Blockchain & IT infrastruktura

Napredek v tehnologiji veriženja blokov je zagotovo močno vplival na trg kriptovalut. Ker novi žetoni predstavljajo alternative starim finančnim sistemom, marsikdo morda spregleda moč tehnologije blockchain, ki stoji za samimi projekti. Oglejmo si nekaj največjih blockchain projektov na trgu danes in kako lahko potencialno vplivajo na prihodnost IT infrastrukture.

Shramba datotek

Ko večina ljudi razmišlja o shranjevanju datotek s tradicionalnega stališča, se zdi, da gre za binarni sistem. Ali imate dovolj prostora za shranjevanje ali pa ga ne. Pred nekaj desetletji so se ljudje morali zanašati na zgoščenke in diskete, ki so bile počasne in so imele zelo malo pomnilnika. Seveda so to izboljšali zunanji trdi diski. Končno, danes obstajajo rešitve za shranjevanje v oblaku, kot so Dropbox, OneDrive, iCloud in druge, ki ponujajo določeno stopnjo izboljšav. Te rešitve so sicer boljše, vendar še zdaleč niso optimalne.

Blockchain projekti, kot sta Filecoin (FIL) in Storj (STORJ), so lahko rešitve, ki spremenijo prihodnost shranjevanja datotek. Najprej velja, da so te rešitve veliko boljše od današnjih najbolj priljubljenih izdelkov za shranjevanje v oblaku, ker obljubljajo večjo pasovno širino in manj nepričakovanih izpadov. Poleg tega decentralizirane aplikacije za shranjevanje datotek obravnavajo tudi vprašanje zasebnosti. Ker tradicionalni izdelki za shranjevanje v oblaku hranijo podatke v centraliziranih zbirkah podatkov, datoteke vsakega uporabnika tvegajo vdor. Pravzaprav se je to zgodilo Dropboxu leta 2012 ko je bilo vdrtih 68 milijonov uporabnikov. Najbolj zaskrbljujoče je, da podjetje o tej težavi sploh ni poročalo do leta 2016. Z decentraliziranimi rešitvami za shranjevanje datotek je hake izjemno težje izvesti in kakršna koli kršitev podatkov ne bi vplivala na skoraj toliko uporabnikov.

Druga pomembna komponenta, ki spodbuja decentralizirano shranjevanje datotek, je dejstvo, da bodo cene precej nižje od trenutnih rešitev. To je zato, ker bodo datoteke shranjene v omrežju P2P, namesto v dragih zbirkah podatkov. To bo verjetno storjeno z uporabo plačil s kriptovalutami kot spodbudo za posamezne uporabnike, da se pridružijo omrežju.

Oglejte si naš celoten vodnik po decentraliziranih rešitvah za shranjevanje datotek.

Mesh Networks

Mrežno mreženje je v samo nekaj kratkih letih prerasla iz komercialno uporabljene tehnologije v potrošniško. Današnji izdelki, kot so Eero, Luma in Google Wi-Fi, pomagajo zmanjšati mrtve točke brezžične internetne povezave in povečati stopnjo povezljivosti za naprave. Mrežna omrežja delujejo tako, da v omrežje Wi-FI dodajo vozlišča, tako da imajo naprave več možnih priključnih točk, ne le ene same priključne točke, ki jo ponujajo tradicionalni usmerjevalniki in obstoječa IT-infrastruktura..

Projekti všeč Althea in SmartMesh (SMT) se lahko uporablja za reševanje težav z internetno povezljivostjo v prej nepovezanih, oddaljenih krajih, pa tudi v tistih z visoko preobremenjenostjo omrežja (npr. športni stadioni in koncertna prizorišča). Ker podatkom s sistemom SmartMesh na primer ni treba iti skozi centralizirana omrežja in lahko namesto tega ostanejo znotraj mrežnega omrežja, so hitrosti povezave hitrejše in poraba električne energije manjša. Althea presega zgolj ponujanje brezžičnega interneta v kavarnah in letališčih. Skupnostim ponuja možnost, da ustvarijo svoje decentralizirane ponudnike internetnih storitev, ki brskanje po privzetku tudi omogočijo zasebno in nevtralno. Decentralizirani mrežni projekti ne bodo samo pospeševali in širše dostopali do interneta, temveč bodo tudi izboljšali zmogljivosti novejših tehnologij, kot sta IoT in IoE.

Računanje

Čeprav se računalniška moč običajnih računalnikov vsako leto povečuje, zmogljivosti enega stroja še vedno ne ustrezajo zmogljivostim superračunalnika. Zato so postali priljubljeni projekti, kot sta Golem (GNT) in iExec RLC (RLC).

Omogočanje ljudem, da kupujejo in prodajajo računalniško moč, potrebno za dokončanje bolj zapletenih nalog, v bistvu omogoča vsakomur, da ustvari superračunalnik iz uporabe moči več računalnikov v omrežju. Za zdaj se Golem osredotoča na enkraten primer: upodabljanje CGI. Ker pa takšni projekti še naprej razvijajo svoje tehnologije, je enostavno videti, kako bi lahko ta koncept uporabili tudi za reševanje trenutnih računskih omejitev. Na primer, znanstveno modeliranje, znanost o podatkih, strojno učenje in še veliko več potencialnih aplikacij bi lahko imele koristi od decentraliziranega računanja.

Decentralizirani računi bodo podjetjem omogočili, da razširijo svojo informacijsko infrastrukturo, tako da jim zagotovijo več računalniške moči ob nižjih stroških. Namesto da bi morali kupiti superračunalnik ki bi lahko znašala milijone ali celo milijarde dolarjev, podjetja bi lahko nekega dne imela dostop do podobne ravni računalniške moči ob delčku stroškov. Najboljši del tega modela je prilagodljivost, ki jo lahko ponudi tistim, ki potrebujejo dodatno računalniško moč. Namesto da bi morali kupiti veliko količino namenske opreme, bi uporabniki preprosto plačevali omrežje le, če so potrebni dodatni zneski za izračun.

Zaključek

Shramba datotek, mrežna omrežja in računalništvo bodo videli prednosti napredka v tehnologiji veriženja blokov. Čeprav so zgoraj omenjeni projekti že prinesli nekaj obetavnih rezultatov, bi lahko bilo še več projektov, ki bodo spremenili te in druge pomembne sektorje IT. V prihodnjih letih bomo za IT-infrastrukturo verjetno videli večjo varnost in zasebnost ter zniževanje stroškov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me