Vad är QLC Chain (Qlink)?

QLC Chain bygger en plattform för distribuerad telekommunikation. Istället för att ta emot din telefontjänst från en trådlös leverantör föreställer QLC Chain ett system där du köper anslutning från dina kamrater. Det kan innebära att du hyr åtkomst till någons wifi, tar emot cellsignal från en basstation i någons hem eller säljer oanvända data från din trådlösa operatör till andra användare.

Mer allmänt handlar projektet om att bygga en Network-as-a-Service-infrastruktur som implementerar smarta kontrakt för att underlätta nätverksfunktioner, funktioner och dApps.

Projektet är baserat från Kina och bygger på NEO blockchain. Förra året samlade det över 19 miljoner dollar i en första ICO. Sedan dess har den lanserat en mobilapp för delning av wifi och VPN-åtkomst. Senare i år hoppas Qlink kunna lansera sin mainnet.

Problemet med telekom idag

Telekomleverantörer spenderar mycket pengar på att installera infrastruktur för ett visst serviceområde. Mobiltorn och telefonlinjer är inte billiga att installera. Det gäller särskilt i stora områden, i stora städer eller när man försöker ansluta landsbygdssamhällen. Av den anledningen vill teleoperatörer se till att de ger vinst på sin initiala investering.

Dessa företag har blivit ökända för att vara oflexibla, dyra och monopolistiska. De ber ofta kommuner om exklusiv tillgång till sina medborgare för att undvika konkurrens och möjliggöra högre prissättning. Åtminstone i USA är fleråriga kontrakt med din tjänsteleverantör en del av normen. Det kan kännas som om du är låst in utan många alternativ.

Hur QLC Chain fungerar

QLC Chain / Qlink syftar till att hantera dessa problem genom att decentralisera marknaden för telekommunikation och anslutning. Tanken bakom Qlink är att vem som helst kan driva en liten basstation från sitt hem som tillhandahåller celltjänst till omgivningen. När en Qlink-användare använder basstationen för att ansluta går en liten del av betalningen till basstationsoperatören.

Dessutom kan vem som helst erbjuda sin wifi-anslutning på plattformen. En användare kan betala för tidsbegränsad åtkomst till din wifi, och Qlinks smarta kontrakt skulle hantera anslutning och betalning. För den delen kan du sälja tillgång till någon av dina telekommunikationstjänster. Ett användningsfall som Qlink föreslår är att sälja ditt oanvända SMS till företagsföretag så att de kan skicka SMS till sina kunder.

Plattformen integrerar också annonsörer som kan betala för att lägga till sitt innehåll i Qlink-nätverket. När en konsument ser det innehållet debiteras annonsören snarare än konsumenten för den information konsumenten använde.

Naturligtvis är telekomföretag bland de största och mäktigaste i världen. Att distansera telekombranschen är en enorm utmaning. Till viss del kräver Qlinks plan telekomföretag att följa denna decentralisering, och det kan vara naivt att förvänta sig att Qlink ska lyckas. Ändå bygger Qlink-utvecklare viktiga tekniker för att ansluta hårdvara, anslutning och blockchain.

Två kedjearkitektur

Ett decentraliserat telenät kräver ett register för alla enheter och användare. Det behöver också kapacitet att transakera och dela information mellan dessa användare och enheter. För att underlätta dessa interaktioner använder Qlink en dubbelkedjig lösning.

Qlink tvåkedjearkitektur

Den första kedjan är en offentlig kedja byggd ovanpå NEO. Den offentliga kedjan kommer att innehålla all information om digital identitet och tillgångsregistrering. Den kommer att kunna dela denna information med berörda parter via gateways (t.ex. telekommunikationsoperatörer). NEO använder delegerad bysantinsk feletolerant konsensus för att snabbt behandla tusentals transaktioner med slutgiltighet.

En andra kedja är en egen kedja. Den hanterar transaktioner och data mellan användare och tillgångsägare (t.ex. fakturerings- och användningsdata). Det är också grunden för smarta kontrakt som styr relationer i nätverket. Denna patenterade kedja kommer att använda ett bevis på insats / bevis på arbetskonsensusmodell som kallas Proof of Shannon. Bevis på Shannon är fortfarande under utveckling och testning för giltighet.

De två kedjorna kommer uppenbarligen att behöva kedjekapacitet för att kunna tillhandahålla en integrerad lösning. De kommer båda att baseras på NEO: s protokoll. Det finns dock inte mycket information om denna kedjearkitektur ännu eftersom utvecklingen fortfarande pågår.

Qlink Gateways

Qlink har inga vanföreställningar om att ersätta telekomjättar direkt eller tillsammans. Infrastrukturen de har byggt är alldeles för värdefull och viktig. I stället föreslår vitboken ett system där nuvarande telekomföretag kan delta i Qlink distribuerade marknadsplats. Dessa operatörer kan tillhandahålla tillgångar och tjänster direkt till Qlink-användare via gateways som ansluter till den offentliga blockchain.

Därifrån kan användare välja vem de vill få sin tjänst från. När de väl har valt en leverantör anger smarta kontrakt villkoren och serviceavtalet för det nya kontraktet. Samma smarta kontrakt automatiserar betalning och säkerställer att tjänsten är i drift.

Frågan här är, varför skulle telekomjättar delta i Qlinks plan? De tjänar mycket pengar på det nuvarande systemet. Det nya protokollet kan vara mer effektivt och främja en öppen marknad. Det är dock svårt att föreställa sig att telekomföretag deltar eller låter sina kunder delta. Det här är en fråga som Qlink inte har svarat tillräckligt i sitt material.

Affärsmodell

Det finns ett par sätt som användare kan tjäna pengar på Qlink-nätverket. Var och en är beroende av tillgång och efterfrågan från andra Qlink-användare i ditt område.

Den första är wifi-delning, och den här funktionen finns för närvarande i testnet. I grund och botten kan du hyra ut din wifi till andra användare i utbyte mot QLC. Lista din wifi i appen och smarta kontrakt tar hand om resten. De hanterar anslutningar och ser till att du får betalt. Du kan ställa in gränser för användare och hur länge andra kan komma åt din wifi.

Du kan göra liknande saker med att dela din oanvända mobildata eller skapa en hotspot. Dessutom kan du sälja ditt oanvända SMS till företagskunder som vill skicka SMS till sina kunder. Dessa andra funktioner är ännu inte implementerade och vi får se hur effektiva de blir. Åtminstone i USA, där obegränsat SMS och obegränsad data blir allt vanligare, kanske dessa erbjudanden inte gör någon skillnad.

WinQ-appen

Qlink släppte en app tidigare i år som heter WinQ, tillgänglig på Google Play. Det är bland de första mobilapparna som integreras med NEO-blockchain. För närvarande fungerar appen på testnet. Om du äger riktig QLC, försök inte använda dem i appen eller i testnätet. Skicka mainnet-tokens till testnätadresserna kommer att leda till förlust av medel.

winq-app

WinQ dApp tillåter användare att registrera sina wifi- och VPN-statuser som nätverkstillgångar. Dessa poster går på NEO-blockkedjan och de blir en del av servicenätverket. Med hjälp av WinQ kan användare tjäna QLC för att dela sin wifi. En del av de medel som tjänas in i testnet kommer att konverteras till mainnet-medel vid lanseringen.

Mobilappen innehåller också en inbäddad plånbok. Det är en enda plats för att skicka och ta emot QLC. Det låter dig också fylla på QLC med NEO-medel. Inom en snar framtid kommer det att finnas en stationär applikation med liknande funktioner och funktioner som mobilappen.

Qlink-basstation

Vem som helst kan styra en Qlink-basstation som ökar cellsignalen från leverantörer. En basstation är en hårdvara som är två enheter i en. Den första är en LTE-U-signalleverantör som utgör grunden för Qlink mobilnät. Basstationen är också en protokollbrytningsrigg som kan delta i blockchains bevis på stake consensus.

Visionen är att människor över hela världen ska äga och driva basstationer, dela signalen och ersätta det gamla systemet med höga celltjänster i vissa områden.

QLC-token

QLC-token är en NEO-baserad NEP-5-standardtoken. Det är betalningssättet för transaktioner inom marknaden. Transaktioner som använder QLC utförs omedelbart på blockchain.

Qlink kommer också att stödja fiatvalutor, för användning mellan telekomleverantörer och annonsörer. Detta är avsett att underlätta övergången för tjänsteleverantörer till krypto. Fiat-transaktioner kommer att behandlas på ett traditionellt sätt, utanför kedjan.

ICO & Marknadstrender

Qlink lanserade en framgångsrik ICO i december 2017 och samlade 19,3 miljoner dollar. Om du köpte ICO skulle du ha fördubblat din investering inom sex månader. ICO accepterade endast NEO och utfärdade en NEP-5-token.

Efter ICO klättrade QLC tillsammans med resten av kryptovalutamarknaden i januari 2018 innan den föll under björnmarknaden. Det såg några fluktuationer och potentiella pumpar i slutet av mars och början av april. Det har nu en stadig uppåtgående trend sedan dess.

Hur man köper Qlink / QLC Chain (QLC)

QLC är tillgängligt i handelspar med BTC, ETH och NEO. Du hittar den på följande toppbörser:

  • Binance
  • Gate.io
  • Kucoin

Hur man lagrar Qlink / QLC Chain (QLC)

QLC är en NEP-5-token, så du kan lagra den var du än kan lagra NEO. Förmodligen det mest populära alternativet är Neon-programvaruplånboken. För extra säkerhet, överväga en hårdvaruplånbok som Ledger Nano S.

Om du har problem med att se din QLC i din plånbok kan du använda Neotracker.io för att hitta QLC-kontraktsadressen och leta upp din token-saldo med din nyckel.

Team

qlink-teamet

Qlink kommer från ett team av äldre mjukvaruutvecklare baserade från Kina. Kolla in Github för att se deras arbete när det fortskrider.

qlink ytterligare team

På affärssidan har teamet en djup bänk med erfarenhet av finansiering av investeringstekniker.

rådgivare

Företagets rådgivare inkluderar riskkapitalister och en av grundarna av Alibaba.

Slutsats

Det finns fortfarande många frågetecken kring antagandet och potentialen i detta projekt. Det är dock lovande att se utvecklarna göra framsteg och släppa en riktig produkt så snart efter ICO. Om projektet etablerar rätt partnerskap och pivoter efter behov kan det lyckas. Ändå kommer vägen inte vara lätt att gå upp mot stor telekom.

Ytterligare resurser

Officiell hemsida

Vitt papper

Subreddit

Medium (blogg)

Twitter

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me