En stablecoin är en kryptoasset med en mekanism på plats för att hålla priset stabilt. Med tanke på den flyktiga karaktären hos kryptoassets som Bitcoin och Ethereum, erbjuder stablecoins många av transaktionsfördelarna med digitala tillgångar med mycket mer stabilitet.

Tether är för närvarande det mest dominerande och välkända stablecoin. Det finns dock faktiskt tre olika typer av stabila kryptoassets: centraliserade IOU-stablecoins, crypto-collateralized stablecoins och icke-collateralized stablecoins. Låt oss dela upp varje typ.

Centraliserade IOU Stablecoins

Centraliserade IOU-stablecoins är den enklaste typen av stablecoin. Helt enkelt är centraliserade IOU-stablecoins backade med fiatpengar eller ädelmetaller, såsom amerikanska dollar eller andra suveräna valutor. Centraliserade IOU-stablecoins har värde eftersom det representerar en annan tillgång.

En vanlig kritik av denna typ av stablecoin är dess centraliserade natur, vilket kräver förtroende från en utfärdande part och ganska intensiv reglering. När du sätter in fiat på det bankkonto som är kopplat till stablecoin myntar nätverket nya mynt. Omvänt, när du går till likvidation av stablecoins, bränner nätverket dessa mynt och du får säkerheten.

TrueUSD

TrueUSD (TUSD) är en av de mest populära centraliserade IOU-stablecoins. TrustToken, ett företag som specialiserat sig på traditionell tokenisering av tillgångar, lanserade TrueUSD i mars.

I TrueUSD-systemet har flera förtroendeföretag amerikanska dollar på sina bankkonton. Detta system skiljer sig från Tether, där en bankpartner innehar säkerheten. Dessutom säkerställer TrueUSD transparens genom att publicera innehållet på sina bankkonton varje dag och utsätta sig för månatliga revisioner.

TrustToken har hittills samlat in 21,7 miljoner dollar, varav majoriteten kom från ett initialt myntutbud på 20 miljoner dollar (ICO) som slutade i juni 2018. Deltagare i ICO inkluderade Andreessen Horowitz (lead), DHVC, BlockTower Capital, 8 Decimal Capital, Foundation Capital , ZhenFund och mer.

Gemini Dollar och Paxos Standard Token

De Gemini Dollar (GUSD), lanserades av Gemini Exchange och Paxos Standard Token (PAX), lanseras av Paxos, är också vanliga centraliserade IOU-stallmynt. Både Gemini Dollar och Paxos Standard Token debuterade i början av september efter godkännande från New York Department of Financial Services (NYDFS).

Hur Gemini-dollaren fungerarBåda stablecoins är ERC-20-tokens som säkerhet 1: 1 med amerikanska dollar som hålls i USA-placerade och FDIC-försäkrade banker.

Gemini och Paxos fick BitLicenses i oktober 2015 respektive maj 2015. Överensstämmelse med reglerna kan alla GUSD- eller PAX-stablecoin du använder för olaglig aktivitet bli föremål för beslagtagande eller förverkande av en brottsbekämpande myndighet.

Digix Gold

Digix Gold (DGX) är ett annat centraliserat IOU-stablecoin-projekt med guldsäkerhet istället för fiat-pengar. Varje DGX-token stöds av ett gram guld.

Digix använder en Proof of Asset (PoA) konsensusmekanism, en process som involverar verifiering av ägande på Ethereum blockchain. Företaget lagrar guldet som säkerhet i ett depåvalv, The Safe House, i Singapore. Safe House kan lagra upp till 30 ton guld, men Digix vill arbeta med fler valv runt om i världen.

Andra

Arccy, Stably och USD Coin är ytterligare centraliserade IOU-stablecoin-projekt.

Crypto-Collateralized Stablecoins

Crypto-collateralized stablecoins backas upp av digitala tillgångar on-chain. Denna typ av stablecoin är säkerställd med andra kryptoassets, såsom Ethereum eller annan symbol.

Dai

MakerDAO är ett framstående projekt som använder denna modell och är företaget bakom Dai stablecoin. MakerDAO använder en två-myntmodell: Makercoin (MKR) och Dai (DAI).

Makercoin är ett styrelsestecken med avseende på Maker-plattformen. Dai är det stabila valutan som du låser upp Ether i en säkerställd skuldposition eller CDP. Du låser din eter i CDP i form av pooled eter (PETH). Dai genereras sedan åt dig medan räntan beräknas på PETH över tiden.

MakerDAO gjorde nyligen rubriker när Andreessen Horowitz köpte 6% av hela MKR-token i en satsningsrunda. MakerDAO samlade tidigare 12 miljoner dollar från deltagare inklusive 1 bekräftelse, Polychain, FBG Capital, Wyre Capital, Distribuerade Capital Partners och mer.

Havven

Havven är en annan stablecoin som använder en kryptosäker mekanism. Liksom MakerDAO har Havven också en tvåmyntmodell: nominerade (nUSD) och havven (HAV).

Nominern har en flytande leverans för att stabilisera sitt pris, medan havnen har en stabil leverans som ger säkerhet för systemet. De beräknade nätavgifterna bestämmer värdet på havven. Om du har havven kan du få utdelning från att låsa medel i ett smart kontrakt.

Nominernas stabilitet är beroende av havnens värde och är alltför säkerställd av havnen. Havven slutförde en ICO på 30 miljoner dollar i mars.

Andra

Augmint och Sweetbridge är några andra projekt som har skapat kryptokollateraliserade stablecoins.

Icke-säkerställda stablecoins

Efter att ha undersökt både stablecoins som är säkerställda av traditionella tillgångar och stablecoins som säkerhet med cryptoassets, låt oss utforska en drastiskt annan typ av stablecoin, icke-collateralized stablecoins.

Hur kan något uppnå ett stabilt pris samtidigt som det är osäker? Svaret är seniorage-aktier, ett koncept som Robert Sams uppfann 2014. Seniorage-aktier använda ett smart avtal för att efterlikna en centralbank där penningpolitiken bara har en skyldighet, utfärda en valuta till ett värde av $ 1. Med andra ord utfärdar nätverket nya mynt om priset på stablecoin är för högt och bränner mynt om priset är för lågt.

Grund

Grund är ett välkänt projekt som har en icke-säkerställd stablecoin. Grundtoken stabiliseras genom leveranshantering på nätet.

När priset på Basis inte är i jämvikt ökar eller minskar det smarta kontraktet för att få tillbaka priset till $ 1. Kontraktet minskar utbudet genom att bränna mynt om priset på Basis är för lågt. Tvärtom ökar det utbudet om priset på Basis är för högt.

Basis samlade $ 133 miljoner i början av 2018 i en ICO. Deltagare i rundan inkluderade Digital Currency Group, Polychain, GV, MetaStable Capital, Ceyuan Ventures, Stan Druckenmiller, Naval Ravikant och mer.

KolUSD

KolUSD, skapad av Carbon, är ett annat stabilt mynt som implementerar en icke-säkerställd mekanism för prisstabilitet. Från och med en fiat-kollateraliserad stablecoin kommer CarbonUSD så småningom att byta till en hybrid fiat-algoritmisk modell när den når tillräcklig skala som en full-fiat-backad stablecoin.

Enligt Sam Trautwein, grundare och VD för Carbon, är den ultimata visionen att Carbon ska innehålla en korg med vitlistade stablecoins, inklusive ett förtroendeminimerat, algoritmiskt stablecoin.

Kol använder för närvarande Ethereum blockchain, men teamet har planer på att så småningom överföra det till Hedera Hashgraph, ett utvecklingsprotokoll för hög genomströmning. Kol har hittills samlat in 2 miljoner dollar. Investerare i kol inkluderar First Mark, General Catalyst, Digital Currency Group, Plug and Play och mer.

Andra

Kowala och Fragments är några andra stablecoin-projekt som implementerar seniorage-aktier.

Slutgiltiga tankar

I en Rapportera med titeln The State of Stablecoins, Blockchain Luxembourg SA uppskattar att Tether utgör 98% av den totala dagliga handelsvolymen för stablecoins. De ovannämnda stablecoinsna i den här artikeln vill alla fånga en daglig handelsvolym från Tether.

Ökad efterfrågan på centraliserade IOU-stablecoins ökar efterfrågan på traditionella tillgångar som fiat, medan krypto-collateralized stablecoins ökar efterfrågan på kryptoassets som Ether. Med andra ord, centraliserade IOU-stablecoins stärker det äldre finansiella systemet, medan krypto-collateralized stablecoins stöder det växande kryptoassetutrymmet.

Vi kommer inom kort att se hur striden mellan centraliserade IOU-stablecoins, crypto-collateralized stablecoins och icke-collateralized stablecoins spelar ut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me