Kaj je Filecoin? | Začetniški priročnik za največjo ICO doslej

Kaj je Filecoin?

Filecoin je težko pričakovana decentralizirana rešitev za shranjevanje. Leta 2017 je začetna ponudba kovancev Filecoina postala največja prodaja žetonov v zgodovini in zbrala 257 milijonov dolarjev prispevkov.

Projekt je še v fazi razvoja, razvijalci pa še niso izdali različice alfa. Nekaj ​​zgodnjih skladišč in rudarjev trenutno preizkuša omrežje. Kljub temu obstaja razlog za navdušenje nad Filecoinom. Ekipa je zelo cenjena v industriji, v preteklosti pa so tudi že ustvarili uspešne projekte.

Poleg rekordne ICO je Filecoin prejel tudi naložbe vodilnih tveganih kapitalistov v Silicijevi dolini, vključno z Y Combinator, Naval Ravikant, Andreessen Horowitz in Winklevoss Capital. Ta obseg in kombinacija financiranja v kombinaciji z izkušnjami ekipe dajeta temu projektu raven legitimnosti, ki jo v kripto industriji redko vidimo..

Ta članek bo raziskal, ali projekt upravičuje hype, ki ga je prejel.

Težava s shranjevanjem datotek & Uporaba podatkov

Trenutne rešitve za shranjevanje podatkov, kot sta Amazon in Google, so centralizirane in zato ranljive za napade. To smo videli z odmevnimi kršitvami podatkov. Morda najbolj opazna nedavna kršitev je kramp Equifax.

Poleg tega vsako leto ustvarimo ogromno novih podatkov. Letos bo človeštvo dalo več podatkov kot v zadnjih 5000 letih skupaj. Zdi se, da se povpraševanje po pomnilniku ne upočasnjuje.

Filecoin poskuša izkoristiti vse večje povpraševanje po pomnilniku z uporabo tehnologije veriženja blokov za usklajevanje omrežja vozlišč za enakovredno povezavo. Vendar ni sam. Tekma za najboljšo decentralizirano rešitev za shranjevanje je gneča. Platforme, kot sta Storj in Sia, so že zaživele in gradijo bazo uporabnikov. Decentralizirano skladiščenje postaja vse bolj uporabno rešitev za varnejše shranjevanje.

Če se Filecoin prilega decentraliziranemu ekosistemu za shranjevanje, je nadzor uporabnika. Storj in Sia nadzorujeta cene za svoje platforme, medtem ko Filecoin uvaja tržnico za zbiranje ponudb med uporabniki in uporabniki. To tržnico spodbujajo, da sčasoma precej poceni shranjevanje. Filecoin uporabnikom omogoča tudi, da pri oddaji naročil dajo prednost hitrosti, odvečnosti ali stroškom.

Dve vrsti vozlišč

Velik del vrednostne ponudbe Filecoina je njegova edinstvena arhitektura. Kadar večina omrežij uporablja en sam standardni vozlišče, Filecoin predlaga dvojno rešitev.

1. Shrambena vozlišča

shranjevanje datotekTo bo znano vsem, ki vedo za Storj ali Sijo. Vsak lahko najame dodaten prostor na trdem disku v svojem računalniku. Filecoin bo ta prostor na trdem disku shranil za majhne šifrirane dele datotek drugih ljudi.


Idealno bi bilo, da Filecoin spodbudi srednje velika vozlišča za shranjevanje. Ogromni podatkovni centri bi bili preveč centralizirani in bi premagali poslanstvo Filecoina. Vendar bi bili majhni operaterji enako problematični z neskladnimi povezavami in malo razpoložljivega prostora.

2. Priključna vozlišča

Pridobna vozlišča so edinstvena za sistem Filecoin. Biti morajo blizu vozlišč za shranjevanje v omrežju. Vendar pa vozlišča za iskanje potrebujejo tudi visoko pasovno širino in majhno zakasnitev. Plačajo se, ko najhitreje poiščejo in pridobijo datoteko za uporabnika.

V praksi to verjetno pomeni, da bodo najuspešnejša vozlišča delovala na hitrih povezavah v naseljih z visoko gostoto, kjer več vozlišč hkrati deluje hkrati.

Kako Filecoin deluje

Kot uporabnik Filecoina boste določili datoteko, ki jo želite naložiti, in plačali majhno pristojbino, da bo vaša zahteva za prenos navedena na borzi Filecoin. Tam bodo vozlišča za shranjevanje ponujala pravice za shranjevanje vaše datoteke. Ta postopek zbiranja ponudb je zasnovan tako, da uporabniku, ki je prenesel vsebino, omogoči najnižjo možno ceno. Borza Filecoin je decentralizirana borza s svojo knjigo naročil, ki v celoti živi na verigi Filecoin.

Po tem Filecoin šifrira vašo datoteko in jo razdeli na številne segmente. Ti različni segmenti se pošljejo na različne točke v omrežju, ki se potegujejo za gostovanje vaše datoteke. Natančna lokacija vseh vaših segmentov datotek se zabeleži v verigi blokov Filecoin v tako imenovani tabeli dodeljevanja. Če želite priklicati vse dele datoteke, morate poznati zasebni ključ datoteke. Zasebni ključ ima samo lastnik datoteke, zato jo lahko samo lastnik datoteke poišče, znova sestavi in ​​dešifrira.

iskanje datotek

Edinstven mehanizem soglasja

rudarjenje datotek

Razvijalci Filecoina so za Filecoin ustvarili edinstven mehanizem soglasja. Mehanizme soglasja lahko razumemo kot spodbujevalne sheme za zaščito omrežja. V Bitcoinovem dokaznem soglasju o delu je spodbuda zagotoviti veliko procesorske moči za algoritem razprševanja.

Nova rešitev Filecoina uporablja konsenz za spodbujanje prostora na trdem disku namesto računalniške moči. Model soglasja o dokazu replikacije zahteva, da rudarji preveritelju dokažejo, da so v omrežju ustvarili različne kopije različnih datotek. To povečuje redundanco in zanesljivost omrežja, hkrati pa spodbuja vozlišča za shranjevanje, da omrežju doda več prostora na disku.

Celotna različica mehanizma soglasja o dokazovanju replikacije še ni na voljo javnosti. Zato je težko natančno določiti, kako bo protokol deloval. Vendar pa je razvojna skupina izdala bel papir s predhodnimi pojasnili.

Laboratoriji za protokol

Veliko vznemirjenja za Filecoinom je povezano z ekipo, ki ga ustvarja. Protocol Labs je zelo cenjena ekipa na področju tehnologije peer-to-peer. Podjetje stoji za projekti, kot so IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats in CoinList. Filecoin izkorišča tiste druge tehnologije, zlasti IPFS, ki že ima veliko infrastrukture za prenos in shranjevanje datotek enakovrednih računalnikov..

Ni treba posebej poudarjati, da je ekipa potopljena v blockchain tradicijo. Imajo bogate izkušnje z uporabo odprtokodne tehnologije. Dobro poznajo tudi kodne osnove drugih projektov v vesolju. Kot vpliv na to, kako razmišljajo o izvajanju blockchaina in pametnih pogodb Filecoina, so posebej navedli Ethereum in Zcash.

Pred Filecoin ICO je Protocol Labs deloval s sorazmerno majhnim proračunom v višini 3,5 milijona dolarjev, pri čemer je te različne, precej uspešne projekte gradil na nosilcih..

Filecoin Token (FIL) ICO

Filecoin ICO je največja prodaja žetonov v zgodovini in prinaša neverjetnih 257 milijonov dolarjev. Predprodaja in ICO skupaj predstavljata 10% celotne dodelitve žetonov.

ICO je bil odprt samo za akreditirane vlagatelje, kot to določajo ameriški predpisi. V praksi to na splošno pomeni posameznike z več kot 200 tisoč USD dohodka ali mrežo več kot 1 milijon USD. Filecoin si je prizadeval izpolnjevati standarde skladnosti s predpisi s svojo ICO. Kljub temu so se številni člani skupnosti počutili nejevoljne zaradi odločitve, da bodo izločili majhne vlagatelje.

Vlagatelji so se lahko odločili, da bodo svoje žetone podarili za različna časovna obdobja, da bi si prislužili popust pri prvem nakupu. Filecoin je žetone prodajal kot SAFT (preprost dogovor za prihodnje žetone). Žetoni FIL še ne obstajajo in ne bodo obstajali, dokler Filecoin ne sproži blok geneze. Kdor trdi, da je lastnik FIL ali ga ponuja v prodajo, laže.

Dodelitev žetonov

30% dodelitve bo ustvarjenih in izplačanih ob nastanku: 15% razvojni skupini, 10% vlagateljem in 5% fundaciji Filecoin. Ta 15-odstotna dodelitev ekip in dodatnih 5 odstotkov za Fundacijo je precej velika. Še posebej, če upoštevate ogromno zbranih sredstev.

distribucija žetona filecoin

Preostalih 70% je rezerviranih za rudarske nagrade. Rudarji bodo nagrade zaslužili z vsakim blokom v zameno za kopiranje datotek v omrežju.

Kako kupiti Filecoin (FIL)

ICO se je končal in žetoni FIL še ne obstajajo. Trenutno FIL-a trenutno ne morete kupiti.

Gate.io prodaja terminske pogodbe Filecoin za tiste, ki jih zanima ugibanje o prihodnji ceni FIL po uvedbi.

Kje shraniti Filecoin (FIL)

Žetoni FIL še ne obstajajo, zato trenutno ni nič za shranjevanje. Ob zagonu bo FIL prišel z lastnimi denarnicami.

Načrt Filecoina za leto 2018

Razvijalci so pred ICO objavili obsežen načrt za leto 2017. Vendar še niso izdali podobnega načrta za leto 2018.

Lahko varno domnevamo, da je razvojna skupina zelo prizadevna pri ustvarjanju in preizkušanju omrežja Filecoin s svojimi zgodnjimi krogi zasebnih uporabnikov. Še nimamo datuma izdaje javne testne ali alfa različice, še manj pa polne različice. Komunikacija je eno področje, na katerem je bila skupina Filecoin šibka po ICO.

Druga prednostna naloga Filecoina v letu 2018 je zaposlovanje. Iz dokaj majhne ekipe se želijo hitro razširiti na velike napore, vredne 275 milijonov dolarjev vrednega kroga zbiranja sredstev.

Zaključek

Filecoin ima zagotovo ekipo in kapital, da naredi velik pljusk v decentraliziranem pomnilniku. Vendar vstopajo na trg, ki že ima uveljavljene konkurente. Navsezadnje bo uporabnost in robustnost njegovega izdelka odločilni dejavnik, če naj Filecoin leti ali flopne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map