Vad är Stellar?

Stellar annonserar sig som en distribuerad öppen källa betalningsinfrastruktur, bygger på förutsättningen att det internationella samfundet behöver ”ett globalt finansiellt nätverk öppet för alla”. Projektet fyller detta behov genom att ansluta individer, institutioner och betalningssystem via sin plattform.

På så sätt vill Stellar-teamet göra monetära transaktioner billigare, snabbare och mer tillförlitliga än de är enligt nuvarande system. Dessutom förbinder deras protokoll människor från hela världen genom att möjliggöra effektivare gränsöverskridande betalningar.

I den här guiden kommer vi in ​​i alla detaljer inklusive:

Hur fungerar Stellar?

Liksom (nästan) alla andra kryptovalutor bär Stellar det vackra buzzword som har blivit kännetecknet för blockchain-tekniken: decentralisering. Nätverket körs på en web med decentraliserade servrar som stöds av ett internationellt konsortium av individer och enheter. Dessa servrar stöder den distribuerade huvudboken som håller reda på nätverkets data och transaktioner.

I praktiken fungerar Stellar-protokollet som en mer inkluderande, mer flexibel PayPal. För att börja använda den måste du ladda upp medel till ett ankare i nätverket. Precis som en bank eller PayPal, håller detta ankare dina pengar och ger ut kredit till din virtuella plånbok.

ankare

Stjärna ankare

Du kanske undrar varför du i första hand behöver byta debitering mot kredit med ett ankare. Tja, ankare fungerar som en brygga för valfri valuta och Stellar-nätverket. Bytet låter dig formellt konvertera dina medel till Stellars offentliga huvudbok.

Denna integration innebär att du kan skicka pengar direkt i nätverket utan att behöva vänta på en banköverföring, som med PayPal. Det effektiviserar också gränsöverskridande betalningar. Låt oss säga att du ville skicka pengar till din fattiga expatbror som bor i Frankrike. Du skulle använda ditt krediterade USD-saldo för att skjuta honom medel genom Stellar-nätverket. Stellar konverterar sedan automatiskt USD till EUR med den lägsta växelkursen, och din brors konto kommer att krediteras det utbytta beloppet i EUR. Efter att ha fått överföringen kan han ta ut pengarna från ett ankare som stöder EUR och gå vidare med att leva sin bohemiska livsstil.

Exempel på utbyte av stjärnlumen

Exempel på utbyte av stjärnlumen

Distribuerat utbyte

Stellar erbjuder dig också möjlighet att placera utbytesorder på den offentliga huvudboken för att sälja eller köpa andra valutor. Alla priser är förutbestämda av individen som gör beställningen, så de är inte föremål för den automatiska växelkurs som Stellar gäller för personliga överföringar.

Om du vill byta, säg GBP för EUR, skulle du göra en beställning i Stellars orderbok. Den ordern kommer sedan in på den globala marknaden, som du också kan konsultera för att se hur din beställning står ihop med andra som den. Observera att utbytet inte är begränsat till enbart fiatvaluta. Det inkluderar också kryptovaluta- och fiat-handelspar.

Flera valutatransaktioner

Som vi tidigare noterat tillåter Stellar dig att fritt skicka pengar över gränserna utan besväret med formella bankförfaranden eller valutaväxling.

För att uppnå detta gör nätverket en av tre saker när du begär en valutaöverföring:

  • Stellar konverterar fonderna med ett tidigare erbjudande i sin orderbok och underlättar automatiskt utbytet.
  • Stellar använder Lumens (XLM), dess mynt, som mellanhand för utbytet. Det konverterar pengarna från valuta A till Lumens på den globala marknaden, och sedan tar de Lumens och konverterar dem till valuta B för användaren som tar emot dessa medel.
  • Om det inte finns några handelspar i utbyte mot de två valutorna, söker Stellar efter erbjudanden i nätverket som leder till en kedjekonvertering till önskad valuta (t.ex. USD till EUR, EUR till GBP, BGP till AUD, AUD till JPY ).

Denna utbytesprocess med flera valutor är ganska genial och erbjuder användarna ett flexibelt tillvägagångssätt för att enkelt byta valutor i internationell skala.

Stjärnteam

Jed McCaleb är Stellars ansikte. Tidigare skapade han den ökända Mt. Gox, även om han inte längre var inblandad under hacket på över 450 miljoner dollar. Efter det fortsatte han med att hitta Ripple, Stellars mest anmärkningsvärda konkurrent. 2013 lämnade han Ripple på grund av skillnader i ideologi mot resten av ledarskapet. Strax efter startade han Stellar.

Stellar har en av de mest imponerande rådgivande styrelserna för något annat projekt i kryptovalutorummet. Listan inkluderar Patrick Collison (Stripe CEO), Matt Mullenweg (WordPress Founder), Naval Ravikant (AngelList Founder) och Sam Altman (Y Combinator President).

XLM-handelshistoria

XLM har minst sagt en intressant handelshistoria. Myntet upplevde cirka 5 gånger värdetillväxten i slutet av 2014. Men uppgången var kortvarig och priset sjönk långsamt under hela 2015, 2016 och till och med början av 2017.

Det var inte förrän i maj 2017 att saker verkligen började vända på myntet. Den månaden steg priset från $ 0,00547 (~ 0,00000363 BTC) till drygt 0,047 $ (~ 0,0000283 BTC) i fyra dagar. Det är inte exakt klart vad som orsakade detta monumentala hopp. Det kan ha varit en ny airdrop som teamet var värd för, fler som lärde sig att projicera, eller bara typiska marknadsljus.

Efter början av majstegningen följde XLM-priset mer eller mindre resten av marknaden. Det växte till en heltidshöjd på över $ 0,91 (~ 0,000061 BTC) i januari 2018 och föll under resten av det året. Som sagt har XLM klarat björnmarknaden betydligt bättre än de flesta andra altcoins. Faktum är att den bara förlorat cirka 50 procent av sitt BTC-värde när många andra mynt har tappat över 90.

Tillägget av fler ankare, partners och (uppenbarligen) användare bör alla påverka priset på ett positivt sätt.

Var kan man köpa XLM

Stellar Lumens handlar under både XLM- och STR-tickern. Stellar-teamet ändrade tickern från STR till XLM för ett tag sedan, men vissa utbyten, som Poloniex, har inte brytt sig om att ändra det.

Bittrex, Poloniex och Binance står för en stor del av XLM: s handelsvolym. Binance och Bittrex stöder både ETH- och BTC-handelspar, medan Poloniex endast stöder BTC, USDT och USDC.

Om du vill köpa XLM med USD eller EUR är det värt att titta på Kraken.

Var XLM ska förvaras

De flesta plånböcker som används för att lagra XLM är antingen XLM-specifika eller finns i Stellars nätverk för användning på sin globala marknadsplats. Fäste, till exempel är den distribuerade växeln inbyggd i Stellars system och StellarTerm är en klient som låter dig komma åt den distribuerade börsen för att handla eller skicka pengar. Stellar-teamet har också skapat en Desktop Client som är specifik för XLM-valutan.

Om du letar efter en icke-Stellar-exklusiv plånbok är Ledger Nano S förmodligen den säkraste insatsen, men om du inte har den här hårdvaruplånboken kan du kolla in stargazer, Papaya, och Saza.

I ett nyligen reklamstunt lade Blockchain till stöd för XLM och gav bort $ 25 i XLM när du verifierade din identitet.

XLM-plånboksalternativ

XLM-plånboksalternativ

Stjärna färdplan

Stellar har ingen konkret färdplan på sin webbplats, men de håller regelbundet blogg.

I den här bloggen publicerar de månatliga sammanställningar av månadens största utveckling. För samlingen i oktober 2017, till exempel återupptog de sina partnerskap med IBM och KlickEx för gränsöverskridande betalningar. De har också fått partnerskap med Remitr, MSewa Software Solutions, PesaChoice och Chaneum ICO Advisory Services.

I venen av ICO: er Stellar team tror att deras nätverk skulle vara perfekt för att övervaka ICO: er och blockchain-startande insamlingar. Det finns ett starkt argument för den flexibilitet som Stellars nätverk erbjuder startprojekt, eftersom det kan underlätta en mängd olika betalningsalternativ för kryptovaluta och fiat..

Som nämnts ovan samarbetade Stellar med Blockchain-plånboksleverantören i november 2018. Partnerskapet inkluderar integrering av XLM-stöd i Blockchain och airdropping upp till 500 miljoner XLM till Blockchain-användare.

Slutgiltiga tankar

Om Ripple (XRP) byggdes för finansinstitut och bankjättar, går Stellar Lumens till jobbet för den vanliga mannen. Det har potential att modernisera hur vi bearbetar peer-to-peer-transaktioner globalt.

Dess mångsidighet och användningsfall gör att den fungerar som en finansiell schweizisk armékniv. Med Stellar kan du hantera mikrobetalningar med nominella avgifter, skicka överföringar utan att oroa sig över valutaväxling eller banköverföringar och avveckla betalningar i realtid (2-5 sekunder).

XLMusar

Några av Stellars styrkor

Om partnerskap mellan IBM och KlickEx inte räckte för att imponera på dig, har Deloitte, Parkway Projects och Tempo börjat bygga tjänster i Stellars nätverk.

Mellan dessa företag som använder Stellar för verklig adoption, dess officiella partnerskap och den vision Stellar har för framtiden för valutaväxling, är vi glada att se vad de närmaste åren har i väntan på lekmannens krusning. Vi säger inte att du lägger in dina pengar, men det är värt att lära känna dem.

Redaktörens anmärkning: Den här artikeln uppdaterades av Steven Buchko den 1.10.2019 för att återspegla de senaste ändringarna av projektet.

Ytterligare stjärnresurser

Hemsida

Twitter

Github

Reddit

Blogg

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me