Pogosto ne vidite rusko-kanadskega programskega stavka wunderkind centralizirane izmenjave v pekel, toda udeleženci TC seje: Blockchain si ga moral ogledati v živo.

Vitalik Buterin, soustanovitelj Ethereuma, je zajemal občutke skupnosti kriptovalut, razočarane zaradi gravitacije industrije k centralizaciji, s komentarjem: “Vsekakor upam, da bodo centralizirane borze čim bolj gorele v peklu.”

Centralizacija postaja vse bolj vroča tema, saj so številne decentralizirane izmenjave in decentralizirani projekti prešli na preizkušanje in zagon svojih projektov. Vendar se splača poglobiti se v razloge za sovražnost do centralizirane dežele.

Dobri, slabi in centralizirani

Za vse sovražne centralizirane izmenjave je še vedno razsojena, ali si to res zaslužijo. Brez centraliziranega prehoda za nove uporabnike, ki bi se lahko vključili v divje zmeden svet lastništva in trgovanja s kriptovalutami, bi bila industrija verjetno le delček trenutne uporabniške baze danes.

Seveda je na borzi, kot je Coinbase, enostavno sprostiti bakle in vile za njihove razmeroma visoke provizije za transakcije in storitve za stranke, vendar novim uporabnikom ponuja (ali je) najboljšo možnost, da potopijo prste v kripto vodo.

Don Mosites, soustanovitelj zapiskov AirSwap, »Centralizirane borze zahtevajo naše zaupanje na tri načine – kot banka, posrednik in klirinška hiša. Zaradi te centralizacije se vdori, zlorabe in prostor za napake močno povečajo. ”

»Centralizacija je v kripto ekosistemu nevarna, ker zahteva zaupanje posrednika, da bo ustvaril varne sisteme trgovanja. Zaupati morate, da bodo operaterji skrbno ravnali z vašim premoženjem, poravnavali transakcije in opravljali vaše posle na pošten in skladen način.

Vendar je treba omeniti, da so številna negativna čustva do centraliziranih borz nujno usmerjena na sedanje borze, kot so danes, bolj pa v potencialno gibanje v smeri centralizacije za celotno industrijo..

Z decentraliziranimi izmenjavami na obzorju razprava med cehovito elito kriptovalut in začinjenimi uporabniki divja proti oblikovanju centraliziranih sil, ki bi postale premočne, da bi se ustavile.

Eden od glavnih etosov sveta kriptovalut je koncept decentralizacije. Generacija pametnih uporabnikov interneta se je tako naveličala frustracij in pomanjkljivosti centralnih bank in podjetij za obdelavo plačil, da se je usmerila k ustvarjanju lastnega (decentraliziranega) sveta. Pa vendar vidijo enake frustracije v ospredju nekaterih najhitreje rastočih podjetij v kriptovalutnem prostoru.

Boj proti koncentraciji

Poglej – veverica!

Ne, ne takšne koncentracije.

Glavna grožnja decentraliziranemu ekosistemu je koncentracija moči – brezčasna napaka centraliziranih sistemov.

Vsak subjekt, ki ima večino moči v omrežju, ne potrebuje le izjemno visoke stopnje zaupanja, da bi obdržal ta dragulj vpliva, temveč se tudi izkaže, da je ta dragulj pravzaprav zelo vroč krompir, ki bi ga lahko vsak trenutek spustili.

Osrednja figura je v bistvu ciljna praksa za zlonamerne igralce, ki želijo zadeti jackpot. Na primer, majhen prevarant bo na splošno imel veliko višje izplačilo in pobegnil ropo blagajnice, ne pa desetine kupcev okoli zgodbe.

Opomba urednika: Ne oropajte trgovin z živili. To je primer za zabavo in ni finančni nasvet.

Tudi če v decentraliziranem omrežju predpostavimo najvišje altruistične vrednosti centraliziranega subjekta, bolj ko se približa 51-odstotnemu nadzoru, večji cilj postajajo drugi.

Ena izmed številnih različnih vrst vdorov v blockchain, 51-odstotni napad se zgodi, ko ima stranka v lasti večino razpršene moči v omrežju, kar ji omogoča, da kopa bloke hitreje kot ostalo omrežje skupaj in nato dvojno porabi kovance, ki tehnično že porabljen.

Na primer, Bitmain, Bitcoin rudarske juggernauts, postajajo vse bolj vznemirljivi in ​​imajo 51% lastne hitrosti omrežja Bitcoin. Zaradi tega je veliko ljudi začelo sumljivo pogledati na posadko Bitmain.

Namen argumenta proti centralizaciji je ohraniti čistost decentraliziranega omrežja, ki ga nimajo zlonamerne tretje osebe, takojšnja regulativna zadušitev in profitni monopol..

Zadnje misli – vstopite v decentralizacijo

Decentralizacija pa ni vse sonce in mavrice.

Trenutno stanje decentralizacije je malo več kot samo zarodek. Čeprav v vesolju obstaja veliko projektov, ki se ukvarjajo z izjemnimi rešitvami, ki bi zagotovile vse od decentralizirane izmenjave žetonov, shranjevanja in splošnega stanja omrežja, tehnologija še vedno izpopolnjuje.

Eden glavnih sestavnih delov sedanjega sistema decentralizacije nima uporabniško varnega uporabniškega vmesnika.

Decentralizirano omrežje se na splošno opira na stotine, tisoče ali milijone neodvisnih subjektov, ki mrežo podpirajo v lastno vzajemno korist.

Kaj pa se zgodi, ko so posamezne entitete v decentraliziranem omrežju približno tako učinkovite kot paglavci na asfaltu v vročem poletju? Najbolj varni se navadno združujejo v skupine in omrežje na splošno teži k centralizaciji.

»Če želite opredeliti decentralizirano trgovino, morate najprej potrditi verigo blokov – in narava verige verig je decentralizirana. Ta ekosistem je zgrajen en sloj na drugem kot kup. Če je temelj trgovine zlomljen, se ekosistem ne more še naprej razvijati dlje od njega.

Če želimo preusmeriti ekosistem k decentralizirani trgovini, moramo odpraviti tveganje in ohraniti pariteto – to je dobro za proizvajalce trga in zagotavlja dobro pokritost trga. Tako bomo likvidnost od centraliziranih sistemov premaknili v roke posameznikov. “

Don Mosites, Zamenjava zraka So-ustanovitelj

Obstajajo rešitve, kot je zgoraj omenjena AirSwap, katere cilj je usmeriti kripto valuto skozi treking od trenutne centralizirane prevladujoče borze do bolj decentraliziranega trgovalnega ekosistema. Če bodo pri tem učinkoviti, bomo morali spremljati makrotok uporabnikov in končno učinkovitost platform.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me