Vad är lite guld?

Bitguld var ett av de tidigaste försöken att skapa en decentraliserad digital valuta, som föreslagits av blockchain-pionjären Nick Szabo 1998. Även om Bit-guldprojektet aldrig genomfördes betraktas det ofta som den direkta föregångaren till Satoshi Nakamotos Bitcoin-protokoll.

Nick Szabo Bit Gold

Bitcoin och Bit Gold

Det finns många likheter mellan Bitcoins arkitektur och Bit-guldförslaget, särskilt i de tekniska mekanismerna som används för att bearbeta transaktioner och säkra det decentraliserade nätverket..

Både Bitcoin och Bitguld drivs av en POW-baserad konsensusalgoritm där datorkraft används för att lösa kryptografiska pussel. Lösningen på dessa pussel bearbetas sedan genom ett bytantantolerant (BFT) peer-to-peer-nätverk. Slutligen skapas en kryptografisk hashkedja för att länka det senaste pusselets lösning till resultatet av följande och därigenom validera block av transaktioner. Denna process för att skicka transaktioner till nätverket är konsekvent mellan Bitcoin och Bitguld.

Konsensus POW

Bitcoin skiljer sig åt för att lösa problemet med dubbla utgifter, vilket Bit-guldförslaget inte kunde vid den tiden. Bitgulds förslag krävde en bysantinsk metod som bygger på ett kvorum av nätverksadresser snarare än ett kvorum av (hash) datorkraft. Detta gjorde Bit-guldnätverket alltför sårbart för Sybil-attacker. Bitcoin, å andra sidan, lade till blockbekräftelser för att framgångsrikt skydda mot dubbla utgifter.

Bitcoin insåg framgångsrikt avsikten med Bit-guld och är för närvarande ett fullt fungerande protokoll som betjänar ungefär 20 miljoner användare globalt från och med maj 2018. De två protokollen drar så nära paralleller att människor ofta spekulerar i att Nick Szabo är den anonyma Bitcoin-skaparen, Satoshi Nakamoto. (trots hans förnekelse.)

Varför skapades lite guld?

Bitguld inspirerades av ineffektiviteten i det traditionella finansiella systemet och användningen av ädelmetaller som valuta.

Traditionella ineffektiva finansiella system

Szabo påpekar att det traditionella finansiella systemet kräver att parterna investerar mycket förtroende för att transaktioner ska kunna ske. Till exempel, om någon skulle hitta en mäklare för att få ett verifierat lån, som de flesta säkerställda lån tillämpas via en mäklare, och sedan för att acceptera ett lån från ett finansiellt institut måste institutionen sedan lita på den personen som återbetalar lånet enligt överenskommelse. På samma sätt måste en banks kunder lita på att deras pengar är ordentligt säkrade och att de inte missbrukas av banken.

förtroendebaserat traditionellt finansiellt system

Transaktion genom förtroendebaserade system ger möjlighet till dyra problem som bedrägeri eller stöld. En studie utförd av Lexis Nexis under 2009 visade att köpmän i USA tappar cirka 190 miljarder dollar per år till kreditkortsbedrägerier. Det traditionella finansiella systemets konsekventa stora förlustskostnad och den silade arkitekturen motiverade Szabo.

Bitguld introducerades för att ge en mer pålitlig modell för transaktioner. Szabos presentation vid Bitcoin Investor Conference 2015 bidrog till att lyfta fram det bakomliggande syftet med Bit gold som “programvara för att minimera sårbarheter hos alla parter till varandra.”

På frågan om avsikten med Bit-guld förklarade Nick Szabo, ”Jag försökte efterlikna så nära som möjligt, i cyberspace, guldets säkerhets- och förtroendeegenskaper, och främst bland dem är att det inte beror på en betrodd central auktoritet.” Szabos svar beskrev de definierande egenskaperna hos ett decentraliserat nätverk, som Bitcoin framgångsrikt implementerade drygt ett decennium senare.

Bitguld som en förbättring av ädla metaller som valuta

Bitguld var ett försök att kopiera guldets ekonomiska egenskaper (guldets oförglömliga värde) samtidigt som dess säkerhetsegenskaper förbättras.

Szabo hävdar att guld historiskt sett saknat säkerhet. Han hänvisar till historiska händelser som den spanska plundringen av aztekerna och den engelska plundringen av spanska för att erkänna att fysiskt guld kan förvärvas med våld. Szabo diskuterar också samtida politiska hot och ger exemplet med president Franklin D. Roosevelts verkställande order från 1933, som krävde att amerikaner överlämnade mycket av sitt guld till den federala regeringen..

Bitguldförslaget var revolutionerande genom att det använde avancerade datavetenskapliga principer (som kryptering) för att utforma ett nytt, pålitligt ekonomiskt system. Det föreslagna decentraliserade nätverket erbjuder individer en viss monetär suveränitet som fysiskt guld inte kunde. Bitcoin-experten Trace Mayer beskriver monetär suveränitet för individer som “ett sätt att människor kan hålla de privata nycklarna till sin egen rikedom.”

Att äga din rikedom på egen hand är helt direkt syftet med att äga guld, men decentraliserade finansiella nätverk, som det som föreslås av Bit-guld, föreslår att personlig förmögenhetskontroll kan åstadkommas på ett säkrare, digitaliserat och pålitligt sätt..

Fördelar som föreslås av Bit Gold

Bitgulds pålitliga ekonomiska modell föreslog en uppsättning oöverträffade fördelar för användarna. Szabo föreställde sig två viktiga funktioner i ett pålitligt system:

  1. Oberoende från finansiella institutioner

Genom ett decentraliserat bitguldnätverk kunde användare transakera säkert utan att behöva lita på eller betala en finansiell institution för att administrera dessa transaktioner. Bitguldnätverket i sig skulle ge funktionaliteten för att spåra användarkontosaldon och bearbeta legitima transaktioner korrekt. Dessutom har användare privata nycklar till sin egen rikedom (monetär suveränitet.)

Dessa egenskaper i kombination innebar att transaktioner och lagring av pengar kunde ske virtuellt och oberoende, vilket avlägsnade beroendet från finansinstitut.

  1. Sömlös drift över gränser

Det traditionella finansiella systemet har många silor. Det kan ta allt från ett par dagar till veckor att skicka pengar över gränserna. Detta beror på att banker måste genomgå en mycket stel och reglerad process för att skicka pengar till andra finansinstitut innan dessa medel kan nå den avsedda parten..

traditionella banksilor

Decentraliserade nätverk som Bitcoin och Bitguld tar bort dessa silor och skapar möjligheten att bearbeta gränsöverskridande transaktioner inom några minuter. Återigen förverkligades inte dessa fördelar med Bit-guld eftersom modellen aldrig implementerades utan för närvarande realiseras genom Bitcoins protokoll.

Slutgiltiga tankar

Efter att ha diskuterat ineffektiviteten hos både ädelmetaller och förtroendebaserade finansiella system, framhåller Nick Szabo visionen för Bitguld: ”Således skulle det vara mycket trevligt om det fanns ett protokoll där oförglömligt dyra bitar kunde skapas online med minimalt beroende av betrodda tredje parter och sedan säkert lagras, överföras och analyseras med liknande minimalt förtroende. Lite guld. ”

Viktiga takeaways

  • Bitguld var det första genomförbara förslaget från ett decentraliserat finansiellt nätverk.
  • Nick Szabo tänkte på bitguld efter att ha behandlat ineffektiviteten i det traditionella finansiella systemet och användningen av ädla metaller som valuta.
  • Ett decentraliserat finansiellt nätverk (Bitguld) kan ta bort beroendet från finansinstitut samtidigt som det tillhandahåller sömlös verksamhet över gränserna
  • Visionen om Bit-guld förverkligades av Bitcoin över ett decennium senare och de två protokollen delar en mycket liknande arkitektur.

För att ta reda på mer, kolla in Nick Szabos Bit gold-inlägg på hans blogg Oräknad.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me