Kratka zgodovina Antminerja: Bitmainova pot do prevlade

Kriptomarket je že od zgodnjih dni rudarjenja BTC-ja od domačega računalnika daleč daleč. Danes je rudarstvo BTC izredno konkurenčno in brez ustrezne strojne opreme je zelo težko doseči uspeh. Naprave, integrirane s čipom (ASIC), kot je Antminer S9, trenutno prevladujejo v rudarskem sektorju. Še posebej eno podjetje, Bitmain, je odgovoren za izdelavo teh posebej zasnovanih čipov kot novega industrijskega standarda.

Pre-Antminer

Na začetku je obstajal Bitcoin. Takrat je bil trg kriptomarketov v povojih, rudarstvo pa je bilo preneseno v majhne skupine tehnikov. Ti zgodnji rudarji so bili dovolj pametni, da so prepoznali potencial tehnologije veriženja blokov pred drugimi. Mnogi so postali sponke v kripto skupnosti, kot je Bitmainova soustanoviteljica Micree Zhan.

Micree Zhan

Micree Zhan je tehnični možgan za Bitmainove ASIC rudarske ploščadi. Pred srečanjem z Jihanom Wujem, drugim soustanoviteljem podjetja, se je Zhan osredotočil na zagotovitev sredstev za svoj zagon DivaIP, ki je bil specializiran za strojno opremo za pretakanje televizijskih programov na računalnik. Poleg tega je Zhan delal na razvoju mikročipov.

Micree Zhan Twitter

Micree Zhan Twitter

Jihan Wu

Jihan Wu je poslovna misel za Bitmain velikanom. Študiral je na univerzi v Pekingu in diplomiral iz ekonomije in psihologije. Obe spretnosti bi se izkazali za ključni pri Bitmainovem uspehu.

Skupnost BCH se mora naučiti trde lekcije. Bodite prijatelji z drugimi konkurenčnimi kovanci, učite se od njih in izboljšajte BCH. Ne igrajte sovraštva, ne želite si, da bi konkurenčni kovanci zboleli. Samo zaželite si in poskusite izboljšati BCH.

– Jihan Wu (@JihanWu) 10. november 2017

Sreča naključja

Bilo je priložnostno srečanje leta 2010 na pekinški ulici, ki bi spremenilo vse za ta dva inovativna posameznika. Zhan se je najprej obrnil na Wua in iskal nasvet, kako bolje zbrati sredstva za svoj projekt. To zgodnje partnerstvo je bilo manj plodno in v nekaj mesecih sta se razšla.


Leta kasneje je Wu med brskanjem po spletu odkril BTC. Očaral ga je koncept decentralizirane valute in v intervju s Quartz (QZ) je opisal, kako so mu BTC predstavili kot “najnevarnejši odprtokodni projekt doslej.” Wu je takoj začel kupovati BTC; do te mere, da je bila njegova družina zaskrbljena, da se je morda prevaral.

Leta 2013 je tržna vrednost BTC skočila z 20 na 900 dolarjev na BTC. Ti zgodnji dobički bi bili dobro uporabljeni. Wu se je odločil, da bi bilo bolj donosno ustvariti BTC, kot pa ga kupiti. Vzel je zaslužek in začel vlagati v rudarske ploščadi BTC. Wu ni bil zadovoljen s svojimi začetnimi donosi, zato se je odločil, da je čas, da vlaga v učinkovitejši rudarski sistem.

Wu se je spomnil navdušenega programerja, ki ga je spoznal leto prej, Zhan. Takoj je stopil v stik z Žanom in ga začel pospeševati na BTC. Prva naloga, ki ji je bila dodeljena Zhan, je bila ustvariti ASIC, ki je bil programiran za izvajanje enačb SHA-256. SHA-256 je hash koda BTC. Wu je razumel, da bi oprema, ki jo poganja ASIC, paru prinesla veliko prednost na trgu.

Bitmainov prvi ASIC

Novembra 2013 se je svet predstavil z Antminer S1. Družba je v teh zgodnjih dneh doživela eksplozivno rast. Trg ni bil preobremenjen in edini pravi konkurenti so bili ASICMiner in Butterfly Labs. Obe družbi sta Bitmain premagali do konca; od leta 2012 uspešno proizvajajo čipe ASIC.

Antminer S1

Antminer S1

Bil je epski Mt. Gox kramp, ki je začel zaporedje dogodkov, ki bi sčasoma pripeljali do prevlade Bitmaina na trgu. Mt. Gox je bil leta 2014 največja svetovna borza BTC. Uničujoč kramp istega leta bi privedel do propada tega kriptogolijata. Vdor je privedel tudi do tržnega trka, zaradi katerega je BTC izgubil polovico vrednosti v manj kot 24 urah.

Nesreča je leta uničila zanimanje za rudarski sektor. Zapustil je tudi Bitmainovo konkurenco, ki je iskala druge poslovne podvige. To je Bitmainu omogočilo, da je zajel več tržnega deleža. Sprostitev Antminer S5 leta 2015 je Bitmain izstrelil nazaj v središče pozornosti in nazaj v dobiček. Wu je odkrito priznal, da je njegovo podjetje pri tem izdelku cenilo 50-odstotno stopnjo dobička. To je družbi Bitmain omogočilo nadaljnji razvoj izdelkov v izjemnem obsegu.

Antminer S5 je postal tako priljubljen, da je sčasoma Bitmainu omogočil nadzor nad 70 odstotki celotne omrežne razpršene moči v tistem času. Danes podjetje še vedno obdrži velik delež trga zaradi uspeha njihovih ASIC rudarskih ploščadi. So tudi lastniki Antpool, btc.com, in ViaBTC.

Bitmain danes

Bitmain ni več operacija dveh ljudi. Kripto velikan ima zdaj več kot 600 zaposlenih. Bitmain zaseda štirinadstropno poslovno stavbo v enem od pekinških visokotehnoloških parkov in vsako leto prodajo na stotine tisoč rudarjev ASIC. Vodijo tudi nekatere največje rudarske dejavnosti na svetu, vključno z njihovim mega-objektom v Notranji Mongoliji.

BTC Power Power

Bitmain je bil v središču razprave o centralizaciji, ki trenutno poteka v skupnosti BTC. Kritiki rudarskega velikana trdijo, da jih ima Bitmain preveč nadzor prek omrežja BTC. Te pritožbe so lani dosegle vročino, ko je soustanovitelj podjetja Wu podpisalNewyorški sporazum.”

Newyorški sporazum je predlog za razširitev, ki bi po aktiviranju protokola ločenih prič povečal velikost bloka BTC na 2 MB. Čeprav se ta projekt ni nikoli razvil, je sčasoma privedel do razvpitega trdega forka Bitcoin Cash 1. avgusta 2017. Tisti proti vilicam so Wuja obtožili, da je glavni zagovornik manevra, in mnogi so se v družabnih omrežjih lotili razkritja ustanovitelja. V odgovor je Wu poslal žaljiv tweet, ki je od takrat postal meme.

2015 Rudarska distribucija

2015 Rudarska distribucija – Slika prek Cryptomining-bloga

Bitmain ima neverjetno moč v omrežju BTC in s tem lahko odobrijo ali blokirajo morebitne nadgradnje programske opreme na BTC. To je Bitmainu pomagalo zagotoviti prihodnjo prevlado v rudarskem sektorju. Podjetje si želi ustaviti kakršne koli spremembe protokola BTC, ki bi lahko škodovale delovanju njihovih izdelkov.

Bitmain gleda v prihodnost

Bitmain zdaj želi svojo tehnologijo ASIC uporabiti na drugem nadobudnem področju, umetni inteligenci. ASIC čipi so glavna sestavina pri ustvarjanju računalnikov z umetno inteligenco. Bitmain trenutno razvija čip za globoko učenje ASIC, ki bo vključeval najbolj priljubljene algoritme umetne inteligence. Tehnologija bo na voljo za korporativno uporabo. Google že ima podoben projekt v imenovanih delih AlphaGo.

To je svet ASIC

Težko je reči, kam bodo ti najnovejši dogodki vodili ekipo Bitmain. Trenutno so nadzor med 30 in 51 odstotki celotne zgoščevalne moči BTC v vsakem trenutku. Njihove najnovejše ploščadi so zmogljivejše in učinkovitejše od Antminer S5. Pričakujte torej, da se bodo težave z rudarstvom še naprej povečevale, dokler bo linija Antminer prevladovala v rudarskem sektorju BTC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map