligt.

SubstratumHost och CryptoPay

Företag, företag och andra enheter kommer att kunna vara värd för applikationer, webbplatser och databaser på Substratum-plattformen. Detta kommer att fungera som ett alternativ till större, centraliserade servervärdar som Go Daddy, Amazon och andra. Om du vill att ditt innehåll eller dina tjänster ska vara värd behöver du bara betala nätverksvärdarna i substratet för den mängd trafik som deras noder rymmer.

Förutom att använda Substrate för att publicera innehåll kan företag och webbplatser implementera Substratums CryptoPay-funktion. Detta gör det möjligt för webbplatser och applikationer att behandla betalningar för varor, tjänster och avgifter i form av alla börsnoterade kryptotillgångar. Substrat fungerar som överbryggande valuta för att övervaka transaktioner.

” alt=”subtech” width=”874″ height=”190″ data-ezsrc=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2-874×190.png” data-ezsrcset=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2-874×190.png 874w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2-600×131.png 600w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2-300×65.png 300w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2-768×167.png 768w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/subtech2.png 1782w” />

Varför är underlaget nödvändigt?

Även utan hot om webbcensur eller reglering lovar Substratums slutspel att leverera där nuvarande webbhotellprotokoll misslyckas. På ytan gör Substratums blockkedja webbsurfning säkrare och mer privat. De kryptografiska algoritmerna som driver nätverket säkerställer dataintegritet och gör VPN och Tors föråldrade.

Det finns också en kostnadsfördel med att använda Substratum. De flesta webbhotell tar betalt för innehåll oavsett om det nås eller inte. Amazon Web Services, använder till exempel en modell som debiterar kunder varje månad. Substratum debiterar dock webbplatser på begäran med hänsyn till den totala mängden data som begärts för en viss adress. I sin vitbok publicerar de en ansvarsfriskrivning om att de inte har beräknat en komplett avgiftsmatris, men de uppskattar att den kommer att ligga långt under traditionella värdkostnader.

Nätneutralitet och statlig censur

Substratums plattform enbart full av möjligheter, men dess potential för global tillämpning är ännu mer tilltalande när vi tar hänsyn till hot mot nätneutralitet eller statligt sponsrad webbcensur.

Många av er funderar förmodligen på Substratum eftersom det berör starkt censurerade länder som Kina. Tja, Substratum skulle definitivt hjälpa till att ge tidigare begränsat innehåll till människor i sådana länder.

” alt=”nätneutralitet” width=”454″ height=”281″ data-ezsrc=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0.jpg” data-ezsrcset=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0.jpg 1113w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0-600×371.jpg 600w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0-300×185.jpg 300w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0-768×475.jpg 768w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/what-is-net-neutrality-isp-package-diagram.0-728×450.jpg 728w” />


Men om du är amerikansk medborgare gäller det också för dig. Den 14 december upphävde Federal Communications Commission Net Neutrality, en reglerande doktrin som upprättades under Obama-eran. För de av er som inte är bekanta med begreppet nätneutralitet, ger vi en snabb genomgång: nätneutralitet innebär att internetleverantörer måste behandla allt webbinnehåll och data lika, och utan det kan de blockera, begränsa eller ta ut premier för specifika internetinnehåll, applikationer, webbplatser och tjänster om de anser det lämpligt.

Du kan nog se var Substratum påverkar allt detta. Substratum krypterar all data och nätverkstrafik som går genom nätverket, ungefär som en VPN. Ännu bättre, din port till nätet är uppdelad mellan flera noder, vilket i huvudsak fragmenterar åtkomstpunktens IP-adress. Det betyder att medan du använder Substratum, kan ingen, inklusive din ISP, övervaka vilka webbplatser du besöker eller hur du spenderar din tid på internet. Detta skulle i teorin möjliggöra för användare att kringgå begränsningar och komma åt webben via ett neutralt, spårlöst nätverk.

Precis som en kinesisk medborgare kunde använda internationella underlagsnoder för att komma åt en begränsad webbplats som Facebook, kunde amerikanska användare använda dem för att få tillgång till webbinnehåll som deras ISP kan ha blockerat eller strypt.

Vanligtvis, du måste köra en Tor-webbläsare eller VPN att kringgå sådana regler, men Substratums protokoll uppnår samma mål mer effektivt utan de tekniska komplikationerna.

Handel, köp och lagring

Inte överraskande har Substratums värde väsentligt ökat i takt med att Net Neutralitets framtid i USA har ifrågasatts. Vid tidpunkten för den här artikelns första utkast värderades den till 0,28 dollar, vilket löpte upp i väntan på FCC Net Neutrality-omröstningen. Nu handlas det till cirka 1,10 dollar. Du kan köpa underlag på Binance, KuCoin, EtherDelta, HitBTC, COSS och TidEx.

” alt=”delmarknader” width=”695″ height=”254″ data-ezsrc=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets.png” data-ezsrcset=”https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets.png 1613w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets-600×219.png 600w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets-300×110.png 300w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets-768×280.png 768w,https://coincentral.com/wp-content/uploads/2017/11/submarkets-874×319.png 874w” />

Substratums mynt, Substrate, är en ERC-20-token, så du kan lagra den på vilken ERC-20-kompatibel maskinvara, programvara eller webbaserad plånbok som helst (t.ex. Ledger Nano S, Exodus, MyEtherWallet, MEW, etc.).

Slutgiltiga tankar

För att förverkliga sin vision, utformar Substratum-teamet detta gränssnitt med den avslappnade användaren i åtanke. Laget består av branschveteraner som har kontrakterat arbete till bland annat Apple, Microsoft, HP och OpenStack. De inser behovet av att göra underlaget användarvänligt om deras ideal för peer-to-peer internet är att bli verklighet.

Vi har höga förhoppningar för Substratum – det är unikt i uppdrag, flitigt med sina lösningar och revolutionerande i sin vision. Version 1 av dess nätverk är planerad att lanseras någon gång i december, och version 2, komplett med CryptoPay, är inställd på Q1 2018. Går in i 2018, kommer vi att titta med förväntan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me