Kaj je MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin služi kot žeton za Safecoin, decentralizirano valuto za decentralizirano omrežje. Safecoin služi kot valuta za omrežje SAFE, omrežje, ki ga sestavljajo dodaten prostor na trdem disku, procesorska moč in podatkovna povezljivost njegovih uporabnikov.

Pomislite na to kot na ekonomijo delitve, vendar kot na digitalne vire. MaidSafe je podjetje, ki razvija omrežje SAFE, da bi svet rešilo nevarnosti centraliziranega shranjevanja podatkov. V trenutni paradigmi je najboljši primer, da korporacije uporabljajo vaše podatke, da vas bolje ciljajo na svoje oglaševalce. Najslabši primer je, da vaše zasebne podatke razkrijejo javnosti, saj so to že storili Yahoo, Equifax, Target in številna druga podjetja..

Omrežje SAFE, ki stoji na ramenih velikanov, združuje značilnosti slavnih decentraliziranih omrežij v zgodovini. MaidSafe, ki ga navdihujejo Napster, Freenet, BitTorrent in Bitcoin, ponuja naslednje funkcije:

  • Popolnoma šifrirano shranjevanje podatkov in izmenjava datotek
  • Možnost anonimne uporabe omrežja
  • Komunikacija, odporna proti cenzuri
  • Podatki brez strežnika
  • Prilagodljiva kriptovaluta brez provizij za transakcije

MaidSafe se sprva morda zdi čudno ime. Toda dejansko pomeni ogromno paleto internetnih diskov, varen dostop za vsakogar. V tem priročniku si bomo ogledali:

Kako deluje mreža SAFE?

Omrežje SAFE na koncu želi “ustvariti varno, avtonomno, podatkovno osredotočeno omrežje med enakovrednimi omrežji kot alternativo trenutnemu strežniško usmerjenemu modelu.” Dva glavna uporabnika omrežja sta: stranke in kmetje. Naročnik dostopa do različnih funkcij omrežja, kot so brskanje, shranjevanje podatkov ali prenos denarja. Kmetje shranjujejo in skrbijo za vaše podatke, dokler niso potrebni, nato pa bodo morda prejeli nagrado za svoj trud.

VARNO omrežje je “šifrirana plast, ki stoji na vrhu trenutnega interneta in omogoča avtonomno shranjevanje podatkov in mreženje z zamenjavo treh” omrežnih slojev OSI.

Sloji OSI

Omrežje SAFE nadomešča tri od sedmih mrežnih plasti v modelu OSI.

Šifrirani podatki

Oglejmo si premikanje podatkov v omrežje SAFE. Ko datoteko naložite v omrežje, na primer fotografijo, bo razdeljena na koščke, zgoščena in šifrirana. Podatki se nato naključno porazdelijo po omrežju. Ustvarijo se tudi odvečne kopije podatkov, tako da boste imeli še vedno dostop do svojih podatkov, če bo nekdo, ki shranjuje vašo datoteko, izklopil svoj računalnik. Brez skrbi, tudi s koščki vaših podatkov v računalnikih drugih ljudi jih ne bodo mogli prebrati.

Omrežje samodejno ustvari več kopij podatkov, za katere je veliko povpraševanje, zato bi bolj priljubljenim spletnim mestom dodelili več kopij svojih podatkov in jih dejansko pospešili in ne upočasnili v sedanjem sistemu.

Funkcija razpršitve lahko preslika kateri koli del podatkov v 256-bitni niz znakov (kar pomeni, da ga lahko v binarni obliki predstavlja 256 0 ali 1). Omrežje bo izvedlo operacijo XOR na zgoščeni vrednosti, da bo naključno ustvarilo edinstveno razdaljo do katerega koli drugega podatka. Ne mislite na to kot na fizično razdaljo, ampak bolj na matematično razdaljo med dvema številkama. XOR preprosto pretvori dve zgoščeni obliki v binarno in primerja bit. Če se biti ujemajo, je izhod 0. Če se biti ne ujemajo, je izhod 1.

Primer XOR

Primer XOR

Razdalja XOR med podatki in možnost naključnega dodeljevanja podatkov določeni lokaciji je pomembna za konsenz o zaprti skupini, inovacijo, ki jo je MaidSafe uporabil namesto verige blokov.

Trezorji in kmetje

Razpravljali smo o tem, kako se podatki razpršijo, šifrirajo in distribuirajo po omrežju. Če pa Maidsafe ostro nasprotuje centraliziranemu shranjevanju, kam natančno gredo podatki? Tu je trezorji vstopite. Programska oprema trezorja vas poveže z omrežjem SAFE in shrani porazdeljene dele podatkov v računalnik. Ljudje, ki uporabljajo programsko opremo trezorja, se imenujejo kmetje.

Če želite postati kmet, omrežju SAFE sporočite, da se želite pridružiti, in prejeli boste zahtevo za dokazilo o virih, da preverite, ali imate dovolj pasovne širine in moči procesorja. Če boste sprejeti, vam bodo v prostoru XOR dodeljeni kosi podatkov, ki bodo blizu drug drugemu in jih boste shranili v trezor. Dodaten prostor za shranjevanje na trdem disku in računalniška moč se uporabljata za pomoč pri zagonu omrežja.

Zaslužite Safecoins

Ko nekdo želi dostopati do podatkov v omrežju SAFE, na primer do spletnega mesta ali datoteke, bodo kmetje tekmovali, kje bodo našli ustrezne podatke in jih poslali stranki. Če ste prvi kmet, ki je blago dostavil, boste imeli priložnost zaslužiti nekaj Safecoinov. Ko izpolnite dokazilo o viru, boste v omrežju ustvarili ime naključnega Safecoina. Če je ta kovanec že v lasti nekoga, preprosto ne prejmete nagrade. Če pa ustvarite ime kovanca brez lastnika, je vaše.

Dokazilo o virih

MaidSafeCoin uporablja Dokaz o virih.

Ker morajo Safecoins nalagati podatke v omrežje SAFE in uporabljati aplikacije, Maidsafe upa, da bodo kovanci imeli vrednost in s tem spodbuditi rudarje, da omrežju zagotovijo svoje dodatne vire. Mreža SAFE omogoča tudi brezplačno in takojšnjo izmenjavo Safecoinov kot valute.

Postati starejši trezor

Kot kmet se vaš trezor začne na prvi stopnji in skrbi za podatke v naključni skupini. Med prehodom iz skupine v skupino boste še naprej naraščali, znan tudi kot starost vozlišč. Dokaz o viru vas preizkuša tudi s shranjevanjem naključnih podatkov v računalnik. Če jih ne morete pravilno shraniti, se bo vaša raven znižala.

Starost vozlišča

Starost vašega vozlišča (raven trezorja) se sčasoma poveča.

Omrežje bo začelo pridobivati ​​zaupanje v starejši trezor. Sčasoma boste dosegli določeno raven in začeli sprejemati odločitve v dodeljenih skupinah.

Starejši trezor

Tako kot Pokemoni se lahko tudi vaš trezor spremeni.

Trezor se je spremenil v Starejši trezor! V omrežju SAFE so podatki shranjeni v različnih skupinah in Starejši trezorji lahko glasujejo o tem, kaj skupine počnejo s podatki.

Zaprite konsenz skupine

Razpršitev lahko povzroči 2 na 256 različnih naslovov. Ti naslovi so razdeljeni na odseke in jih upravljajo različne skupine trezorjev. Trezorji v skupini, ki jim najbolj zaupajo, Elders, so potrebni za oblikovanje konsenza o pomembnih odločitvah, kot so razdelitev skupin, združevanje z drugimi skupinami ali ravnanje s transakcijami Safecoin. Trezorji vedno delijo podatke s trezorji v bližini v prostoru XOR, tako da je mogoče omrežje obnoviti.

Če bi bili na primer vsi računalniki v eni skupini izklopljeni, bi lahko trezorji v bližini te skupine rekonstruirali izgubljene podatke. V primerjavi z Bitcoinom, kjer se knjiga prenaša na vsa vozlišča, imajo trezorji v omrežju SAFE informacije o trezorjih v bližini, vendar vse manj informacij, kolikor bolj je sef v prostoru XOR. S tem se izognemo trezorju, ki močno vpliva na omrežje.

Varnost

Če želi slab igralec napasti podatke v omrežju SAFE, bi se moral najprej spoprijeti s tem, da je njihov trezor dodeljen naključnemu prostoru v omrežju. Potem morajo počakati, da postanejo starešina, medtem ko prehajajo iz skupine v skupino in na tej poti zagotovijo dokazila o virih. Ko napadalec postane starešina, se morajo prepričati, da so v skupini z drugimi napadalci zaradi potrebe po soglasju. Vendar se z operacijo XOR, ki dodeljuje trezorje naključnim skupinam podatkov, znova izkaže, da je težko uskladiti kakršen koli napad.

Dvojna poraba

Za razliko od Bitcoina, ki oddaja javno knjigo o tem, koliko Bitcoinov ima vsaka denarnica, so Safecoins dejanske datoteke v omrežju. Vsaka datoteka Safecoin vsebuje informacije o svojem trenutnem lastniku, ne pa tudi celotne zgodovine kovanca. Če želite spremeniti lastnika datoteke, boste potrebovali soglasje večine trezorjev, ki obdelujejo to datoteko Safecoin.

Recimo, da se poskuša poslati 1 Safecoin hkrati dvema različnima lastnikoma. Morda bo ¾ trezorjev prejelo eno navodilo, preostali ¼ pa druga navodila. Trezorji bi lahko dosegli soglasje le o eni od predlaganih transakcij.

Zgodovina MaidSafeCoin

MaidSafe, škotsko podjetje s sedežem, je začelo razvijati mrežo SAFE leta 2006. V predprodaji 22. aprila 2014 je bilo prodanih 10 odstotkov vseh MaidSafeCoins. Takrat ste lahko kupili 17.000 MaidSafeCoins za en BTC. Podjetje je 30 dni poskusilo doseči svoj cilj zbiranja sredstev v višini osem milijonov dolarjev, vendar so ga dosegli v samo petih urah. Ko bo omrežje SAFE popolnoma obratovalo, boste lahko MaidSafeCoins zamenjali za Safecoins.

Skupina MaidSafeCoin in napredek

Petnajst odstotkov Safecointov je rezerviranih za razvojno skupino, ki jo vodi ustanovitelj David Irvine. Ekipa je trenutno v fazi Alpha 2 na svojem načrt.

Prihajajoči načrt MaidSafeCoin

Prihajajoči načrt MaidSafeCoin

Trenutno lahko dostop do brskalnika, ustvarite in objavite spletna mesta ter prenesite vadnico za šifrirano pošto. Vendar boste morali počakati, da se MaidSafe premakne iz alfa faz, preden lahko začnete uporabljati Safecoins.

VARNO brskalnik

VARNO brskalnik

Programska oprema, priložena brskalniku Peruse, omogoča povezavo s trezorji, medtem ko skriva IP naslov uporabnika. Če želite brskati po varnem spletnem mestu ali prenesti katero koli javno objavljeno datoteko, vas to nič ne stane. V prihodnosti vas bo stalo nekaj Safecoina le, če želite podatke shranjevati v omrežju. Ekipa še ni določila datuma za zagon omrežja SAFE.

Tekmovanje

Obstaja še nekaj drugih podjetij za blokiranje podatkov, vendar nobeno od njih ni obstajalo že tako dolgo kot MaidSafeCoin. Filecoin je zaslovel po tem, ko je zbral 257 milijonov dolarjev ICO. In Siacoin je trenutno vodilni glede tržne omejitve. MaidSafeCoin je edinstven po tem, da omrežje SAFE dejansko ne uporablja verige blokov. Ko bo izdelek v živo, valuta omrežja Safecoins ne bo obstajala v verigi Bitcoin.

MAID Oskrba in trajnost

Datoteke Safecoin so velike 32 bitov, zato sta na voljo 32 možnih kovancev oziroma 4,3 milijarde. Če ste lastnik MaidSafeCoins, jih boste sčasoma lahko poslali na neuporaben naslov in v zameno prejeli Safecoins.

Hitrost nagrajevanja Safecoins za kmete je odvisna od ponudbe in povpraševanja po omrežju. Če je kmetov veliko in je na voljo preveč prostora za shranjevanje, bo mreža nagradila kovance po nižji stopnji. Če primanjkuje prostora za shranjevanje, bo nagrajenih več kovancev za spodbujanje večjega kmetovanja. Namen tega načrta je preprečiti odpiranje in nadzor omrežja velikih centraliziranih kmetij. Z Bitcoinom bo poraba denarja za ASIC povečala moč razprševanja in povečala vaše blokovne nagrade. Z omrežjem SAFE bi dodajanje več pomnilnika omrežju vodilo k manjšemu donosu.

Kmetijska hitrost

Nagrada za kmetovanje je obratno povezana s količino razpoložljivega pomnilnika v omrežju.

Ko ljudje porabijo Safecoins za nalaganje svojih podatkov, se ti Safecoins vrnejo kmetom z nagradami Dokaz o virih.

Kar zadeva trajnost, Maidsafe načrtuje ohranitev vseh podatkov za nedoločen čas zaradi padajočih stroškov procesorjev, pasovne širine in shranjevanja.

Zgodovina trgovanja

MaidSafeCoin je preživel eno najbolj divjih življenjskih razmer od vseh altcoinov. Čeprav je cena v vrednosti USD v vseh letih 2014, 2015 in 2016 ostala razmeroma enaka, je cena BTC drastično nihala. Cena BTC se je gibala med 0,00002 BTC in 0,00018 BTC, preden se je marca 2016 povzpela na najvišjo raven 0,000273. Zdi se, da katalizator za skrajno gibanje cen ni bil. Ker je bil trg mlad in je bila tržna kapitalizacija majhna (v primerjavi), je morda le nekaj velikih trgovcev kupilo kovanec.

Cena MAID je na vrhuncu najnovejšega medvedjega trga v začetku januarja 2018 dosegla najvišjo vrednost okoli 1,17 USD v ZDA. Od takrat je cena vztrajno padala in trenutno znaša približno 0,12 USD (~ 0,000031 BTC).

Ko se Maidsafe premika po načrtu in izda nove funkcije za omrežje SAFE, bi upali, da bomo v celoti povečali vrednost MaidSafeCoin. Ko Safecoins začnejo delovati v omrežju SAFE, je možno, da boste videli tudi večje povpraševanje po MaidSafeCoin.

Kje kupiti služkinjo

Na žalost so vaše možnosti za nakup MAID majhne. Večino količine MaidSafeCoin najdete na HitBTC in Poloniexu.

Kje shraniti služkinjo

Trenutno ni namenske denarnice. Pustiti služkinjo ali kateri koli kovanec na borzi ni priporočljivo. Lahko pa uporabite spletno denarnico Omniwallet. Možno je uporabiti tudi Omnicore, denarnico brez povezave, vendar zahteva prenos celotne verige Bitcoin.

Zaključek

Mreža SAFE je še vedno v povojih. Jasno pa je videti možne koristi, če bodo v svojem poslanstvu uspešni. Nedvomno bi bilo povpraševanje po decentraliziranem shranjevanju podatkov, anonimnem brskanju in upravljanju osebnih informacij. Zasebnih podatkov ne bi imeli več shranjenih na poslovnih strojih ali vlad, ki bi vohunile za vse komunikacije. Omrežje SAFE ljudem vrača moč interneta in ga ne plačuje z osebnimi podatki, temveč z Safecoinom.

Opomba urednika: Steven Buchko je ta članek posodobil dne 2.19.19, da odraža nedavne spremembe projekta.

Dodatni viri

Twitter

Reddit

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me