6 Blockchain zagonov, ki se ukvarjajo s samostojnim gospodarstvom

Freelancing je odlično izhodišče za razpravo o vplivu tehnologije na razvoj zelo aktivnega in podjetniškega mikrokozmosa znotraj velike poklicne delovne sile.

Pred desetletjem je bilo freelancing videti kot otok neprimernih igrač – ljudi, ki jim je bila druga delovna sila prepovedana bodisi zaradi poklicne usposobljenosti, geografske lokacije ali diskriminacije, kot so rokavi za tatoo, bodisi tistih norih, ki so se odločili začeti lastno podjetje.

Danes je razcveteli samostojni ekosistem pretresel tradicionalni poklicni načrt poti.

Namesto da bi delali v lokalni restavraciji ali baru, se študentje odločajo za monetizacijo svojih novonastalih poklicnih veščin s programiranjem ali pisanjem spletnih vsebin za 20–45 USD na uro. Ni šokantno, da mnogi v zgodnjih dvajsetih letih skačejo po digitalna nomadska raketa in potovanje po svetu ter polnoletno plačo v svojem ritmu in času.

Študija iz leta 2017 Upwork in Zveza svobodnjakov ocenjuje, da 57,3 milijona Američanov (približno 36% ameriške delovne sile) prostovoljno dela v določeni zmogljivosti in gospodarstvu vsako leto doda 1,4 bilijona ameriških dolarjev, kar je skoraj 30% več od leta 2016.

Ekstrapoliranje te trenutne stopnje rasti postavi večino ZDA v samostojni spekter do leta 2027.

Kvalificirani strokovnjaki vstopajo v samostojno gospodarstvo, da bi ublažili udarce post-gentrificirane najemnine v San Franciscu in New Yorku, če ne vsaj, da bi zaslužili nekaj dodatnih dolarjev pri 65-150 USD + / uro.

Iskalci delovne sile, ki so pametni po internetu, lahko po vsem svetu zaslužijo tudi veliko višjo plačo v primerjavi z domačo plačo. Vzemimo materino domovino tega pisatelja Bolgarijo, kjer mesečna minimalna plača znaša približno 290 USD (235,20 EUR). Preprost koncert s spletno vsebino, ki v povprečju znaša približno 15 USD na uro ob običajnem 8-urnem delovniku, postavi zaposlenega na 12-kratno mejo najnižje plače 3.600 USD na mesec (2.900 EUR). To je veliko shkembe chorba in pivo Kamenitza.

63% svobodnjakov izjavili, da so samostojni podjetniki po izbiri, kar je 18-odstotni skok med letoma 2014 in 2017. Poleg tega je 63-odstotno samostojno osebje ugotovilo, da imajo raje varnost raznolikega portfelja strank kot enega samega delodajalca.

Upwork infographic

Slika iz Upwork

Vzpon samostojnega gospodarstva in potresni premik talentov sta rodila posrednike, ki lahko popolnoma povežejo samostojne podjetnike in stranke.

Posredniki, kot so Upwork, Toptal in Fiverr, delujejo kot tržnice talentov, depozitni agenti, ki sprostijo plačilo, ko se svobodnjaki in stranke medsebojno dogovorijo o zaključku dela, in kot nekakšen iskalnik, ki na vrh postavi “najbolje ocenjene” svobodnjake. novih predlogov za seznam delovnih mest.

Upwork: Ciljna praksa za zagon Blockchain


Da bi to priložnost dali v perspektivo, si oglejmo Upwork, eno izmed najbolj priljubljenih prostovoljnih platform na svetu.

Upwork domača stran

Domača stran Upwork.

Upwork, kakršnega poznamo danes, se je rodil leta 2015 kot preimenovanje z združitvijo Elance (ustanovljeno 1999) in Odesk (ustanovljeno 2003). Z ocenjeno preko 9 milijonov registriranih uporabnikov (veliko manj aktivnih) v 180 državah z več kot milijardo dolarjev letnih računov za samostojne podjetnike, Upwork v veliki meri velja za pionirja samostojnega gospodarstva.

Upwork omogoča odlično ciljno prakso za blockchain zagonska podjetja, ker je uspel doseči tisto, kar nekaj samostojnih platform ni uspelo: ustvariti zaupanja vredno platformo z živahnim ekosistemom aktivnih in zadovoljnih uporabnikov. Za vsak Upwork obstaja na desetine groznih in prevarantskih platform, ki zaračunavajo višje honorarje, ne da bi ponudili skoraj enako izkušnjo kot Upwork.

Upwork deluje kot posrednik in zastopnik in svobodnjakom zaračuna provizijo za vsako transakcijo (20% do 500 USD, 10% od 500 USD do 10.000 USD, 5% 10.000 USD +, stranke pa pristojbino za obdelavo plačila 2,75%.) Upwork zasluži približno približno prihodke 68.826.417 USD na leto, večina prihaja iz teh pristojbin.

En sam uporabnik, ki zasluži 65.000 USD na leto od več strank v programu Upwork, vsako leto zasluži od 3.250 do 13.000 USD z zelo malo vzdrževanja – ne preveč zanikrno za algoritem!

Kar koli človeškega vzdrževanja, potrebnega za posredovanje in podporo strankam, se zgodi prek klepeta prek podpornega osebja podjetja Upwork, ki je najverjetneje mreža poceni skriptiranih virtualnih pomočnikov z vsega sveta..

Na tisoče samozaposlenih s polnim delovnim časom z aktivnimi seznami strank in stalnimi tokovi dela bo z veseljem izrazilo hvaležnost Upworku, ker so jih začeli na svoji poti. Platforma predstavlja utopijo za ambiciozne kvalificirane talente z nagnjenostjo k popolnemu izkoriščanju sredstev za preživljanje, določanju lastnega časa in pogodbenih pogojev ter delu, kjer koli se odločijo – naj bo to na plaži na Tajskem ali v kavarni po ulici od mamine hiša.

Na žalost vse kar blešči ni zlato. Na tisoče svobodnjakov, ki so na platformo dali vso težo za preživljanje, se je pritožilo, da so jim tla potegnili spodaj zaradi nepravičnih zamrznitev računov, negativnih povratnih informacij slabih odjemalcev jabolk in uničenja ugleda. razvpito slabo pomoč strankam.

Tudi prijetna izkušnja z Upwork-om ne zagotavlja zvestobe. Freelancing ni brez stroškov. Najemnina, hrana, zdravstveno zavarovanje, prostori za sodelovanje, letalske vozovnice in razvade, ki jih prinaša v bistvu samoostrakirajoča karierna pot, se seštevajo.

S freelancingom prihaja tudi neposredna grožnja, da bo padla ena od vaših glavnih strank, zaradi česar boste strmeli navzdol po naraščajočih fiksnih stroških in premešali, da bi nadomestili razliko.

V določenem trenutku morajo samostojni podjetniki sprejeti poslovno odločitev, ali se splača 10% do 20% svojih plač, če gredo k posredniku. Teh 10% do 20% bi lahko bila razlika med novim avtomobilom, pologom na domu ali zdravstvenim zavarovanjem.

Visoke provizije so velik razlog, zakaj so samostojne platforme, kot je Upwork, deležne izseljevanje svojih sicer zvestih uporabnikov v sporazume zunaj kraja, kjer zaupanje skorajda ni dejavnik pri dolgoročnih strankah, s katerimi so se že seznanili in od katerih lahko zanesljivo pričakujejo delo.

Brez potrebe po zaupanju v osnovno vrednoto podjetja Upwork lahko samostojni podjetniki svoje celotno podjetje preusmerijo na Gmail / Skype in Paypal ali kripto. Stranke tudi ne motijo, da uporabljajo svoje prednostne načine komunikacije in prihranijo pri 2,75% proviziji za obdelavo plačil.

Kar privablja milijone svobodnjakov in strank na platformo, je koncept zaupanja in njegove uveljavitve, vrednostni predlog, ki ga eksistencialno ogroža “nezaupljiv” blockchain.

Medtem ko so samostojne platforme že ujete v težavo s svojo dilemo o ohranjanju uporabnikov, se je na ducate konkurentov, ki temeljijo na verigah blokov, ponujajo pametne pogodbene rešitve.

Previsna grožnja motenj se pojavlja nad katerim koli posrednikom v svetu po blokovnih verigah, visoko prometno in enostavno monetizacijsko svobodno gospodarstvo je zrelo za prevzem.

CanYa

Canya.io je najbližja platforma Upwork. Ta tržnica storitev, ki jo poganja blockchain, je na ICO novembra 2017 zbrala več kot 12 milijonov AUD in trdi, da jih je več 7600 uporabnikov in 3.400 ponudnikov storitev.

Domača stran CanYa.

Domača stran CanYa.

CanYa bo ponujal v bistvu enake storitve kot tradicionalne samostojne platforme s provizijami v višini približno 1%, ki se izvajajo v domačem uporabniškem žetonu CanYaCoin. CanYaCoin se uporablja za napajanje mreže transakcij, pa tudi za spodbujanje rasti platforme in vedenja uporabnikov.

Kaj ločuje CanYa od spletnih samostojnih platform (razen prednosti blockchaina in decentraliziranega omrežja) je, da si prizadeva zagotoviti tudi storitve na domu, na primer najem vodovodarja.

Za več informacij si oglejte Spletno mesto CanYa in bel papir.

Steemit

Čeprav Steemit ni nujno platforma za samostojne podjetnike, da se povežejo s strankami, preskoči potrebe po strankah, tako da proizvajalcem vsebin ponudi način za vrednotenje njihove vsebine.

Tipično sodelovanje med freelancerji spletnih vsebin je naslednje:

Tradicionalni model vrednotenja vsebine vključuje izkoriščanje vsebine za promet v upanju, da bo ustvaril prihodek od oglaševanja ali provizijo za pridruženo podjetje. Podjetni pametni podjetniki z digitalnim trženjem z razumevanjem, katere vrste vsebin se dobro obnesejo, kako jih je treba napisati, kako jih je treba optimizirati za iskalnike itd., Najamejo svobodnjake, da ustvarijo vsebino.

Samostojni sodelavci prejmejo pogodbo za nekaj takega, kot je “24 koristi CBD olja, da pozdravi vaše mačka”, in članek pošljejo stranki v odobritev. Če je članek odobren, stranke začnejo uporabljati svoje sposobnosti za usmerjanje prometa do vsebine (ali pa najamejo nekoga, ki lahko). Članek prebere na stotine ali tisoče zainteresiranih uporabnikov. Lastnik spletnega mesta dobi plačilo od prihodkov od oglaševanja v programu AdWords, provizije od povezanih povezav na spletnem mestu ali drugih vrst partnerskih poslov.

Domača stran Steemita

Steemitova domača stran

Steemit v bistvu odstrani potrebo po posredniškem odjemalcu in svobodnjakom omogoča, da objavljajo svojo vsebino https://steemit.com/, kjer bodo uporabniki brali, komentirali in se ukvarjali z vsebino.

Ustvarjalci vsebine so nato nagrajeni v Steemu sorazmerno s številom ljudi, ki jo berejo in sodelujejo z njo, glede na količino “Steem Power Units” tega uporabnika.

Platforma Steemit je zasnovana tako, da ustvarja nove enote »Steema«, da bi omrežje še naprej delovalo, tako da nikoli ne bo treba oglaševanja ali podružničnega trženja drugih proizvajalcev, da ostanejo luči prižgane..

Ethearnal

Ethearnal je samostojna platforma, ki temelji na blockchainu in se osredotoča predvsem na tokeniziranje ugleda kot svojega glavnega razlikovalca. Ponuja tudi enake storitve hrambe in moderiranja denarja.

Domača stran Ethearnala

Domača stran Ethearnala

Ugled svobodnjakov se izračuna glede na to, koliko ERT imajo. Samostojni sodelavci nato “vložijo” znesek ERT, ki ga določi stranka za sklenitev določene pametne pogodbe.

Delodajalci morajo najeti ERT, da najamejo svobodnjake, moderatorji pa ERT, da rešijo spore.

Kadar se pogodba zaključi brez potrebe po arbitraži, platforma Ethearnal z dolarjem pogodbe kupi ERT žetone na prostem trgu, da nagradi delodajalca in samostojnika z 0,5%, kar jim omogoči, da dobijo žetone za povečanje ugleda sorazmerno z vrednostjo pogodbe.

Če želite izvedeti več, si oglejte Ethearnal stran in bel papir.

Izvorni protokol:

Protokol o poreklu poskuša decentralizirati celotno ekonomijo delitve in ima na primer Uber, Airbnb, Fiverr in Getaround. Čeprav je obseg njegovega poslanstva širši od lasersko usmerjenega samostojnega modela, ima v zaroti nedvomno večjo vlogo za spodkopavanje celotne ekonomije delitve, ki naj bi po ocenah naraščala Do leta 2025 335 milijard dolarjev.

Domača stran izvornega protokola.

Domača stran izvornega protokola.

Z uporabo protokola o izvoru lahko podjetja ali posamezniki opravljajo svoje dejavnosti na decentraliziranem spletu. CanYa, na primer, gradi svoj trg storitev za gospodarstvo koncertov na protokolu o poreklu.

Izvorni protokol

Če želite izvedeti več, si oglejte Izvorni protokol stran in bel papir.

OpenBazaar:

OpenBazaar je največja svetovna decentralizirana tržnica in ne zaračunava pristojbin za platformo.

OpenBazaar, ki je bil izpeljan iz zmagovalne ideje o temnem trgu tržnega trga v Torontu leta 2014, je bil popolnoma enakovreden brez centralne nadzorne organizacije..

Domača stran OpenBazaar.

Domača stran OpenBazaar.

Ustanovitelji so nato ustanovili podjetje z imenom OB1 z milijonom dolarjev naložb tveganega kapitala Union Square Ventures in Andreessen Horowitz. OB1 je prejel drugi krog naložbe za 3 milijone dolarjev jeseni 2016.

OpenBazaar deluje kot nekakšen globalni seznam Craigslist, ki omogoča tudi samostojnim podjetnikom, da se povežejo z novimi strankami.

Uporabniki lahko plačujejo z več kot 50 kriptovalutami, kot so Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Zcash in Fash, prodajalci pa lahko prejemajo plačila v Bitcoin, Bitcoin Cash ali Zcash.

Če želite izvedeti več, si oglejte OpenBazaar spletnem mestu.

Moneo:

Moneo je samostojna platforma, ki temelji na blockchainu in ki preverja in preverja svoje samostojne podjetnike s primarnim ciljem zagotoviti najem strokovnjakov za blockchain..

Moneova domača stran.

Moneova domača stran.

Če želite izvedeti več, si oglejte Moneo stran in bel papir.

Blockchain iz lesa

Kmalu po popularizaciji zavedanja potenciala blockchaina je prišlo do skorajda komoditizacije platform, ki temeljijo na blockchain.

Ponavljanja ponovitev na konceptu “platforme za samostojno pogodbo na osnovi blokovnih verig” so se začela množično uvajati z imeni, ki ne poskušajo nujno tekmovati na olimpijskih igrah kreativnosti.

Blocklancer ponuja Distributed Autonomous Job Marketplace (DAJ), ki deluje na verigi Ethereum. Cilj te platforme je popolnoma samoregulacija z minimalnimi pristojbinami in decentraliziranim sistemom razsodišč, da se zagotovi pravično reševanje sporov in zmanjšajo goljufije.

Coinlancer počne isto in je komaj kaj več kot pametna pogodbena platforma, ogrnjena z uporabniku prijazno izkušnjo.

Tako kot v tradicionalnem svetu tehnoloških podjetnikov v Silicijevi dolini bo tudi nešteto podjetij začelo iskati proizvodni trg, ki se ujema z nišo, ki jo je mogoče ovrednotiti, vendar tokrat z verigo blokov kot konkurenčno prednostjo pred staro gardo..

Zadnje misli – Ali so platforme za samostojno financiranje, ki temeljijo na blockchainu, prihodnost?

Teoretično se zdi, da ima nezaupljiv blockchain ključe do samostojne emancipacije ali vsaj potencialno spodbudo za bistveno prestrukturiranje trenutne kraljeve strukture odkupnin, ki jo nalagajo posredniki.

Ključna beseda pa je teoretično.

Platforme, kot je Upwork, so porabile milijone za poenostavitev uporabniškega vmesnika in uporabniške izkušnje za vse strani, pa tudi za izobraževanje splošne populacije o enostavnosti uporabe in koristih svobodnega gospodarstva.

Seveda lahko zagonsko podjetje izvede obratno inženirstvo uporabniškega vmesnika / uporabniškega znanja obstoječih platform, vendar je izziv blagovne znamke resničen.

Najmanj obesno sadje za nove platforme so uporabniki, ki imajo čas, prilagodljivost in potrpljenje za preizkušanje novih možnosti, kar ni nujno velika demografska kategorija.

Blockchain zagonska podjetja jim zagotovo delajo na področju pridobivanja uporabnikov, še posebej zdaj Facebook in Google sta zavzela trdo stališče do oglaševanja s kriptovalutami. In tudi takrat morajo ta zagonska podjetja preskočiti naslednjo oviro pri gradnji dvostranske skupnosti, ki tekmuje z dejavnostjo digitalnih metropol, kot je Upwork.

Po drugi strani pa so se obstoječe samostojne platforme zapletle v svoje težave. Vodilna rešitev problema visokih provizij, veriga blokov, zahteva predajo posrednikovega osnovnega predloga in predajo njegovega glavnega vira dohodka.

Če bi se platforma, kot je Upwork, vrtela v verigo blokov, da bi znižala provizije, bi izgubila svojih približno (ocenjenih) 70 milijonov dolarjev letnega prihodka. To bi lahko pomenilo plače za njihove sestanke 250+ zaposleni malo težje.

Torej, pripovedi naj bi se razkrile.

Ali bodo majhna, okretna in ustrezno financirana zagonska podjetja, ki temeljijo na blockchain-u, post-ICO lahko uspešno krovila ogromno število samostojnih podjetnikov in strank in ustvariti samozadostni ekosistem ali pa se bodo prezgodaj izčrpali in obsodili na majhen ezoteričen krog ljubiteljev kriptovalut?

Ali bodo bolne platforme stare garde lahko ustavile odtok svojih najbolj dragocene krave v gotovini nadarjeni svobodnjaki, ali pa bodo postale še ena vrsta relikvij, ki jih je postarala divja plima tehnoloških inovacij?

Samo čas bo povedal.

Vendar se je začela kazati ena gotovost: cvetoče samostojno gospodarstvo ima še eno možnost, da izbere neobveznost pri monetizaciji izkušenj, spretnosti in dela ter povezovanju ambicioznih talentov s projekti, ki bi lahko napredovali v civilizaciji..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map