pott

Vad är CryptoKitties? En nybörjarguide om Blockchain Collectible Cats

I december förra året blev ett nytt spel en trendig modefluga i blockchain-världen. Collectible CryptoKitties tillät användare att köpa, äga och handla unika, bedårande tecknade katter på blockchain. Runt tiden för lanseringen var CryptoKitties så framgångsrik att det saktade ner Ethereum-nätverket. Bara några dagar efter lanseringen hade användarna redan spenderat över 1 miljon dollar på dessa samlarkatter.

Det häftiga med CryptoKitties är att de är en demonstration. Naturligtvis är de roliga och söta på egen hand. De visar emellertid också potentialen för blockchain för handel och säkring av digitala tillgångar. Detta var den drivande principen bakom skapandet av CryptoKitties. I vitboken diskuterar grundarna det snäva fokuset för de flesta blockchain-projekt på betalningar. I slutändan hoppades de att CryptoKitties skulle hjälpa människor att utöka sin vision om vad en blockchain skulle kunna göra.

Inte en valuta, men en tillgång

De flesta blockchain-projekt startar med en kryptovaluta. Dessa är bytbara tokens som representerar något nyttovärde i ett projekt eller till och med en andel i ett företag. Token-erbjudanden har blivit en otroligt framgångsrik insamlingsenhet för nya startups. I vissa fall kan alltför framgångsrika som projekt med minimal expertis eller färdplan skaffa miljoner dollar.

CryptoKitties är inte en valuta. Istället är de blockchain-tillgångar. De är strukturerade på samma sätt som de flesta andra tokens. De har dock en stor skillnad. Varje CryptoKitty är unik och de är inte avsedda att vara fungibla. Fungibilitet är nyckeln till en valuta. Det betyder att en dollar är en dollar, oavsett var du fick den, vilket år den präglades eller var den har varit innan du fick den. De har värde eftersom vi är överens om deras värde.

auktion av cryptokitties

Icke-fungibla tokens är beroende av deras unika och knapphet för att skapa värde. Varje CryptoKitty är en ERC-721-token med unika funktioner. Dessa unika egenskaper skrivs in i kod som CryptoKittys fenotyp och genotyp. Med andra ord skrivs CryptoKittys genetiska information som bestämmer dess utseende och andra egenskaper direkt i koden för ERC-721-token.

Fenotyp- och genotypkombinationerna innebär att det finns fyra miljarder möjliga CryptoKitties, vilket gör det troligt att CryptoKitty du äger är unik i världen.

Byggd på Ethereum

Spelet använder Ethereum-nätverket snarare än att skapa sin egen blockchain. Smarta kontrakt administrerar alla aspekter av CryptoKitty skapande och handel. Som ett resultat finns det ingen central myndighet som kan ändra, ta bort eller på annat sätt ändra en CryptoKitty när den har skapats. Personen som äger ERC-721-token äger katten och kan hålla den, låta den para sig eller handla den när som helst.

Eftersom det bygger på Ethereum använder CryptoKitties Ether som betalning för alla transaktioner. Det är ännu inte möjligt att köpa CryptoKitties med fiat-valuta. I framtiden hoppas utvecklingsteamet att erbjuda alternativ för fiat-betalning.

Att äga och handla CryptoKitties kräver också att du använder en webbläsarintegration för din Ethereum-plånbok. MetaMask är det enklaste alternativet att göra detta. Det är möjligt att skriva kod som kommunicerar direkt med CryptoKitty smarta kontrakt. Om du vill använda online-användargränssnittet och visa dina kattungar måste du installera MetaMask och behålla CryptoKitty-tokens i den plånboken.

Där nya kattungar kommer ifrån

Genesis-katten föddes och adopterades den 2 december 2017. Sedan dess har en ny katt fötts var 15: e minut. Detta kommer att fortsätta fram till november 2018, då ingen ny generation noll CryptoKitties kommer att existera. Enligt vit pa-purr (ja, det är den verkliga titeln på dokumentet), bara 50 000 gen-0 kattungar kommer någonsin att finnas.

Utanför generationens nollkatter kan CryptoKitties också föda upp med varandra. Vilken katt som helst kan vara en far eller en dam för ett par. Ägaren till damen får den nyfödda CryptoKitty. Denna kattunge kommer att ha de genetiska kattributen (ja, det är inte heller ett stavfel) hos sina föräldrar, men den kommer också att ha slumpmässiga variationer i vissa kattribut också. Dessa slumpmässiga mutationer kan vara sällsynta än dess föräldraattribut. I mycket sällsynta fall kan en “snygg katt” med anpassade konstverk födas.

avel kryptokitties

Det finns ingen teoretisk gräns för hur många CryptoKitties som kan finnas. Så länge du är villig att betala transaktionsavgiften för att avla två katter kan du skapa en ny.

En marknad för avel av sällsynta kattattribut har dykt upp över tiden. Om du vill odla din CryptoKitty med en annans katt, måste du troligen betala en avgift till ägaren. Det finns också nu en marknad för “jungfru” kattungar som aldrig har fötts upp tidigare, särskilt gen-0 jungfrur.

Blockchain Art?

Denna explosion i digitala samlarobjekt och unika tillgångar väcker frågan: Är denna konst?

Cryptokitties är vackra och söta. Ändå liknar de också konst genom att de är unika och värdefulla eftersom de är knappa. Detta gäller särskilt när det gäller snygga katter som kommer med anpassade konstverk och är ännu sällsynta.

Blockchain-konst och digital brist är en framväxande trend. Det är möjligt att föreställa sig artister som använder blockkedjan för att säkra äktheten och härkomsten av deras verk. CryptoKitties råkar bara vara blockchain-infödda. Men det betyder inte att det inte är konst.

I slutändan kallar skaparna av CryptoKitties det för ett spel, och de verkar inte vara intresserade av den konstnärliga aspekten. Istället tycker företaget bakom projektet att det är ett roligt sätt att hjälpa människor att lära sig mer om blockchain. Precis på samma sätt som Minesweeper introducerade människor till datorer, Flash-spel visade människor internet, Farmville tog med folk till sociala medier och Angry Birds lärde människor om smartphones.

Tekniska saker: CryptoKitty Smart Contract

CryptoKitties förlitar sig på en modulstruktur i ett kärnkontrakt plus andra smarta kontraktsbibliotek. Kärnkontraktet spårar äganderätt och äganderätt för alla kattungar. Det kontrollerar också godkännande för anställning av nya CryptoKitties. Utöver det kommer all annan funktion från pekare i huvudkontraktet som kallar andra kontrakt i biblioteket.

Avel, genetik och auktioner sker i andra kontrakt. Som tidigare nämnts är all funktionalitet tillgänglig för alla genom att interagera direkt med smarta kontrakt på Ethereum blockchain. För de flesta användare är det dock enklast att använda MetaMask och CryptoKitties intuitiva användargränssnitt online.

Hur man köper CryptoKitties

Det enklaste sättet att få en CryptoKitty är att köpa en på auktion på webbplatsen. Eftersom kattungar kan ha unika egenskaper kommer varje att sälja till ett annat pris.

Du behöver Ether innan du kan köpa en CryptoKitty. Det är lätt att köpa för fiat genom de flesta större börser. Bitfinex, Coinbase, Kraken, GDAX eller Gemini tar alla fiat.

Hämta sedan MetaMask-webbläsartillägget och skapa en MetaMask-plånbok. Överför din ETH till din MetaMask-plånbok. Följ sedan anvisningarna på CryptoKitties webbplats för att registrera dig och bjuda på en kattunge.

Hur CryptoKitties ska förvaras

Du kan behålla dina CryptoKitties i din MetaMask-plånbok om du vill kunna se och handla dem i webbläsaren.

Om du vill placera dina kattungar i kylförvaring kan en Ledger Nano S lagra ERC-721-tokens.

Team: Axiom Zen

Teamet bakom CryptoKitties är Axiom Zen. De skapar alla typer av projekt i framkant av teknik som virtual reality och blockchain. CryptoKitties är bara en av deras satsningar.

Finansieringsströmmen för CryptoKitties är unik i blockchain-utrymmet. Axiom Zen säljer kattungarna från generation till noll på auktion och behåller intäkterna. Men de gör också en liten andel (3,75%) för varje transaktion som äger rum på den officiella marknaden. Efter detta år kommer alla kattungar från generationen att vara borta och löpande intäkter kommer från transaktioner på marknaden.

Det betyder inte att användning av marknaden krävs. Du kan förhandla och handla CryptoKitties utanför den officiella marknaden utan att betala Axiom Zen en cent. Auktionens smarta kontrakt är bara ett användbart och pålitligt alternativ att genomföra.

Tidslinje & Färdplan

Under den första veckan efter lanseringen i december 2017 hade plattformen över 60 000 användare, 100 000 katter och 5 miljoner dollar i försäljning. Den veckan svarade CryptoKitties för 25% av Ethereums nätverkstrafik.

Följande vecka växte den till 150 000 användare och över 15 miljoner dollar i försäljning.

färdplan för cryptokitties

2018 lanseras en CryptoKitties mobilapp med en del av funktionerna i hela webbversionen. Projektet syftar också till att acceptera fiatvalutor i år. I slutet av 2018 kommer alla katter från generationen att ha fötts.

Slutsats

Oavsett om du tycker att CryptoKitties är en modefluga, så är det faktum att det har varit effektivt att introducera människor till blockchain och bredda möjligheterna till vad blockchain kan användas till utöver valuta. Som ett av de mest framgångsrika blockchain-projekten när det gäller nyhetstäckning och massadoption har CryptoKitties spelat en viktig roll i blockchain-historien. Bara det borde göra CryptoKitties till en värdefull samlarobjekt många år framöver, även om marknaden för sådana samlarobjekt avtar under de kommande åren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me