Bi lahko dokazi o vložku odpravili stroške energije Bitcoin?

Dokaz vložka: rešitev energetskih problemov Bitcoina?

Bitcoin ima energetski problem. Zahvaljujoč algoritmu konsenznega porazdeljenega dokaza kovanca o delu, rudarstvo Bitcoin ustvarja ogromen ogljični odtis. Rudarji letno porabijo približno 29,05 TWh električne energije. To je 0,13% svetovne letne porabe energije, kar je več kot 159 držav, vključno s skoraj vso Afriko.

Skupaj s konkurenčno naravo rudarjenja je za to razvejano porabo energije v veliki meri kriva eksponentna rast Bitcoinov. Splošna pozornost javnosti in razcvet obsega transakcij je samo še poslabšala problem, saj indeks porabe energije Bitcoin ocenjuje, da so se izdatki za rudarsko energijo od oktobra do novembra povečali za 29,98%.

Pri tej eksponentni stopnji meteorski dvig kriptovalute pospešeno porablja več energije kot celotne ZDA do leta 2019.

Dejavniki, ki prispevajo

Da bi pravilno diagnosticirali osnovni vzrok te energetske krize, se moramo poglobiti v povezavo med rastjo omrežja Bitcoin in njegovo rudarsko mehaniko.

V skladu z Bitcoinovim modelom dokazila o delu rudarji tekmujejo med seboj, da bi zagotovili porazdeljeno soglasje (sredstvo, s katerim Bitcoin kroži) na verigi blokov. Rudarji svoje računalniške moči predajo preverjanju poslanih transakcij prek omrežja.

V ta namen računalniki rešijo šifrirne uganke, ki varujejo vsako transakcijo, in jih po rešitvi shranijo kot zgoščene elemente v blokih v javni knjigi. Prvi rudar, ki konča trenutni blok, prejme blokovsko nagrado v Bitcoinu.

BTCtransaction

Kot lahko vidite na sliki, konkurenčna narava dokazov o delu spodbuja rudarje, da blockchainu namenijo čim več procesorske moči. Čim močnejša je vaša rudarska oprema, hitreje boste lahko razrešili šifriranje transakcij, večja je verjetnost, da boste dokončali blok in prejeli njegove nagrade.

Bitcoin rudarji

Že v Bitkoinovih otroških letih je bilo, da ste lahko zanesljivo rudarili z grafično kartico ali tekočim računalniškim procesorjem. Toda tisti dnevi so že davno minili. Ko je na rudnik omake Bitcoin skočilo več rudarjev, je bila razvita bolj dovršena rudarska programska oprema, ki je rudarjem omogočila prednost. Ta dirka v orožju strojne opreme je dosegla vrhunec v rudarjenju integriranih vezij (ASIC), specifičnem za posamezne aplikacije. V smislu TLDR so rudarji ASIC procesorji, ki so bolj učinkoviti in zmogljivi kot CPU ali GPU.

In prvotne rudarske postopke so pustili v prahu. Resno, če bi se s svojim računalnikom ali grafično kartico poskušali pomeriti z rudarskimi ploščadmi ASIC, bi bilo kot bi poskušali z vespo osvojiti Veliko nagrado Monaka..


V tem trenutku niti en sam ASIC ni dovolj za konkuriranje velikim ligaškim rudarskim bazenom. Največje rudarske zadruge naredijo na stotine ASIC-jev, da ustvarijo velike bazene procesorjev. Da bi ostali konkurenčni drugim rudarjem, bodo ti skladi dodali strojno opremo svojim napravam za povečanje skupne moči razprševanja (izhod).

Verjetno vidite, kam gre to. Rudarske ploščadi očitno zahtevajo elektriko in bolj kot morajo delati, več energije porabijo. Kot takšni dokazi o konkurenčnih spodbudah za delo vedno vodijo do eksponentnega povečanja porabe energije.

In to ne vključuje niti povečanja težav. Vsakih 2.016 blokov Bitcoin opravi prilagoditev težavnosti. Ta prilagoditev naj bi prilagodila težavnost blokov tako, da ustreza hešratom rudarjenja, tako da noben rudar ne reši algoritmov prehitro in v postopku posrka vse nagrade blokov. To pa pomeni, da več ko je rudarjev v omrežju, težje je rešiti šifrirane algoritme po vsaki prilagoditvi. To bi pomenilo tudi, da se morajo rudarske ploščadi bolj potruditi, da ostanejo konkurenčne in tako porabijo še več energije.

Začenjate dobiti sliko? Več ljudi kot kupuje Bitcoin, več rudarjev bo valuta pritegnila za njeno vrednotenje. Z več rudarji je večja poraba energije za konkurenco gorivom, z naraščajočo mrežo pa bo vsako prilagajanje težav samo poslabšalo porabo energije, tako da bodo rudarji delali težje.

Zdaj, ko smo se temu izognili, se obrnimo na to težavo in poiščimo možno rešitev.

Primer dokazovanja deleža

Dokaz o vložku je nadomestni algoritem za doseganje porazdeljenega soglasja verige blokov. Na prizorišče je prišel leta 2012, med glavnimi začetniki pa so bili Peercoin, NXT in BlackCoin.

Po modelu dokazila o vložku ne obstaja noben rudar. Namesto tega jih nadomestijo s potrjevalci (ali ponarejevalci), ki so odgovorni za potrjevanje transakcij. Običajno validatorji vložijo določeno količino dokazila o vložku v osnovno denarnico te verige blokov.

Nato jih lahko mreža te valute deterministično izbere za konstruiranje naslednjega bloka. Izbirni mehanizem se razlikuje glede na algoritem, saj ga je mogoče izbrati naključno ali na podlagi kombinacije spremenljivk, kot sta skupno bogastvo in čas, v katerega je bil vložen.

pošaš

Pomembno je omeniti, da dokaz o vložku ne ponuja nobenih blokovnih nagrad, temveč samo provizije za transakcije, zato teoretično model ne povzroča enakega konkurenčnega impulza kot sistem za dokazovanje dela. Čeprav boste morda prejemali pogostejše izbire in višje provizije za transakcije, kolikor več boste vložili, ne poskušate nikogar premagati, kot bi bili z Bitcoinom.

Z dokazilom o vložku potrebujete le dovolj energije za napajanje osnovne programske opreme blockchaina. Ni potrebe, da bi zapravljali energijo za ASIC in program za kriptografsko razprševanje. Če se vrnemo k dirkaški analogiji, je to podobno podelitvi nagrade za zagon avtomobila, namesto da bi ga uporabili za dirkanje. Na startnih vratih čakate na vrsto za svoj pokal za udeležbo in vam ni treba skrbeti, da boste zapravili dodaten bencin, da boste dirko zaključili hitreje kot vaši tekmeci.

Na kratko, dokaz o deležu znatno zmanjšuje porabo energije. Ne samo, da uporablja manj energetsko intenziven program, ampak tudi potrjevalcem ni treba drug drugemu, da bi ostali sposobni preživeti tako kot rudarji v skladu s soglasjem o delu. Ne prejmejo blokovskih nagrad, vendar se jim tudi ni treba soočiti z nesramnimi stroški energije, s katerimi se soočajo rudarji. Če tehtamo dokaze o provizijah za vložek brez njegovih pomembnih operativnih stroškov, je to primerljivo z dokazilom o nagradi dela glede na njegove stroške, zlasti za tiste, ki ne morejo vzdrževati dragih rudarskih ploščadi.

Dokaz je v Pudinu

Že maja je Vitalik Buterin predstavil načrte za prehod blokovne verige Ethereum v algoritem dokazov o vložku, imenovan Casper. Kot drugi največji kriptoasset je ta razvoj izjemna potrditev sistema dokazov o vložku.

Dokaz o vložku je zelo verjetno prihodnost blockchaina. Sprememba Ethereuma nakazuje toliko, saj Vitalik Buterin vidi vrednost v prednostih mehanizma, saj izkoristijo Bitcoin-ove slabosti.

Energetska kriza Bitcoinov je ena prvih resnično pomembnih preizkušenj, s katerimi se sooča kriptovaluta, ko gre proti javnemu pomenu. Pasti in takšne ovire je pričakovati pri tako nastajajoči tehnologiji, vendar je odgovornost celotne skupnosti, da se prilagodi tem stiskam. Ni razloga, da bi mislili, da bi obravnavanje dokazov o pomanjkljivostih dela ogrozilo naše prepričanje v stvaritev Satoshija Nakamota – ravno nasprotno. Če želimo, da Bitcoin uspe, moramo biti pozorni pri kritikah in proaktivni pri svojih rešitvah, kajti trenutno stanje Bitcoin je na poti, da bo v bližnji prihodnosti postalo nevzdržno.

Morda bi dokaz o vložku lahko Bitcoin odvrnil od samosabotaže. Če sprememba algoritma Ethereum kaj pomeni, mora biti kriptoskupnosti jasen signal, da dokazila o delu ne morejo obstajati v trenutnem stanju.

Vprašanje je, ali se bo trg prilagodil?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map