Kaj je združeno rudarstvo? | Potencialna rešitev za 51% napadov

Dva za ceno enega

Preprosto povedano, združeno rudarstvo (znano tudi kot pomožni dokaz o delu) je postopek rudarjenja dveh različnih kriptovalut hkrati. Nekateri projekti so se že zgodaj odločili za izvajanje tega rudarskega postopka, da bi povečali varnost z rastjo omrežja. Kot so pokazali nedavni 51-odstotni napadi, se z močno zgoščevalno močjo sistema blockchain ne šalimo.

Združeno rudarstvo je morda le rešitev za zaščito mladih omrežij pred temi napadi, še preden so sami zbrali dovolj razpršilne moči. V tem članku boste izvedeli, kako natančno deluje združeno rudarstvo, njegove prednosti / slabosti in kateri projekti so ga sprejeli v svojo kodo.

Kako deluje združeno rudarstvo?

Najprej in predvsem kriptovalute, ki sodelujejo v združenem rudarjenju, morajo imeti isti algoritem razprševanja. Priljubljeni algoritmi vključujejo SHA-256 (Bitcoin), Scrypt (Litecoin) in Equihash (Zcash). Ta povezava omogoča rudarjem, da gradijo bloke na obeh verigah z istim izračunom zgoščevanja, da jih zavarujejo.

Poleg tega ima vsak združeni scenarij rudarjenja nadrejena veriga in an pomožna veriga. Nadrejena veriga vsebuje dejansko rudarstvo in ni treba vedeti o pomožni verigi ali rudarstvu pomožne verige. Pomožna veriga je veriga blokov, ki se “nadomešča” s starševske verige. Za razliko od nadrejene verige ta veriga potrebuje dodatno razvojno delo, da lahko registrira, da je rudarjenje iz nadrejene verige veljavno.

Postopek

Pojdimo skozi splošen primer združenega rudarskega procesa za dve verigi blokov, kot da ste rudar. Dve verigi, ki ju rudarite, sta ParentChain in AuxiliaryChain.

Pred rudarjenjem sestavite nabor transakcij za vsako verigo. Nabor AuxiliaryChain vključuje povezane transakcije v verigi. Nabor ParentChain pa vsebuje standardne transakcije v verigi plus transakcija, ki vsebuje zgoščeno kodo AuxiliaryChain, ki ste jo pravkar ustvarili. Zdaj pa na rudarstvo.

Kot je bilo omenjeno zgoraj, ParentChain in AuxiliaryChain uporabljata isto funkcijo razprševanja. Razvijalci AuxiliaryChain so omrežje zgradili tako, da omogočajo združeno rudarstvo. Ti dve komponenti omogočata sočasno reševanje funkcij razprševanja na obeh verigah brez večje računalniške moči.

Pri rudarjenju obeh verig se lahko pojavita dva glavna scenarija:

  1. Hash razrešite na težavnostni ravni ParentChain.
  2. Hash razrešite na težavnostni stopnji AuxiliaryChain.

V idealnih razmerah in zaradi enostavnosti tega primera bo težavnostna stopnja ParentChain vedno višja od težavnostne stopnje AuxiliaryChain.

1. scenarij: Končate z ustvarjanjem bloka ParentChain in ga pošljete v omrežje ParentChain. Ker ste razrešili razpršitev ParentChain s težavo, ki je večja od AuxiliaryChain, ste minirali tudi blok AuxiliaryChain in prejeli obe nagradi.


2. scenarij: Končate z ustvarjanjem bloka AuxiliaryChain, vstavite glavo in razpršitev bloka ParentChain. AuxiliaryChain sprejme ta blok, ker vključuje dokaz, da ste delo zaključili po glavi bloka in transakcijah AuxiliaryChain. Dokaz je razpršitev in glava ParentChain. Prejmete nagrado za rudar AuxiliaryChain.

Združeni rudarski postopek

Postopek nagrade za združeno rudarstvo (z dovoljenjem: SBA Research)

Prednosti in slabosti

Združeno rudarstvo ima nekaj določenih prednosti. O tem ni dvoma. Vendar obstaja razlog (ali več), da ga več skupin ne izvaja v svojih projektih. Poglejmo najprej pozitivne strani.

Pros

Združeno rudarstvo ne zahteva dodatne računalniške moči. Ker rudarji hkrati rešujejo obe funkciji razprševanja, njihova računska moč ostaja enaka. Pravkar oddajo dokazilo o delu dvema različnima prejemnikoma.

Pomožne verige dobijo povečano moč razprševanja. Manjši blockchain projekti lahko z združenim rudarjenjem izkoristijo zgoščevalno moč večje nadrejene verige. V idealnem primeru rudarji ne bi imeli težav pri prehodu na združeno rudarstvo, ker prejmejo večje nagrade za enako količino dela. Zato bi lahko bila ta vrsta rudarjenja zanesljiv način za nastajajoče verige blokov, da se zaščitijo pred 51% napadi, ko se razširijo.

Nadrejena veriga ne vpliva. Nadrejena veriga ne potrebuje dodatnega dela za sodelovanje v združenem rudarjenju. Edini dodatki k njegovi verigi blokov so pomožna razpršena veriga, ki se dodajo v njeno drevo transakcij.

Proti

Združeno rudarstvo je zapleteno pri postavitvi. Čeprav ima združeno rudarstvo svoje prednosti, številne ekipe ne verjamejo, da je dodatna varnost omrežja vredna časa, ki ga potrebujemo za izvedbo.

Zahteva dodatno delo rudarjev. Če želite sodelovati v združenem rudarjenju, morate zagnati dodatne demone na kovance in upravljati nove verige blokov. To dodatno delo je lahko še posebej dolgotrajno za upravljavce bazenov, ki imajo veliko več gibljivih delov kot le en rudar.

Projekti, ki uporabljajo združeno rudarstvo

Presenetljivo je, da ni veliko projektov, ki bi izvajali združeno rudarstvo. Tu je nekaj pomembnejših, ki imajo:

Namecoin

Namecoin je bila prva kriptovaluta, ki se je odrezala iz Bitcoina, pa tudi prva, ki je združila rudarstvo. Ker oba uporabljata razpršitev SHA-256, so se razvijalci odločili, da bodo Bitcoin zaskočili kot nadrejeno verigo. Projekt je od takrat postal razmeroma neaktiven.

Dogecoin

Skupnost Dogecoin je bila razdeljena, ko so se razvijalci končno odločili, da začnejo združiti rudarstvo z Litecoinom. Še vedno si lahko ogledate AMA Reddit nit kjer Charlie Lee odgovarja na vprašanja skupnosti in poda utemeljitev za združeno rudarsko partnerstvo.

Elastos

Mlajši projekt veriženja blokov, Elastos, je prav tako združil rudarstvo z Bitcoinom. Mreža Elastos vključuje stranske verige, za katere ekipa trdi, da bodo imele koristi od porazdeljenega zaupanja, ki ga nudi rudarska strategija.

Prihodnost združenega rudarstva

Ni popolno, toda združeno rudarstvo bi bilo lahko dober način za manjše verige blokov, da si pridobijo nekaj slave in se zaščitijo pred prevzemom zgoščevanja. Potencial navzgor obstaja, vendar je doslej dodatno delo izključilo večino razvojnih skupin.

Z naraščajočim številom napadalcev, ki plenijo na verigah blokov z nizko hitrostjo razpršitve omrežja, bi lahko začeli opazovati spremembe v razpoloženju skupnosti v korist tega edinstvenega mehanizma soglasja. Težko je reči, toda prehod na združeno rudarstvo je bil morda ključni dejavnik, ko je Dogecoin prerasel v prožno kriptovaluto, napolnjeno z memi, ki jo danes poznamo in jo imamo radi..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map