Smisel dokazil o delu in dokaz o deležu

Preživite dovolj časa v kripto skupnosti in bili boste priča razpravam o Proof of Work (PoW) in Proof of Stake (PoS). Ljubitelji PoW bodo trdili, da gre za sistem transakcij, ki ga je Satoshi Nakamoto imel v mislih za kriptovalute. Tisti, ki so naklonjeni PoS, pa bodo trdili, da je rudarstvo v primerjavi s stakingom zastarelo, neučinkovito in negotovo..

Torej se morda sprašujete, kakšna je razlika, ali je eden dejansko boljši od drugega in zakaj je boljši? Tako kot večina stvari tukaj v Coin Central, tudi mi nismo tu, da bi vam dali svoja neželena mnenja, ampak tu smo, da vam ponudimo nekaj objektivnih informacij, ki bi vam lahko pomagale sami določiti, kateri dokaz se je najbolje izkazal.

Dokazilo o delu

Ko je Satoshi Nakamoto leta 2009 ustvaril Bitcoin, si je zamislil valuto, ki bi se zanašala na nezaupljiv in razdeljen sistem soglasja. To bi omogočilo decentralizacijo Bitcoina v tehnološkem in finančnem smislu. Na primer, ko z denarjem trgujete prek zaupanja vrednega sistema, tretja oseba (na primer banke, kreditne / debetne kartice, PayPal) te transakcije obravnava v bremenitveni in kreditni obliki. Če Mark Sally pošlje 100 dolarjev, bo institucija Markovemu računu bremenila 100 dolarjev, Sally pa bo pripisala 100 dolarjev. Z vsem denarjem ravna tretja oseba in znotraj nje, zato nobeno od poslanih sredstev ne pripada niti Mark niti Sally, dokler niso umaknjeni iz sistema.

Bitcoin se od tradicionalnih finančnih središč razlikuje po tem, da je nezaupljiv. To ne pomeni, da Bitcoinu in verigi blokov ne morete zaupati svojega denarja. Pravzaprav je ravno obratno. Zaupljiva narava Bitcoina omogoča medsebojno izmenjavo, ne da bi bil potreben zunanji posrednik.

Tradicionalni posredniki so nadomeščeni z rudarji in ti rudarji delajo v imenu imetnikov Bitcoinov, da bi videli, da je transakcija uspešno obdelana. Da bi ugotovili, ali so te transakcije odobrene, rudarji predajo procesorsko moč računalnika za reševanje šifriranih algoritmov v vsaki transakciji. To je tisto, kar mislimo z dokazom o delu.

V sistemu Proof of Work rudarji tekmujejo, da bi preverili, ali so vse transakcije v bloku kandidatov (trenutno zgrajeni blok) zakonite. Da bi to naredili, morajo rešiti šifrirane uganke, ki potrjujejo celovitost prenesenih kovancev. Prvi rudar, ki je rešil te uganke, prejme znesek transakcijske valute, znan tudi kot blok nagrada. Ko je težava rešena, transakcije ustvarijo blok, ki je shranjen kot javna knjiga na verigi blokov, rudar pa objavi rešitev za celotno omrežje.

Kot lahko vidite, PoW narekuje konkurenca in računski izhod. Predstavljajte si mednarodno tekmovanje iz matematike, na katerem prejmejo nerešeni dokaz (blok) tekmovalci (rudarji). Kdor prvi reši ta dokaz, prejme nagrado (blok nagrada), nato pa rešeni dokaz objavi na internetu, da ga lahko vsi vidijo (blok je vzpostavljen v verigi blokov).

Dokaz o vložku


Proof of Stake se popolnoma razlikuje od Proof of Work. Namesto gradnikov z delovanjem se ustvarjalca bloka določi glede na njegov delež ali delež v valuti.

Po tem sistemu so ponarejevalci (PoS ekvivalent rudarja) izbrani za gradnjo blokov glede na njihov delež v valuti in starost tega deleža v omrežju verige blokov. Recimo, da imate na primer 500.000 QTUM. Najprej naj vam hipotetično čestitam za vaše maščobe. Če se vrnemo k primeru, bi po sistemu Proof of Stake verjetneje ustvarili blok kandidatov kot nekdo s 100.000 QTUM. Če bi šli še dlje, če bi imeli eno leto 500.000 QTUM-ov na istem naslovu, bi verjetno ustvarili naslednji blok kot nekdo, ki ima prav tako 500.000 QTUM-a, vendar ga ima na omrežnem naslovu že pol leta.

Za še eno analogijo si predstavljajte, če so se vaše možnosti za zmago na loteriji povečale glede na a) koliko denarja ste vanj vložili in b) koliko časa ste že kupovali vstopnice. Zdaj ne boste zaslužili milijonov dolarjev, če boste vložili svojo najljubšo valuto PoS, lahko pa poleg svojih investicijskih dobičkov ustvarite nekaj lepega pasivnega dohodka.

Pomembno je vedeti, da mora biti za izbiro vložka na naslovu znotraj mreže kovancev. Če bi torej držali QTUM, kot v zgornjem primeru, bi ga morali shraniti v osnovno denarnico QTUM-a. V sistemu PoS tudi ni blokovnih nagrad. Ker ni spodbud, usmerjenih k delu, da bi premagali druge rudarje, se ponarejevalcem dodelijo samo provizije za transakcije.

Obstaja tudi izrazita razlika med delegiranim dokazilom o vložku in rednim dokazilom o vložku, vendar je to za drug članek na drug datum.

PoW kovanci:

–Bitcoin

–Ethereum

–Litecoin

–Monero

PoW / PoS hibridi:

–Dash

-Stratis

–Share

–Pivx

PoS kovanci:

–Cardano

-OmiseGo

–QTUM

-Gorečnost

Ključne razlike in odvzemi

Zagovorniki PoW vam bodo povedali, da kripto omogoča učinkovitejše delovanje kot valuta. Trdijo, da model PoS spodbuja uporabnike, da dlje časa kočijo svoje kovance, s čimer postanejo neaktivni.

Ljubitelji PoS pa bodo branili splošno premoč svojega sistema. Za začetek rešuje problem porabe energije, ki ga je ustvaril Bitcoin. Ko se v omrežje Bitcoina doda več transakcij in uporabnikov, bo za prilagoditev rasti potrebno več računalniške moči. Čim več računalniške moči se doda omrežju, tem bolj se povečuje hashrate. Z večjo težavo prihaja do povečanja količine dela, ki ga mora računalnik ustvariti za ustvarjanje blokov, in ta povečan izhod vodi do večje porabe energije. Rast in težave pri rudarjenju Bitcoinov so eksponentno vezane na porabo energije, kritiki pa to vidijo kot nerešljivo vprašanje po modelu PoW. To je razlog, da samo Bitcoinovo omrežje porablja več energije kot 159 držav.

Proof of Stake se brani tudi pred 51% napadi na verigo blokov. Kot smo videli z nedavno Bitcoin Cash in Bitcoin državljansko vojno, lahko nesorazmerna rudarska moč dejansko privede do centralizacije omrežja blockchain. Za nadzor nad večino verige blokov PoS bi moral imeti preveritelj v lasti 51% ali več celotne ponudbe te kripto. Torej, da bi na primer nekdo napadel Cardanovo verigo blokov, bi moral za to narediti Cardano v višini 609.286.157.643 USD. Ne vidimo, da se to dogaja.

Tako PoS kot PoW imajo svoje vzpone in padce in z veseljem bomo videli, kako se trg odziva na kovance, ki uporabljajo bodisi sistem bodisi hibrid obeh. Še zadnja stvar, ki jo je treba upoštevati pri PoW, pa je, da ko bodo kovani in kovani vsi kovanci te valute, nagrade v blokih ne bodo več obstajale. To lahko spodbudi kovance PoW, da se posodobijo na model PoS, vendar bo pokazal čas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map