Vad är MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin fungerar som en symbol för Safecoin, en decentraliserad valuta för ett decentraliserat nätverk. Safecoin fungerar som valuta för SAFE-nätverket, ett nätverk som består av extra hårddiskutrymme, processorkraft och dataanslutning för sina användare.

Tänk på det som delningsekonomin men för dina digitala resurser. MaidSafe är företaget som utvecklar SAFE-nätverket för att rädda världen från riskerna med centraliserad datalagring. I det nuvarande paradigmet är det bästa fallet att företag använder dina data för att bättre rikta dig till sina annonsörer. Det värsta fallet är att de läcker ut din privata data till allmänheten som Yahoo, Equifax, Target och många andra företag redan har gjort.

SAFE-nätverket står på giganternas axlar och kombinerar funktionerna i historiens berömda decentraliserade nätverk. Inspirerad av Napster, Freenet, BitTorrent och Bitcoin, erbjuder MaidSafe följande funktioner:

  • Helt krypterad datalagring och fildelning
  • Möjlighet att använda nätverket anonymt
  • Censurbeständig kommunikation
  • Serverlös data
  • Skalbar kryptovaluta utan transaktionsavgifter

MaidSafe kan tyckas som ett konstigt namn till en början. Men det står faktiskt för Massive Array of Internet Disks, Secure Access For Everyone. I den här guiden tittar vi på:

Hur fungerar SAFE-nätverket?

SAFE-nätverket vill i slutändan ”skapa ett säkert, autonomt, datacentrerat, peer-to-peer-nätverk som ett alternativ till den nuvarande servercentrerade modellen.” Det finns två huvudanvändare av nätverket: kunder och lantbrukare. Klienten får åtkomst till de olika funktionerna i nätverket, såsom bläddring, lagring av data eller överföring av pengar. Jordbrukarna lagrar och tar hand om din information tills den behövs, vid vilken tidpunkt de kan få en belöning för sina ansträngningar.

Kassaskåpet nätverk är ett “krypterat lager som sitter ovanpå nuvarande internet, vilket möjliggör autonom datalagring och nätverk genom att ersätta tre” av OSI-nätverkslagren.

OSI-lager

SAFE Network ersätter tre av de sju nätverkslagren i OSI-modellen.

Krypterad data

Låt oss ta en titt på att flytta data till SAFE-nätverket. När du laddar upp en fil till nätverket, till exempel ett foto, delas den i bitar, hashas och krypteras. Data distribueras sedan slumpmässigt över nätverket. Redundanta kopior av data skapas också så att om någon som lagrar din fil stänger av sin dator har du fortfarande tillgång till dina data. Och oroa dig inte, även med delar av din data på andras datorer kan de inte läsa dem.

Nätverket skapar automatiskt fler kopior av data i hög efterfrågan, så mer populära webbplatser skulle tilldelas fler kopior av deras data och faktiskt påskynda snarare än att sakta ner under det nuvarande systemet.


Hashfunktionen kan mappa vilken datadel som helst till en 256-bitars teckensträng (vilket betyder att den kan representeras av 256 0 eller 1 i binär). Nätverket kommer att utföra XOR-operationen på hashvärdet för att slumpmässigt skapa ett unikt avstånd till andra data. Tänk inte på detta som ett fysiskt avstånd, utan mer det matematiska avståndet mellan två siffror. XOR konverterar helt enkelt två haschar till binära och jämför bitarna. Om bitarna matchar är utgången 0. Om bitarna inte matchar är utgången 1.

XOR Exempel

XOR Exempel

XOR-avståndet mellan data och förmågan att slumpmässigt tilldela data till en viss plats är relevant för Close Group Consensus, den innovation som MaidSafe använder istället för en blockchain.

Valv och jordbrukare

Vi har diskuterat hur data hashas, ​​krypteras och distribueras över nätverket. Men om Maidsafe motsätter sig kraftigt centraliserad lagring, var går uppgifterna exakt? Det är här som valv kommer in. Arkivprogramvaran ansluter dig till SAFE-nätverket och sparar de distribuerade databitarna på din dator. De som kör valvprogramvaran kallas jordbrukare.

För att bli jordbrukare låter du SAFE-nätverket veta att du vill gå med och du kommer att få en Proof of Resource-begäran för att se om du har tillräckligt med bandbredd och CPU-effekt. Om du accepteras tilldelas du bitar av data nära varandra i XOR-utrymme för att lagra i ditt valv. Ditt extra lagringsutrymme på din hårddisk och datorkraft används för att hjälpa till att köra nätverket.

Tjäna Safecoins

När någon vill komma åt en bit data i SAFE-nätverket, till exempel en webbplats eller en fil, kommer jordbrukarna att konkurrera om att hitta relevanta bitar av data och leverera dem till klienten. Om du är den första jordbrukaren som levererar varorna har du chansen att tjäna lite Safecoin. När du är klar med resursbeviset skapar du namnet på en slumpmässig Safecoin i nätverket. Om det myntet redan ägs av någon får du helt enkelt ingen belöning. Men om du genererar namnet på ett mynt utan ägare är det ditt.

Bevis på resurs

MaidSafeCoin använder resursbevis.

Eftersom Safecoins är skyldiga att ladda upp data till SAFE-nätverket och använda applikationer hoppas Maidsafe att mynten kommer att ha värde och därmed uppmuntra gruvarbetare att ge sina extra resurser till nätverket. SAFE-nätverket tillåter också gratis och omedelbar utbyte av Safecoins som valuta.

Bli ett äldre valv

Som jordbrukare börjar ditt valv på nivå 1 och tar hand om data i en slumpmässig grupp. När du flyttar från grupp till grupp fortsätter du att öka i nivå, även känd som nodålder. Proof of Resource testar dig också genom att lagra slumpmässiga data på din dator. Om du inte kan lagra dem ordentligt kommer din nivå att sänkas.

Nod Ålder

Din nodålder (valvnivå) ökar med tiden.

Nätverket börjar få förtroende för ett äldre valv. Så småningom når du en viss nivå och börjar fatta beslut i de tilldelade grupperna.

Äldste valv

Precis som Pokemon kan din valvstatus utvecklas.

Valvet förvandlades till Äldste valv! I SAFE-nätverket lagras data i olika grupper och Äldre valv kan rösta om vad grupperna gör med uppgifterna.

Stäng gruppkonsensus

Hashing kan resultera i 2 till 256 olika adresser. Dessa adresser är uppdelade i sektioner och hanteras av olika valvgrupper. De mest betrodda valven i gruppen, de äldre, krävs för att bilda enighet om viktiga beslut som att dela upp grupper, slå samman med andra grupper eller hantera Safecoin-transaktioner. Valv delar alltid data med valven i närheten av XOR-rymden så att nätverket kan byggas om.

Till exempel, om alla datorer i en grupp stängdes av, kunde valven nära den gruppen rekonstruera den förlorade informationen. I anslutning till Bitcoin, där huvudboken sänds till alla noder, har valv på SAFE-nätverket information om valven i närheten, men mindre och mindre information ju längre bort ett valv är i XOR-utrymme. Detta för att undvika att ett valv har ett stort inflytande på nätverket.

säkerhet

Om en dålig skådespelare vill attackera data på SAFE-nätverket måste de först ta itu med att deras valv tilldelas ett slumpmässigt utrymme i nätverket. Då måste de vänta med att bli äldre medan de flyttar från grupp till grupp, vilket ger bevis på resurserna längs vägen. När angriparen blir äldre skulle de behöva se till att de är i en grupp med andra angripare på grund av behovet av konsensus. Men med XOR-operationen som tilldelar valv till slumpmässiga datagrupper visar det sig ännu en gång svårt att samordna alla attacker.

Dubbel utgift

Till skillnad från Bitcoin, som sänder en offentlig huvudbok om hur mycket Bitcoin varje plånbok äger, är Safecoins faktiska filer i nätverket. Varje Safecoin-fil innehåller information om sin nuvarande ägare, men inte hela myntets historia. För att ändra ägaren till en fil behöver du samförstånd från en majoritet av valven som hanterar den Safecoin-filen.

Låt oss säga att det är ett försök att skicka 1 Safecoin till 2 olika ägare samtidigt. Kanske får ¾ av valven en instruktion och de återstående ¼ får en annan instruktion. Valven skulle bara kunna nå enighet om en av de föreslagna transaktionerna.

MaidSafeCoin historia

MaidSafe, ett Skottland-baserat företag, började utveckla SAFE-nätverket 2006. Förförsäljningen den 22 april 2014 sålde 10 procent av alla MaidSafeCoins. Du kan köpa 17 000 MaidSafeCoins för en BTC vid den tiden. Företaget tillät 30 dagar att försöka nå sitt insamlingsmål på åtta miljoner dollar, men de nådde målet på bara fem timmar. När SAFE-nätverket är fullt operativt kan du byta ut MaidSafeCoins mot Safecoins.

MaidSafeCoin Team och Progress

Femton procent av Safecoins är reserverade för utvecklingsteamet, ledd av grundaren David Irvine. Teamet är för närvarande i etapp Alpha 2 på deras färdplan.

MaidSafeCoin Kommande färdplan

MaidSafeCoin Kommande färdplan

För närvarande kan du komma åt en webbläsare, skapa och publicera webbplatser och ladda ner en krypterad e-posthandledning. Du måste dock vänta tills MaidSafe flyttar ur alfastegen innan du kan börja använda Safecoins.

SÄKER webbläsare

SÄKER webbläsare

Programvara som medföljer webbläsaren Peruse tillåter anslutning till valv medan användarens IP-adress döljs. Om du vill surfa på en säker webbplats eller ladda ner någon fil som publiceras offentligt kostar det ingenting. I framtiden är det bara om du vill lagra data i nätverket som det kommer att kosta lite Safecoin. Teamet har inte fastställt ett datum för lanseringen av SAFE-nätverket.

Konkurrens

Det finns några andra blockchainföretag för datalagring, men ingen av dem har funnits så länge som MaidSafeCoin. Filecoin blev känd efter att ha samlat en ICO på 257 miljoner dollar. Och Siacoin är för närvarande ledande när det gäller marknadsvärde. MaidSafeCoin är unik genom att SAFE-nätverket faktiskt inte använder en blockchain. Så när produkten är live finns nätverkets valuta Safecoins inte i Bitcoin blockchain.

MAID-leverans och hållbarhet

Safecoin-filerna är 32 bitars stora och det finns därmed 2 till 32 eller 4,3 miljarder möjliga mynt. Om du äger MaidSafeCoins, så småningom kommer du att kunna skicka dem till en oförbrukbar adress och i gengäld få Safecoins.

Den takt med vilken Safecoins belönas till jordbrukare är beroende av nätets utbud och efterfrågan. Om det finns många jordbrukare och för mycket lagringsutrymme, kommer nätverket att belöna mynt till lägre pris. Om det finns lagringsbrist kommer fler mynt att belönas för att stimulera mer jordbruk. Denna design syftar till att undvika stora centraliserade gårdar som öppnar upp och kontrollerar nätverket. Med Bitcoin ökar din hashkraft och ökar dina blockbelöningar genom att spendera pengar på ASIC. Med SAFE-nätverket skulle lägga till mer lagring i nätverket leda till minskad avkastning.

Jordbrukshastighet

Jordbruksbelöningen är omvänt relaterad till mängden lagring som finns tillgänglig i nätverket.

När människor spenderar Safecoins för att ladda upp sina data återcirkuleras Safecoins till jordbrukare genom bevis på resursbelöningar.

När det gäller hållbarhet planerar Maidsafe att bevara all data på obestämd tid på grund av minskade kostnader för processorer, bandbredd och lagring.

Handelshistoria

MaidSafeCoin har haft ett av de vildaste handelslivet för något altcoin. Även om priset förblev relativt platt i USD-värde under hela 2014, 2015 och 2016, varierade BTC-priset drastiskt. BTC-priset studsade mellan 0,00002 BTC och 0,00018 BTC innan det steg till en heltidshöjd på 0,000273 i mars 2016. Det verkar inte ha varit en katalysator för den extrema prisrörelsen. Eftersom marknaden var ung och börsvärdet var litet (i jämförelse) kan det ha varit några stora handlare som köpte myntet.

MAID-priset nådde en högsta USD-topp på cirka 1,17 USD på höjden av den senaste björnmarknaden i början av januari 2018. Sedan dess har priset sjunkit stadigt och ligger för närvarande på cirka 0,12 $ (~ 0,000031 BTC).

När Maidsafe rör sig längs färdplanen och släpper nya funktioner för SAFE-nätverket bör vi förhoppningsvis se en total ökning av värdet på MaidSafeCoin. När Safecoins blir operativa i SAFE-nätverket är det möjligt att du kanske ser en ökad efterfrågan på MaidSafeCoin också.

Var man kan köpa MAID

Tyvärr är dina alternativ för att köpa MAID smala. Du hittar majoriteten av MaidSafeCoin-volymen på HitBTC och Poloniex.

Var ska MAID förvaras?

Det finns för närvarande ingen särskild plånbok just nu. Att lämna MAID, eller något mynt för den delen, på ett byte rekommenderas inte. Du kan dock använda webbplånboken Omniwallet. Det är också möjligt att använda Omnicore, en offline plånbok, men det kräver att du laddar ner hela Bitcoin blockchain.

Slutsats

SAFE-nätverket är fortfarande i sin linda. Men det är tydligt att se de möjliga fördelarna om de lyckas i sitt uppdrag. Det skulle utan tvekan finnas en efterfrågan på decentraliserad datalagring, anonym surfning och personlig informationshantering. Vi skulle inte längre ha vår privata data lagrad på företagsmaskiner eller regeringar som spionerar på all kommunikation. SAFE-nätverket ger internetets kraft tillbaka till folket och betalar för det inte med personuppgifter utan med Safecoin.

Redaktörens anmärkning: Den här artikeln uppdaterades av Steven Buchko den 2.19.19 för att återspegla de senaste ändringarna av projektet.

Ytterligare resurser

Twitter

Reddit

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me