Vad är Vertcoin?

Per dess hemsida, “Vertcoin är en decentraliserad valuta som ägs av dess användare”, en P2P-kryptovaluta i samma riktning som Bitcoin och Litecoin. Liksom de två föregångarna, Vertcoin existerar enbart som en valuta, och det använder bevis på arbete (PoW) för att nå distribuerad konsensus.

Till skillnad från sina två föregångare är Vertcoin dock dedikerat till att hålla sina gruvfunktioner decentraliserade, så i motsats till de flesta PoW-mynt är det ASIC-resistent.

Genom att beteckna deras projekt som “folkets mynt” anser Vertcinos team att ASIC-motstånd bjuder in en rättvisare, mer demokratiserad valuta för både användare och gruvarbetare. I linje med detta spelar Vertcoin sin egen gruvarbetare med ett klick, ett program som syftar till att göra gruvdrift mer tillgängligt för allmänheten.

Så vad får Vertcoin att kryssa, och hur kan det garantera ASIC-motstånd? I den här guiden tar vi upp följande avsnitt:

Hur Vertcoin fungerar

Vertcoys hela shtick är att det helt hindrar gruvarbetare från att använda ASIC-hårdvara för att bryta på sin blockchain. Detta innebär att Vertcoin tar oss tillbaka till de goda dagarna då allt du behövde var ett anständigt grafikkort eller din dators processor för att komma in i gruvspelet.

decentraliseradminingvtc

Vertcoins ASIC-resistenta filosofi

När Vertcoin först började 2014, använde den Scrypt-N-algoritmen för att nå sitt PoW-samförstånd. Sedan dess har ASIC-specifika för Scrypt-N dykt upp, så Vertcoin-teamet var tvungen att börja från grunden.

När de gjorde det lagade de upp Lyra2RE-algoritmen och fördelade Vertcoin den 13 december 2014 för att uppdatera kärnprogramvaran. Enligt Lyra2RE vitt papper, den nya algoritmen gjorde det möjligt för teamet “att ändra minnesanvändning och tidskostnad oberoende, vilket gav [dem] mer hävstång mot ASIC.”

Teamet fortsätter att förklara Lyra2REs ASIC-motstånd mot slutsatsen av vitboken:

”Till skillnad från Scrypt-N är tidskostnad och minneskostnad separerade, vilket ger oss oberoende kontroll över båda parametrarna. ASIC har varit mycket lättare att utveckla för Scrypt-N än vad de kommer att göra för Lyra2RE eftersom att öka N-faktorn för Scrypt helt enkelt innebär att göra fler iterationer av algoritmen. Under Lyra2 innebär det att samtidigt öka tidskostnaden bara mer iteration, men att öka minneskravet innebär att alla potentiella ASIC-enheter fysiskt måste utformas med mer minne för varje tråd. I framtiden, om ASIC någonsin utvecklades för Lyra2RE, skulle vi helt enkelt behöva gaffla till ett högre minneskrav och dessa ASIC skulle inte längre fungera korrekt. ”

Sedan vi implementerade Lyra2RE uppgraderade teamet till Lyra2REv2 med en annan hård gaffel den 10 augusti 2015. Denna uppdatering var nödvändig eftersom ett botnet hade tagit kontroll över 50 procent av nätverkets hashkraft.

Hittills har Lyra2REv2 gjort tricket för att hålla ASIC-gruvarbetare borta. Som sådan är den enda livskraftiga gruvhårdvaran antingen en GPU eller CPU.

Ytterligare egenskaper

Vertcoin 1-Click Miner

Om Vertcoin är “Folkets mynt” är gruvarbetaren med 1 klick folkets gruvprogram. 1-Click-gruvarbetaren är en mjukvara som är så lätt att din stora moster Sally kan använda den för att bryta Vertcoin.

1-klicka

Ställa in 1-Click Miner

Du kan ladda ner 1-Click-gruvarbetaren på Vertcinos webbplats. När du har laddat ner den måste du ange en plånbokadress för dina gruvbelöningar, välja en gruvpool som du vill gå med på och ange om du ska gräva med en GPU eller CPU. Efter denna grundläggande installation kan du köra gruvarbetaren och börja tjäna Vertcoin.

Vi har en mer detaljerad guide om den här processen, om din stora moster Sally behöver en knuff i rätt riktning.

Sammanlagd gruvdrift

MobileCash och Unitus är två mynt som du kan slå ihop mina med Vertcoin.

Denna funktion tillåter gruvarbetare att bryta mer än en blockchain åt gången. Effektivt bidrar varje hash som en gruvarbetare skickar till valutans totala hashfrekvens, och detta resulterar i att kryptografiska algoritmer löses i båda nätverken.

Hur Vertcoin staplar upp till sina stora bröder

Här är ett litet diagram som vi kastade ihop så att du kan utvärdera varje mynts specifikationer:

Om Vertcoin

Historia

Lite är offentligt känt om historien eller teamet bakom Vertcoin-projektet. Webbplatsen hade ursprungligen en lagsida upp men har sedan tagits ned. Vad vi vet är att projektet till stor del är volontärbaserat.

Utvecklingen har varit något annorlunda än den våg av ICO som vi har sett de senaste åren eftersom utveckling helt finansieras av donationer. Ingen ICO. Ingen Airdrop. Ingen premin. Vertcoin tar helt klart ett annat tillvägagångssätt. Det verkar som om utvecklare och samhället är i centrum här jämfört med en betoning på insamling i ICO.

Färdplan och vad som ska komma

Vertcoin-teamet har ett antal milstolpar för färdplaner som du kan följa på detta Trello styrelse. De inkluderar:

  • Ny Multicoin Lightning Wallet – LitBox Project (byggd på LIT)
  • VertHash – Ny gruvalgoritm
  • Multi-Platform One-Click Miner rewrite / UX revamp
  • [Bounty] Vertcoin iOS-plånbok

Var noga med att kolla in regelbundet för att spåra framsteg.

Handelshistoria

Liksom de flesta alla mynt före 2015 tog Vertcoin ett dödsslag efter Mt. Gox hackades och kastade hela marknaden i en kryptovinter.

Som sådan var den relativt inaktiv fram till väckelsen våren / sommaren 2017. Sedan dess har den haft en stadig stigning uppåt på marknadsstegen. Efter att ha nått en heltidshöjd på $ 10,14 har den minskat långsamt tillbaka från ett marknadsvärde på $ 424 miljoner till dess nuvarande värdering ~ 14 miljoner dollar.

I skrivande stund handlas det runt $ 0,30. Medan utvecklingen fortsätter i jämn takt måste vi förmodligen se en återhämtning på den totala kryptomarknaden innan priserna återfår sin tidigare ära.

Var kan jag köpa VTC

Bittrex dominerar marknaden med VTC / BTC-handelspar, även om det finns en anständig volym på Poloniex och Upbit också.

Tyvärr är Bitcoin ungefär den enda valutan du kan använda för att byta Vertcoin. Det finns få mindre kända börser som ger handel med fiatvalutor men volymen är särskilt låg och det är förmodligen bäst att hålla fast vid Bitcoin-par.

Var ska VTC lagras

När du väl har köpt dig en bit Vertcoin har du några lagringsalternativ. För hårdvaruplånböcker erbjuder Ledger Nano S och Trezor Vertcoin-stöd. Om du vill ha en programvaruplånbok kan du ladda ner Vertcinos kärnplånbok eller dess derivat från Electrum. En mobil plånbok har nyligen lanserats och det finns till och med en pappersplånbok för dem som vill ha långvarig lagring.

Slutsats

Hittills har Vertcoin-teamet hållit sig uppdaterad om att uppdatera Vertcinos kärnprogramvara för att säkerställa att valutan förblir ASIC-resistent. Förutom 1-Click-gruvarbetaren gör ASIC-motståndet verkligen att det här myntet känns som att det är ute efter den lilla killen, vilket håller Vertcinos samhälle öppet för kryptoentusiaster med all kunskap och kompetensnivåer.

Om det finns förtroende för att Litecoin spelar silver till Bitcoins guld, kanske Vertcoin försöker att införa sin väg som bronset i gänget (sorry Dogecoin). Det har redan haft en framgångsrik atombyte med Litecoin, och teamet har introducerat Lightning Network-transaktioner och atombyten. Med framgången för den fortsatta utvecklingen kan det finnas ett fall att göra för Vertcoyns bronsmedaljstatus bland de två topp 10-kollegorna.

Denna artikel uppdaterades av Ryan Smith den 16 november 2018 för att återspegla de senaste ändringarna av projektet.

Ytterligare resurser

Håll kontakten med Vertcoin-utvecklarna och communityn på följande kanaler:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me