Primerjava centraliziranih in decentraliziranih poslovnih modelov Blockchain

Centralizirani poslovni modeli so že stoletja temelj svetovnega gospodarstva. Vendar že začenjamo videti zgodnje faze gibanja k decentralizaciji. Medtem ko se večina organizacij še vedno zanaša na centralizirane poslovne modele, postajajo decentralizirani blockchain poslovni modeli vedno bolj priljubljeni.

Decentralizirani poslovni modeli blockchain v teoriji dobro zvenijo. Vendar je pomembno razumeti, kako bi ti modeli delovali v praksi. V tem članku bomo primerjali ta dva različna poslovna modela in poskušali razumeti, kako natančno lahko decentraliziran poslovni model verige blokov vodi gospodarsko prihodnost.

Procesi odločanja / upravljanja

Večina podjetij sprejema odločitve na podlagi hierarhičnega vodstva in ne temelji na soglasju, doseženem z javnim glasovanjem. Na primer, pravilniki, ki jih je vzpostavilo podjetje, kot sta Apple ali Google, narekujejo, ali bo nova mobilna aplikacija odobrena ali ne. V skladu s tem sistemom nekaj ključnih ljudi v podjetju sprejme to odločitev ali vzpostavi sisteme in politike upravljanja. To je zelo centraliziran poslovni model.

Drug primer bi bila sposobnost banke, da določi, koliko denarja lahko stranke dnevno dvignejo. Te omejitve je sicer mogoče zvišati in spremeniti, vendar za to zahteva postopek odobritve banke: centraliziranega organa. V bistvu ta podjetja zahtevajo veliko nadzora in lahko včasih ovirajo možnosti za inovacije zgolj zaradi zasnove njihovih poslovnih modelov.

V nasprotju s tem je mogoče v decentraliziranih sistemih ustvariti procese odločanja, ki dajejo prednost večini vseh uporabnikov, namesto samo tistim, ki vodijo podjetje. Na primer, namesto da Apple in Google pregledata vse oddaje vsebine posamično, mnogi decentralizirani sistemi predlagajo nov model, pri katerem bi lahko vsakdo na platformi dejansko imel enak glas, da bi ugotovil, ali je vsebina sprejeto.

Za podjetja bi z decentraliziranimi poslovnimi modeli verig blokov postopek odobritve postal veliko cenejši in enostavnejši. Vendar je pomembno opozoriti, da lahko trenutno znane težave, kot je 51-odstotni napad, privedejo do “slabih akterjev” v sistemu, ki lahko odobrijo slabo kakovostno vsebino. Tako morajo blockchain projekti kreativno razmišljati o tem, kako spodbuditi dobre igralce v tem modelu. Če lahko decentralizirano podjetje obdrži “dobre akterje”, ki so odgovorni za procese odločanja, lahko ustvari tako imenovano decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO).

poslovni sestanek

Prihodki / finančni modeli

Pri platformah za digitalni prenos denar na koncu nadzirajo tudi centralizirane oblasti. Na primer, Apple in Google uporabljata 70–30 delitev prihodkov za mobilne aplikacije, pesmi, e-knjige in druge izdelke, ki se prodajajo na njihovih platformah. Čeprav razvijalci obdržijo velik del sredstev, je pomembno opozoriti, da ta podjetja obdelujejo 100% plačila in obdržijo sorazmerno velik del prihodka, zaradi česar so z denarnega vidika zelo centralizirana.

Decentralizirani blockchain poslovni modeli želijo pridobiti proizvajalce vsebin (tj. Razvijalce aplikacij, glasbenike itd.) S splošnim poudarkom na boljših nagradah za proizvajalce vsebin. Čeprav se uporabniška baza decentraliziranih trgovin z aplikacijami še ni bistveno povečala, imajo mnogi od teh projektov vzpostavljene poslovne modele, ki so z vidika proizvajalca vsebin veliko bolj donosni. Predstavljajte si, če bi se razdelitev prihodkov v decentralizirani trgovini z aplikacijami približala 99-1 (ali manj) in ne 70-30. To je tisto, kar podjetja, kot sta Status in Blockstack ponujajo.

blokstack

Shranjevanje podatkov / družabni mediji

Drug dejavnik, zaradi katerega so podjetja centralizirana, je narava shranjevanja podatkov. Podjetja, kot je Facebook, na primer hranijo občutljive podatke v centraliziranih zbirkah podatkov. To je del razloga, zakaj uporabniki nimajo vnaprejšnjih stroškov za prijavo in uporabo spletnega mesta. Podatke o teh sistemih je mogoče prodati za dobiček posredno prek ciljanih demografskih oglasov. Pomembne informacije, ki segajo od uporabnikove starosti do njegovih hobijev, so zaradi centraliziranih baz podatkov dragocene in lahko dostopne.


Na decentraliziranih platformah socialnih medijev se podatki praviloma ne prodajajo z dobičkom prek ciljnih oglasov. To je zato, ker platforme socialnih medijev ne bi bile končni imetniki uporabniških podatkov v decentraliziranem poslovnem modelu. Z uporabniškega vidika je tako veliko lažje zaščititi osebne podatke in imeti več možnosti pri uporabi podatkov.

Dilema za podjetja pa je, kako ustvariti poslovni model, ki zasluži denar, ne da bi imel dostop do podatkov, s katerimi lahko s ciljno usmerjenimi oglasi ustvarjajo prihodek. To bi lahko zahtevalo premik od brezplačnega modela do plačljivega ekonomskega modela, pri katerem bi podjetja dobila majhen delež mikroplačil, kadar bi si uporabniki plačevali za ustvarjanje vsebin, všečke, oglede itd. Za podjetja to zveni kot dober način za ustvarjanje dohodka. Vendar bi morali biti uporabniki decentraliziranih platform pripravljeni sprejeti to spremembo. To vrsto modela smo že začeli uporabljati na spletnih mestih, kot je Steemit.

steemit

Kateri poslovni model je boljši?

V zgoraj omenjenih primerih za centralizirane poslovne modele veliko različnih vrst uporabnikov vidi sistemske napake. Stvari, kot so pomanjkanje sposobnosti odločanja za uporabnike, nepravične delitve prihodkov za proizvajalce vsebin in pomanjkanje splošne zaščite podatkov / zasebnosti uporabnikov, povzročajo številne težave.

Večina decentraliziranih poslovnih modelov blockchain je šele v povojih in še ni povsem primerljiva s svojimi centraliziranimi kolegi. Vendar je pomembno razumeti, kako in zakaj bi nekateri nastajajoči blockchain projekti lahko ponudili veliko boljše rešitve.

Sčasoma bi morali biti decentralizirani poslovni modeli veliko boljši od sedanjih centraliziranih sistemov, ki jih danes uporablja večina ljudi. Vendar prehoda na decentralizirane poslovne modele ni enostavno doseči čez noč. Najprej bo treba upoštevati veliko premislekov.

Čeprav je decentralizacija na koncu boljša za veliko večino proizvajalcev in potrošnikov vsebin, bodo morala biti decentralizirana podjetja tudi inovativna, ko bodo iskala pravilno ravnovesje med posvojitvijo uporabnikov in donosnostjo. Zaenkrat še ni določeno, kako bo prišlo do spremembe poslovnih modelov in katera podjetja bodo na koncu vodila to gibanje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map