Kripto zločini: ICO prevare, ropi in pranje denarja

Kripto zločini: ICO prevare, ropi in pranje denarja

Naraščajoča priljubljenost kriptovalut in tehnologije veriženja blokov je svetu prinesla številne koristi; vendar to ni prišlo brez nekaj spodnjih strani. Na tej poti smo opazili tudi porast števila zločinov s kriptovalutami. Od ugrabitev do pranja denarja in številnih drugih vrst kaznivih dejanj si policija in vlade po vsem svetu prizadevajo uskladiti prizadevanja, da bi preprečili kripto zločince. V tem članku si bomo ogledali nekaj primerov in kako organi pregona ravnajo z njimi.

ICO prevare

ICO prevare so ena najpogostejših vrst zločinov s kriptovalutami. Pogosto so projektne skupine popolnoma fiktivne. Kot v času ICO, vlagatelji na denarnice projekta pošiljajo ETH, BTC, USD in / ali druge valute. Edina razlika je v tem, da lažni projekti hranijo sredstva in v zameno ne dajejo nobenih žetonov. Te prevare najpogosteje vključujejo lažne profile projektnih skupin, ki včasih vključujejo celo velika podjetja, kot je Richard Branson.

Kevin BalengerEna ICO za projekt z imenom Miroskii uporabil fotografijo igralca Ryana Goslinga za profil lažnega grafičnega oblikovalca z imenom “Kevin Belanger”. Čeprav se morda nekaterim ali celo večini ljudi zdi očitno, da gre za lažni profil, je ta goljufljiva ICO dejansko trdila, da je zbrala 830.000 USD. O posledicah takšne prevare je malo znanega, saj trenutno na spletu ni informacij o obtožbah proti projektu. Celo spletno mesto projekta še vedno deluje; vendar profila za »Kevin Belanger« ali koga drugega v ekipi ne boste več našli.

Vprašanje prevara ICO je tako slabo, da bo o tem razpravljala tudi Zvezna trgovinska komisija ZDA (FTC) svojo delavnico v Chicagu 25. junija 2018 na univerzi DePaul. Ena največjih težav pri prevarah ICO je splošno pomanjkanje regulativnega okvira za zbiranje javnih sredstev na nacionalni ravni. Na primer v ZDA so bile države, kot je Teksas, najbolj proaktivne v prepoved nekaterih kriptovalutnih projektov in ICO, za katere velja, da so lažni.

Rop

Dovolj slabo je, če nekdo izgubi denar zaradi kramljanja kriptovalut ali ICO prevare, vendar obstajajo še slabši načini, kako ukrasti sredstva. Zgodilo se je kar nekaj primerov ropov in ugrabitev kriptovalut. Med enim takšnim incidentom v Dubaju, banda desetih posameznikov se je pretvarjala, da je zadolžena za izdajo dovoljenj za trgovanje s kriptovalutami. Dva brata, ki sta želela kupiti dovoljenja za trgovino, sta imela približno 1,9 milijona dolarjev gotovine. Skupina, ki se je lažno predstavljala kot izdajatelj trgovskih dovoljenj, je obema bratoma ukradla denar in jih tudi napadla. Od takrat je bilo deset osumljencev prijetih in napotenih k državnim tožilcem.

Louis Meza

V drugem incidentu je celo Louis Meza, moški iz New Jerseyja ugrabil svojega prijatelja in ukradel 1,8 milijona dolarjev kriptovalut. Meza je svojega prijatelja zvabil v enoprostorec, strelec pa je usmeril pištolo v prijatelja in zahteval njegovo 24-besedno geslo za dostop do denarnice Ledger Nano S. Meza je oškodoval tudi stanovanje oškodovanca, ukradel knjigo in druge podatke. Medtem ko je veliko kriptovalut zasnovanih tako, da sredstva za prenos niso sledljiva ali vsaj precej težko sledljiva, je Meza naredil dve ključni napaki.

Najprej je bil tam video nadzorni video, ki kaže, kako vstopa v oškodovanovo stanovanje. Drugič, za prenos ukradenih sredstev z ETH na BTC je uporabil priljubljeno borzo kriptovalut. Javni naslov računa je vseboval njegovo ime, ki je dalo veliko dokazov, ki Mezo povezujejo s kaznivim dejanjem. Meza ni priznal krivde za veliko krajo, ugrabitev, rop in s tem povezane točke ob njegovem privedbi na vrhovno sodišče v Manhattnu decembra 2017. Sodnica je odredila varščino v višini milijona dolarjev ali 500.000 dolarjev denarne varščine..


Pranje denarja

Bilo je že nekaj obsežnih primerov pranja denarja prek kriptovalut. Thomas Mario Costanzo naj bi uporabljal kriptovalute prihodek od pranja denarja za preprodajalce drog. Costanzo je bil aretiran med napadom, ki ga je usklajeval USDHS aprila 2017. Dokazi tudi kažejo, da je Costanzo uporabljal kripto za nakup drog in ponudil spletno storitev izmenjave kriptovalut za druge ljudi, da bi kupili droge, ne da bi dodal zahtevani postopek preverjanja pristnosti KYC..

Možna kazen za takšna kazniva dejanja je precej zajetna. Pet obtožb, vloženih proti Costanzu, lahko prinese največ 20 let zapora, 250.000 dolarjev globe ali kombinacijo obeh. Poleg tega bi lahko ameriško pravosodno ministrstvo odvzelo vse kriptovalute, uporabljene pri teh zločinih. Obsodba bo 11. junija 2018.

V nekaterih primerih je bilo celo potrebno mednarodno sodelovanje organov kazenskega pregona. V nedavnem primeru so sodelovali organi iz Finske, Španije, ZDA in Europola. V tem primeru je bilo preiskanih 137 posameznikov in 11 je bilo končno aretiranih aprila 2018. Prvotno so kriminalci prali denar od mamil iz Španije v Kolumbijo s kreditnimi karticami.

Skupina je hitro ugotovila, da je prešla na kriptovalute, potem ko je ugotovila enostavno sledljivost tradicionalnih bančnih računov. Kljub temu so uslužbenci organov pregona iz Europola kriminalcem lahko sledili z nadzorom menjalnih transakcij kripto-fiat (kolumbijski pesos). Europol je izjavil, da se zavzema za dodatno usposabljanje svojih uslužbencev za odkrivanje kriminala. Prav tako se bo še naprej usklajevala, da bi ustavila takšna kazniva dejanja tako znotraj EU kot zunaj nje.

Europol

Prihodnost kripto zločinov

Nedvomno se bodo zločini, povezani s kriptovalutami, še naprej povečevali, ko bo priljubljenost kriptovalut na splošno naraščala. Čeprav obstaja veliko dobrih vidikov gospodarstva, ki temelji na kripto (tj. Večja zasebnost transakcij, uporabniki nadzorujejo sredstva in svoboda pretoka kapitala), te enake prednosti prinašajo nove potencialne izzive za zaustavitev kaznivih dejanj sedanjosti in prihodnosti. V nekaterih primerih lahko storilci kaznivih dejanj še vedno pustijo dokaze, ki jim je mogoče slediti.

Vendar pa je verjetno tudi, da bodo zločini s kriptovalutami postali bolj zapleteni in potencialno še težje ustavljivi kot tradicionalni zločini, povezani z valuto fiat. Ko postanejo storilci pametnejši, je jasno, da bodo morali organi pregona ostati na vrhu sprememb v nastajajočih tehnologijah, saj so povezane s kriminalno dejavnostjo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map