Odklepanje šifriranja ključev v enem priročnem razlagalcu

Šifriranje ključev je v središču kriptovalut. Celo v imenu je – kripto del kriptovalute. Zanimanje za digitalno valuto je vseskozi visoko, tako da se lahko do zdaj celo najbolj naključni vlagatelj v Bitcoin verjetno pogovarja z osnovami razdeljenih knjig. Če pa ste nekdo, ki bi si težko razložil, kako deluje šifriranje ključev, se bo to spremenilo z našim priročnim razlagalcem.

Vsak, ki ima kriptovaluto, ima zasebni in javni ključ. Vsak ključ je preprosto niz črk in številk, ki so kriptografsko povezane. Če je vsa vaša valuta na borzi, morda ne poznate svojih ključev, vendar kljub temu obstajajo. Če so vsi vaši kovanci na borzi, morate to res popraviti in prenesti v varno denarnico.

Z lastnostjo digitalne denarnice imate svoje javne in zasebne ključe. Te tipke so le dolgi nizi črk in številk. Čeprav javno delite svojo javno, morate svoj zasebni ključ varovati. Če nekomu sporočite svoj zasebni ključ, je enako predaji vaše zaloge. Toda javni ključ je ravno ta – javni. Nekdo, ki pozna vaš javni ključ, mu ne daje nobene licence, da bi svoje digitalne valute postavili na svoje lepljive tačke.

Simetrična kriptografija

Simetrična kriptografija je analogna običajni ključavnici vrat, ki jo uporabljamo v resničnem življenju. Obstaja en ključ, ki bo deloval tako za odpiranje kot za zaklepanje.

Zdaj pa si predstavljajte, da Alice pošilja tajni paket podatkov Bobu. Alice ustvari šifro za varno šifriranje teh podatkov. Ko Bob od Alice prejme paket, mu ona da šifro, s katero je šifrirala podatke, on pa jo uporabi za dešifriranje podatkov.

To je znano kot simetrična kriptografija. To pomeni, da uporabljajo isti ključ za šifriranje in dešifriranje podatkov, poslanih v digitalni obliki.

Glavna pomanjkljivost uporabe simetrične kriptografije je, da je za pošiljanje in sprejemanje šifre potrebna dodatna stopnja varnosti. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da lahko kdo prestreže šifro in podatkovni paket ni več zaseben.

Asimetrična kriptografija

Z uporabo šifriranja z javnimi ključi lahko premagamo težavo, ki zahteva dodatno varnost. Javni in zasebni ključ, ki delujeta v paru, pomeni, da zasebnega ključa nikoli ni treba deliti z nikomer. Kako sodelujejo?

Alice in Bob imata zdaj svoja javna in zasebna ključa. Vsakdo pozna drug drugega javnega ključa, zasebni ključ pa je zaseben. Alice želi poslati paket podatkov Bobu, zato ga šifrira z Bobovim javnim ključem. Ker je uporabila Bobov javni ključ, lahko samo Bob sam dešifrira paket s svojim zasebnim ključem.

Šifriranje z javnim ključem vključuje več izračunov, zato ni primerno za pošiljanje velikih količin podatkov. Lahko pa ga uporabite tudi za šifriranje simetričnega ključa, ki lahko vsebuje dodatne podatke.

Šifriranje zasebnih ključev in digitalni podpisi


Nikoli ne bi želeli poslati nobenih zasebnih podatkov z uporabo zasebnega ključa za šifriranje, ker bi ga lahko kdorkoli z javnim ključem dešifriral. Zasebni ključ pa lahko služi tudi kot digitalni podpis, saj je edinstven za posameznika.

Podpis

Digitalni podpisi nadomeščajo potrebo po fizičnih podpisih.

Recimo, da Alice prejme paket podatkov, vendar ne ve, kdo jih je poslal. Vendar ima javne ključe vseh svojih prijateljev, zato jih je verjetno poslal eden od njih. Gre skozi in sistematično poskuša dešifrirati podatke, dokler ne končno, Bobov ključ edini, ki jih dešifrira. Alice nato ve, da bi lahko le Bob poslal te podatke, ker bi jih lahko šifriral le Bobov zasebni ključ.

Varnost zasebnega ključa

Ta razlaga vam dokazuje, kako pomembno je varovati zasebni ključ. Prvotni blockchain, Bitcoin, nepovratno hrani vse transakcije. Ko vnesete svoj zasebni ključ, se posel obdela in nikoli ne bo razveljavljen. Zato tisti, ki so jim vdrli zasebne ključe in jim ukradli Bitcoin, ne bodo nikoli več vrnili.

Shranjevanje zasebnih ključev je eden najbolj temeljnih problemov kriptovalut. Denarnice s hladilnikom sicer ostajajo najbolj varno sredstvo za držanje digitalnih kovancev, vendar so odvisne od tega, kako uporabnik varuje svoj zasebni ključ. Denarnice, kot sta Trezor ali Ledger Nano S, uporabljajo sistem PIN in sistem za obnovo semen. Vendar boste morali PIN in obnovitev semen shraniti nekam na varno.

Ledger Nano S

Ledger Nano S je med našimi najboljšimi izbirami denarnic za strojno opremo

V idealnem primeru nekje varno pomeni tudi brez povezave. Lansko leto, poročali so da je zlonamerni program Cryptoshuffler ukradel Bitcoin v vrednosti 150.000 USD. Program bi se skril v uporabnikovem računalniku in počakal, dokler na njihov odložišče ne pristane nekaj, kar je videti kot bitcoin ključ. S temi informacijami bi ustvarjalec zlonamerne programske opreme zlahka črpal sredstva cilja.

Ironično je, da je najvarnejši način shranjevanja zasebnih ključev ali obnovitvenih semen še vedno tako, da jih zapišemo na list papirja; vendar to tudi ni varno, če papir pride v napačne roke.

Končne misli

Čeprav lahko vsakdo trguje s kriptovalutami, ne da bi vedel kaj o šifriranju ključev, je v tem primeru znanje moč. Ljudje, ki razumejo, kaj lahko naredijo zasebni in javni ključi, bolj verjetno poskrbijo, da njihov zasebni ključ ostane zaseben. Kljub težavam z varnostjo ključev je šifriranje ključa že samo po sebi elegantna uporaba kriptografije za zaščito naših transakcij z digitalnimi kovanci.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map